kamilj Já jsem jednoznačně pro tvrdý spolehlivý levný zdroj a tím je momentálně jádro, přečerpávačky a plyn. Využívám energii tehdy kdy já chci! Do teď to tak tady bylo než někdo přes energetickou krizi (která vznikla před válkou) vnukl myšlenku decentralizace FVO do každé rodiny. Proč? Sleduj toky peněz
Zdroje ako jadro, precerpavacky, atd, su pekne, ale nie su moje, a nemam ich prevadzku ani ceny vobec pod kontrolou. Najprv mi skrachoval dodavatel elektriny, potom ma vyzmykal dodavatel poslednej instancie, a potom nas este chcela zmykat domrvena cenova regulacia. Presli sme si za 2-3 roky od 50 EUR za MWh cez 280 EUR, 750 EUR, 860 EUR, 400 EUR, 300 EUR... par mesiacov mi naklady na elektrinu tvorili z ceny produktu namiesto 15% zhruba 200%, to sa potom blbo robi cokolvek. Prevadzku nemozeme odstavit na par mesiacov, kym je cena energii sialena.
Tak som investoval do fotovoltaiky. Momentalne mame vacsinu roka pokrytu spotrebu z vlastnej vyroby. V zimnom obdobi dotahujeme vacsinu spotreby zo siete, ale v cene nizkej tarify. Akumulatorove uloziska nam umoznuju ulozit si energiu na na pokrytie spotreby za cca 18-24 hodin (v jednom mieste ale az dokonca na cca 7 dni), to je velmi prijemne aj z hladiska nepretrziteho napajania, vypadok elektrickej siete sa nas uz vlastne nedotyka. V lete mozeme klimatizovat kolko chceme, energie mame viac ako potrebujeme. Ked este lepsie nalozim s prebytkami z leta a podari sa mi ich preniest cez virtualnu bateriu na zimu, budeme celu spotrebu pokryvat vlastnym zdrojom.
Jadro je fajn - ale co je doma, to sa pocita :-)
Doplnene: Pri realizacii FV som sa pozeral na moznost cerpat dotacie. Bolo to tak ako si pamatam z minulosti - plno papierov a povinnosti, zaplat toto, hento, tamto, predloz to, potom cakaj nikto nevie dokedy, a potom niekedy mozno daco dostanes, alebo aj nie. A este potom nesmies toto ani hento, lebo zoberieme dotaciu a dostanes sankciu. Nemam ani tolko casu ani penazi, aby som mal chut hrat taketo hry s nasim statom, zafinancovali sme si to cele sami. Navratnost pri dnesnych cenach energii (pre firmy) odhad 3-5 rokov. Keby som to kupil pred tym nez prisla energeticka kriza, cez tu krizu by sa to splatilo cele najviac do dvoch rokov.