haha, dneska u dealera poptávka na peugeot e-rifter.
Chcete ho? dodání možná za půl roku. Dealer rovnou řekl že pokud se firmy proberou a začnou využívat dotace tak je reálná šance že dotace se vyčerpají v době kdy budu přebírat auto tedy dotaci už nedostanu protože se řeší až když je VIN.
Nemožnost se v tom projet protože slovy dealera, poptávka po e-rifterech je tak malinkatá že prakticky žádný volný na projížďku není.
Dotace je 200k protože to je M1, žádné 300k protože není náklaďák a ani 250k protože to není N1. Jenom aby bylo jasno pro ty kteří to tu počítají.
400Kg váha na víc protože to váží baterka. 400Kg neváží ani náklad který by to tahalo takže prakticky ve firmě to bude tahat 700Kg váhy navíc oproti prázdnému spalováku. A to se vyplatí (ironicky). Pecka, to prostě chceš.
Prakticky ta váha degradovala dynamiku elektra na úroveň benzínové/dieselové lehčí verze a přidalo tunu věcí co řešit nechceš a s vidinou reálné šance že někdy ten den prostě to auto v zimě nedá a rychlá nabíječka je 30km daleko s tím že tam vytvrdnu minimálně hodinu a doma to bude trvat půl dne. Bomba, to je to poslední co chci.
Doufám že to aspoň mohlo mít závěs na káru.
Sorry ale kdyby nebyly ceny ojetin čehokoliv tak přemrštěné tak o tom vůbec nepřemýšlím a koupím ojetinu. Nějaké elektro který má bejt jednoduší na výrobu i na cenu komponent a přitom je prakticky o dotaci dražší... na to jim kálí pes.
No a pak jsem navštívil dacii a tam chtějí za běžnou verzi dustera jenom půlku ceny e-riftera a nebo jenom 2/3 ceny normálního riftera. A to vůbec nezmiňuji cenu joggera kterej je hodně velkej a řekl bych že i praktičtější co se týče kufru než duster. Ani ten rifter nemá kdoví jak velký kufr. Jo, na vejšku jo, ale to je na nic. Do těch plechovek se nevejdou ani dvě krabice UTP za sebou na hloubku... wtf? To i obyč oktávka je praktičtější.
Místo e-rifter na dotace tak bych raději za stejnou cenu vzal duster hybrid který brzo přijde do prodeje. Přijde mi to daleko praktičtější. A i tak bych se rozmýšlel jestli +200k za hybrid dát nebo ne.
Jde o výběr servisního auta, ne o auto na honění pérka. Kdybych měl spoustu prachů, je mi to jedno.
Obecně, racionální myšlení dostalo totálně po koulích.