• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

okoun dopsal jsem k tabulce P.S. přečti si ho..

TTT jasně ale tohle má dneska každá moderní stavba, takže to je samozřejmost, jen hlupák si nezateplí dneska dům a potom jen brečí 🙂

• TTT replied to this.
      • Upraveno

okoun de facto ale emise nezvyšuješ. V nejhorším případě zůstávají stejné.

Každopádně, fakt je dobrý vědět co je lignin, jakou roli hrál v karbonu, a jaký to mělo vliv na klima a život na naší planetě. Je to naprostý základ, abys vůbec pochopil proč se někdo zabývá klimatickou změnou...

stačí to hodit do chatgpt...

• Upraveno

TTT tady máte takovou malou statistiku zatepleného domu (3 patra) + 4x BEV ...

Tabulka je úžasná @TTT . Jeden podstatný údaj ,mě tam chybí. Mohl by jste prosím odtajnit, jak vysoké byly celkové investic, aby jste šetřil 24.749,- Kč a rok? Zajímá mě, 4 x BEV, FVO, baterie 46 kw, TČ, inteligentní řízení energie a práce.

Jestli se nepletu tak je to několik milionů. Když tak mě opravte. V téhle nestabilní době (min. 10 let) se já už opravdu nechci zadlužit.
      Až vlády zjistí, že jim chybí spotřební daň z PHM tak stejně musí zdanit i energii pro EV.
      https://www.cappo.cz/cisla-a-fakta/zdaneni-phm-v-cesku-a-dalsich-zemich-eu

Mně dává větší smysl mít základní pevný zdroj a to je jaderka, která tu energii umí vyrobit nejlevněji a dokonce i ekologicky. Koncový zákazník dostane kwh za rozumné peníze. Stejně ty jaderky tady musíme mít ať jsou pokryté střechy všech budov a u domu budete mít 2 x TČ, v garáží 2 x BEV a ve sklepě 100 kw baterii. Bez toho rezervovaného jaderného výkonu půjdeme v zimě tak akorát do lesa pro dřevo a možná se tam ještě k tomu spolu potkáme. 😉

• Upraveno

Reálně to samosebou šetří víc 😉 Schválně vám nechám prostor na to, spočítat alespoň řádově kolik. Potom se klidně můžeme pobavit na téma, kolik vše stálo a jaká je návratnost. Do té doby si myslím že to nemá cenu, protože pokud nechápete ani naprosto základní matematiku a máte pocit, že "to šetří 25k za rok", není možné vám rozumně vysvětlit realitu. Rozhodl jste se totiž, že jí chápat nechcete.

A fakt to nechápejte jako nějaké výmluvy, vy jste se prostě jen rozhodl naprosto ignorovat realitu a žijete v nějaké svojí utkvělé představě. Proto jste schopen napsat toto: "Mohl by jste prosím odtajnit, jak vysoké byly celkové investic, aby jste šetřil 24.749,- Kč a rok?" aniž by vás vůbec jen napadlo, jak strašná kravina to je.

Za mě je nejlevnější vždycky ta energii, kterou nemusíte spotřebovat = vyrobit. A stejně jako ten uhlík uložený ve fosilních palivech má svůj průser, tak i ta energie vyrobená v jaderkách nebo fůzích má zase svůj. Pokud jste důkladně sledoval přednášku Krtila/Dědečka jistě víte jaký. Dokážete mi odpovědět jaký že to je?

P.S. už jste si do chatgpt hodil "Jakou roli sehrál lignin v karbonu a jaké to mělo důsledky pro ekosystém naší planety"? Co na to říkáte?

• Upraveno

TTT Reálně to samosebou šetří víc

Vy jste, ale tajemný @TTT. Zas jste předložil neúplné údaje v tabulce, jak ti Zelení v Německu. 🙃 A na druhých je se dopočítat k zelenému výsledku. No tak neblbněte.

Možná jste jim i Vy na ty tabulky naskočil a teď mně píšete, že ta Vaše tabulka výpočtu je jiná, ale neřeknete. Matematický klíč si mám sám dopočítat.

Skandál německých Zelených: O nutnosti odstavit jádro lhali
        https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-skandal-nemeckych-zelenych-o-nutnosti-odstavit-jadro-lhali-40469446

Večer se budu věnovat chatgpt. Slibuji.

• TTT replied to this.
          • Upraveno

kamilj A na druhých je se dopočítat k zelenému výsledku.

Podle mě to prostě počítat nechcete 😉 což je samosebou ta největší překážka.

Zkuste začít těma autama, to máte přímo v tom postu: Kolik ušetřím tím, že nenakoupím ročně 6500 litrů paliva na benzínce?

K tomu přidejte: "Auta ročně najedou 91.000km. Když nemusím každých 15.000km platit servis olej/filtr v ceně 5.000Kč, kolik činí roční úspora nákladů?"

Složitější úkol, pak klidně nechte na chatGPT: "Kolik se ročně ušetří peněz, pokud mám dům s tepelnou ztrátou 50kW a vytápím ho uhlím, když dům zateplím, tím snížím tepelnou ztrátu na 6kW a pro vytápění použiju tepelné čerpadlo a elektřinu?"

no a nakonec můžete začít řešit takové finesky jako: "Mám dům, kde žijí v jednom patře trvale 2 osoby, další dvě patra jsou využívány jako kancelář pro 6 osob. Jakou ušetřím ročně částku, pokud se příprava teplé vody bude řešit tepelným čerpadlem namísto ohřevu v elektrickém bojleru?"

hoďte nám sem pak všem výsledek prosím... pak spolu spočítáme tu návratnost, ok?

P.S. a fakt mě zajímá, co budete říkat na ten lignin...

TTT To je těžký. Za mě, subjektivně, @kamilj žije v neprodyšné komnatě ozvěn:

1) Všechno pro listopadu 89 je jedna velká blamáž a směřuje to akorát do velké brusele.
            2) Elektromobily jsou nástroj nesvobody a špehování.
            3) Vraťte elektřinu na dvě kačky za kWh a nechci se o nic starat.

Bohužel spory s Kamilem nepramení ani tolik s názorovým nesouladem jako takovým, ale jeho zatrvzelou neochotou opustit bezpečí své depresivní bubliny. Pak vznikají slovní šarvátky jako ta vaše.

Taky je srandovní, jak se hned chytil informace od p. Klímy, který se nějak záhadně dostal k částce 6,40 Kč/km u EV a hned to slepě použil v jiné diskuzi. A může mu 10 pravidelných uživatelů EV říct, že je to blbost, on bude věřit té jediné informaci, která se mu hodí.

darklogic jo jo. To je boj s větrnými mlýny. I já, který nabíjí jen na veřejných stanicích, jsem na 1,50 /km. Ale to už borec nevidí a neslyší.

Ti, kteří mají zásuvku doma, jsou na polovině. S FVE ještě méně. Ale bude tu kecat o investici do FVE. To ze mi to vyrobí elektřinu, kterou bych musel stejně koupit, to že mam nejakou nezávislost na gridu, to že mi to zlevní další provoz, to uz borce nezajímá. Hlavně že FVE je drahá a hotovo. To stačí 🤣

zdeneksvarc opustit bezpečí své depresivní bublinu

@zdeneksvarc
                Myslím si, že je to oboustranné.
                Jen mně prosím nepodsouvej co jsem nikdy nenapsal bod 1) 2) a 3). Zrovna ty Zdeňku. Je ti to zapotřebí? Já tak Tobě nečiním, tak to prosím nečiň Ty mně.
                Dost časté jsou ty šarvátky jedním směrem. Dokonce si přidáte sem tam tu nálepku, jak to dnešní "moderní" lidé umí.
                Jak jsi přišel na depresivní bublinu?

Když se zde zeptám nakolik vyšla celá ta investice do FVO, TČ, BVE, baterek, elektroniky a práce. Odpovědí je, "tak to ti nenapíšu, prsotě nenapíšu až ty něco... Ano, je to směšné, ale hlavně, že Vám to jede na ty dotace. 😉 Většina by bez té dotace nikam nedojela.

Je to opravdu ještě ten svobodný trh? Trhem bez DOTACÍ? Dotace je základ pro velkou korupci - zlodějnu a klientelismus. Vidíme to dnes a denně.

• Upraveno

kamilj tak se tak hlavně nechovejte vy, nevkládejte do úst někomu něco, co nenapsal. Nenapsal sem vám, že vám to neřeknu, napsal sem vám, že to fakt není 25.000/rok a jestli tohle nedokážete pochopit a neumíte ani sám opravit svou hloupou chybu, tak asi nemá cenu vám cokoliv počítat.

A k tomu jsem vám napsal, že až svojí školáckou chybu opravíte, rád s vámi spočítám návratnost.

Začněte u sebe, fakt, to je to nejlepší co můžete udělat. Ten blok je ve vaší hlavě. Vidítě věci tak, jak je chcete vidět. Upínáte se k nesmyslu a nemáte ani na to, si přiznat, že jste udělal školáckou chybu.

Tak co, máte koule na to přiznat, že jste chyboval?

• Upraveno

TTT , máte koule

Pane TTT nejsme tady ve škole, aby někdo někoho zkoušel. Naopak mějte koule Vy na to, že průkazně pane TTT ukážete, jak to s tou investicí do zelené energie doopravdy je a k tomu připojte správně vyplněnou (ne jen částečně) Vaší ekonomickou tabulku. Hrát si na učitele a žáka já si s Vámi hrát fakt nebudu. Takže mrkněte do faktur, koukněte na odečty a zkuste předložte tabulku, ale ne jen částečně vyplněnou.

• TTT replied to this.
                      • Upraveno

kamilj Best!

tak ok:

(6500x30) + (6x5.000) = 225.000

to jste se seknul jen o řád 😂

Máte koule na to pokračovat? Příznáte že jste udělal chybu?

• Upraveno

.

hapi jasně tady se dělá takovejch kravin a stále se už roky dělají, třeba takové PHEV že 🙂

@hapi má na mysli neodpruženou hmotu a má naprostou pravdu. Jenže ty motorové náboje:

Obsahují totiž nejen brzdové komponenty, ale také všechny funkce, které dříve vykonával motor, převodovka, spojka, odpružení a další díly.

Z obrázků jsem nepochopil princip odpružení, ale nemusím rozumět všemu. Pokud se jim fakt podařilo podstatou část těch 50 kg odpružit, tak klobouk dolů.

📡 Telekomunikace.cz