• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

okoun dopsal jsem k tabulce P.S. přečti si ho..

TTT jasně ale tohle má dneska každá moderní stavba, takže to je samozřejmost, jen hlupák si nezateplí dneska dům a potom jen brečí 🙂

• TTT replied to this.
      • Upraveno

okoun de facto ale emise nezvyšuješ. V nejhorším případě zůstávají stejné.

Každopádně, fakt je dobrý vědět co je lignin, jakou roli hrál v karbonu, a jaký to mělo vliv na klima a život na naší planetě. Je to naprostý základ, abys vůbec pochopil proč se někdo zabývá klimatickou změnou...

stačí to hodit do chatgpt...

• Upraveno

TTT tady máte takovou malou statistiku zatepleného domu (3 patra) + 4x BEV ...

Tabulka je úžasná @TTT . Jeden podstatný údaj ,mě tam chybí. Mohl by jste prosím odtajnit, jak vysoké byly celkové investic, aby jste šetřil 24.749,- Kč a rok? Zajímá mě, 4 x BEV, FVO, baterie 46 kw, TČ, inteligentní řízení energie a práce.

Jestli se nepletu tak je to několik milionů. Když tak mě opravte. V téhle nestabilní době (min. 10 let) se já už opravdu nechci zadlužit.
      Až vlády zjistí, že jim chybí spotřební daň z PHM tak stejně musí zdanit i energii pro EV.
      https://www.cappo.cz/cisla-a-fakta/zdaneni-phm-v-cesku-a-dalsich-zemich-eu

Mně dává větší smysl mít základní pevný zdroj a to je jaderka, která tu energii umí vyrobit nejlevněji a dokonce i ekologicky. Koncový zákazník dostane kwh za rozumné peníze. Stejně ty jaderky tady musíme mít ať jsou pokryté střechy všech budov a u domu budete mít 2 x TČ, v garáží 2 x BEV a ve sklepě 100 kw baterii. Bez toho rezervovaného jaderného výkonu půjdeme v zimě tak akorát do lesa pro dřevo a možná se tam ještě k tomu spolu potkáme. 😉

• Upraveno

Reálně to samosebou šetří víc 😉 Schválně vám nechám prostor na to, spočítat alespoň řádově kolik. Potom se klidně můžeme pobavit na téma, kolik vše stálo a jaká je návratnost. Do té doby si myslím že to nemá cenu, protože pokud nechápete ani naprosto základní matematiku a máte pocit, že "to šetří 25k za rok", není možné vám rozumně vysvětlit realitu. Rozhodl jste se totiž, že jí chápat nechcete.

A fakt to nechápejte jako nějaké výmluvy, vy jste se prostě jen rozhodl naprosto ignorovat realitu a žijete v nějaké svojí utkvělé představě. Proto jste schopen napsat toto: "Mohl by jste prosím odtajnit, jak vysoké byly celkové investic, aby jste šetřil 24.749,- Kč a rok?" aniž by vás vůbec jen napadlo, jak strašná kravina to je.

Za mě je nejlevnější vždycky ta energii, kterou nemusíte spotřebovat = vyrobit. A stejně jako ten uhlík uložený ve fosilních palivech má svůj průser, tak i ta energie vyrobená v jaderkách nebo fůzích má zase svůj. Pokud jste důkladně sledoval přednášku Krtila/Dědečka jistě víte jaký. Dokážete mi odpovědět jaký že to je?

P.S. už jste si do chatgpt hodil "Jakou roli sehrál lignin v karbonu a jaké to mělo důsledky pro ekosystém naší planety"? Co na to říkáte?

• Upraveno

TTT Reálně to samosebou šetří víc

Vy jste, ale tajemný @TTT. Zas jste předložil neúplné údaje v tabulce, jak ti Zelení v Německu. 🙃 A na druhých je se dopočítat k zelenému výsledku. No tak neblbněte.

Možná jste jim i Vy na ty tabulky naskočil a teď mně píšete, že ta Vaše tabulka výpočtu je jiná, ale neřeknete. Matematický klíč si mám sám dopočítat.

Skandál německých Zelených: O nutnosti odstavit jádro lhali
        https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-skandal-nemeckych-zelenych-o-nutnosti-odstavit-jadro-lhali-40469446

Večer se budu věnovat chatgpt. Slibuji.

• TTT replied to this.
          • Upraveno

kamilj A na druhých je se dopočítat k zelenému výsledku.

Podle mě to prostě počítat nechcete 😉 což je samosebou ta největší překážka.

Zkuste začít těma autama, to máte přímo v tom postu: Kolik ušetřím tím, že nenakoupím ročně 6500 litrů paliva na benzínce?

K tomu přidejte: "Auta ročně najedou 91.000km. Když nemusím každých 15.000km platit servis olej/filtr v ceně 5.000Kč, kolik činí roční úspora nákladů?"

Složitější úkol, pak klidně nechte na chatGPT: "Kolik se ročně ušetří peněz, pokud mám dům s tepelnou ztrátou 50kW a vytápím ho uhlím, když dům zateplím, tím snížím tepelnou ztrátu na 6kW a pro vytápění použiju tepelné čerpadlo a elektřinu?"

no a nakonec můžete začít řešit takové finesky jako: "Mám dům, kde žijí v jednom patře trvale 2 osoby, další dvě patra jsou využívány jako kancelář pro 6 osob. Jakou ušetřím ročně částku, pokud se příprava teplé vody bude řešit tepelným čerpadlem namísto ohřevu v elektrickém bojleru?"

hoďte nám sem pak všem výsledek prosím... pak spolu spočítáme tu návratnost, ok?

P.S. a fakt mě zajímá, co budete říkat na ten lignin...

TTT To je těžký. Za mě, subjektivně, @kamilj žije v neprodyšné komnatě ozvěn:

1) Všechno pro listopadu 89 je jedna velká blamáž a směřuje to akorát do velké brusele.
            2) Elektromobily jsou nástroj nesvobody a špehování.
            3) Vraťte elektřinu na dvě kačky za kWh a nechci se o nic starat.

Bohužel spory s Kamilem nepramení ani tolik s názorovým nesouladem jako takovým, ale jeho zatrvzelou neochotou opustit bezpečí své depresivní bubliny. Pak vznikají slovní šarvátky jako ta vaše.

Taky je srandovní, jak se hned chytil informace od p. Klímy, který se nějak záhadně dostal k částce 6,40 Kč/km u EV a hned to slepě použil v jiné diskuzi. A může mu 10 pravidelných uživatelů EV říct, že je to blbost, on bude věřit té jediné informaci, která se mu hodí.

darklogic jo jo. To je boj s větrnými mlýny. I já, který nabíjí jen na veřejných stanicích, jsem na 1,50 /km. Ale to už borec nevidí a neslyší.

Ti, kteří mají zásuvku doma, jsou na polovině. S FVE ještě méně. Ale bude tu kecat o investici do FVE. To ze mi to vyrobí elektřinu, kterou bych musel stejně koupit, to že mam nejakou nezávislost na gridu, to že mi to zlevní další provoz, to uz borce nezajímá. Hlavně že FVE je drahá a hotovo. To stačí 🤣

zdeneksvarc opustit bezpečí své depresivní bublinu

@zdeneksvarc
                Myslím si, že je to oboustranné.
                Jen mně prosím nepodsouvej co jsem nikdy nenapsal bod 1) 2) a 3). Zrovna ty Zdeňku. Je ti to zapotřebí? Já tak Tobě nečiním, tak to prosím nečiň Ty mně.
                Dost časté jsou ty šarvátky jedním směrem. Dokonce si přidáte sem tam tu nálepku, jak to dnešní "moderní" lidé umí.
                Jak jsi přišel na depresivní bublinu?

Když se zde zeptám nakolik vyšla celá ta investice do FVO, TČ, BVE, baterek, elektroniky a práce. Odpovědí je, "tak to ti nenapíšu, prsotě nenapíšu až ty něco... Ano, je to směšné, ale hlavně, že Vám to jede na ty dotace. 😉 Většina by bez té dotace nikam nedojela.

Je to opravdu ještě ten svobodný trh? Trhem bez DOTACÍ? Dotace je základ pro velkou korupci - zlodějnu a klientelismus. Vidíme to dnes a denně.

• Upraveno

kamilj tak se tak hlavně nechovejte vy, nevkládejte do úst někomu něco, co nenapsal. Nenapsal sem vám, že vám to neřeknu, napsal sem vám, že to fakt není 25.000/rok a jestli tohle nedokážete pochopit a neumíte ani sám opravit svou hloupou chybu, tak asi nemá cenu vám cokoliv počítat.

A k tomu jsem vám napsal, že až svojí školáckou chybu opravíte, rád s vámi spočítám návratnost.

Začněte u sebe, fakt, to je to nejlepší co můžete udělat. Ten blok je ve vaší hlavě. Vidítě věci tak, jak je chcete vidět. Upínáte se k nesmyslu a nemáte ani na to, si přiznat, že jste udělal školáckou chybu.

Tak co, máte koule na to přiznat, že jste chyboval?

• Upraveno

TTT , máte koule

Pane TTT nejsme tady ve škole, aby někdo někoho zkoušel. Naopak mějte koule Vy na to, že průkazně pane TTT ukážete, jak to s tou investicí do zelené energie doopravdy je a k tomu připojte správně vyplněnou (ne jen částečně) Vaší ekonomickou tabulku. Hrát si na učitele a žáka já si s Vámi hrát fakt nebudu. Takže mrkněte do faktur, koukněte na odečty a zkuste předložte tabulku, ale ne jen částečně vyplněnou.

• TTT replied to this.
                      • Upraveno

kamilj Best!

tak ok:

(6500x30) + (6x5.000) = 225.000

to jste se seknul jen o řád 😂

Máte koule na to pokračovat? Příznáte že jste udělal chybu?

• Upraveno

.

hapi jasně tady se dělá takovejch kravin a stále se už roky dělají, třeba takové PHEV že 🙂

@hapi má na mysli neodpruženou hmotu a má naprostou pravdu. Jenže ty motorové náboje:

Obsahují totiž nejen brzdové komponenty, ale také všechny funkce, které dříve vykonával motor, převodovka, spojka, odpružení a další díly.

Z obrázků jsem nepochopil princip odpružení, ale nemusím rozumět všemu. Pokud se jim fakt podařilo podstatou část těch 50 kg odpružit, tak klobouk dolů.

• Upraveno

První vlna Trumpových exekutivních příkazů:

• ...
                        • Oznámení plánů na vyhlášení stavu nouze v energetice s cílem podpořit výrobu energie.
                        • Končí zelená agenda a ideologické prosazování elektromobility
                        • ...

Konečně

Trump to declare a national energy emergency, ending Biden's "electric vehicle mandate"
                        https://www.cbsnews.com/news/trump-executive-orders-day-one-national-energy-emergency-alaska-electric-vehicle/

Slíbil přitom ukončení souboru opatření známých jako Green Deal. „Zrušíme kvóty na elektromobily. Zachráníme náš automobilový průmysl,“ uvedl Trump v inauguračním projevu. „Jinými slovy, budete si moct koupit, jaké auto budete chtít,“ dodal.

• Upraveno

TTT Best!

Chybu nebudu přiznávat, protože ty MILIOOONY co jste do toho nasypal se vám nikdy během cca 10 let nevrátí a nebo vrátí, ale o to více musíte vše napočítat zákazníkům. Jen doufám, že jste si na to elektro soukolí nevzal na půjčku.
                          Ale jinak je to opravdu BEST!

• TTT replied to this.

honzam jaké auto budete chtít,“ dodal.

Plně souhlasím. A to je ten svobodný trh! Kdy ideologové nebudou diktovat, jak má trh vypadat!

Držte si panely na střeše. Bude to tento a příští rok hodně zajímavé. Kabáty už jsou připraveny!

• cmgn replied to this.

A jak se to dotkne nás?

A jak je to vůbec možné když Tesla funguje na dotacích? To asi Muska nepotěší ne?

kamilj nechceš si nechat ty kabáty od cesty kádrováku? 🤦‍♂️

Škoda že hloupost nenadnáší. To byste ani letadlo nepotřeboval….

cmgn nechceš si nechat ty kabáty od cesty kádrováku? 🤦‍♂️

Škoda že hloupost nenadnáší. To byste ani letadlo nepotřeboval….

Znovu, pojďme se neurážet. Zrovna s tím převlékáním kabátů má @kamilj pravdu. Naopak plný návrat k uhlovodíku je nesplnitelný sen. Naštěstí

zdeneksvarc sorry Zdendo. Nesnáším tohle paušalizování. Takze ano, slušně, ale, bohužel, tak jak si myslim

• Upraveno

kamilj v pořádku, nečekal jsem nic jiného 😂

Lidi jako jste vy si totiž chybu nikdy nepřiznávají. Nepotřebujete se dobrat nějakého výsledku, čísel nebo pravdy. Vám totiž stačí, že vy si myslíte, že je "Země placatá" a zbytek světa je vám úplně buřt. A i kdybyste náhodou utratil majlant za výlet do Antarktidy, abyste si na vlastní oči ověřil, že tam v zimě slunce nezapadá, budete stejně nadále tvrdit, že je to divné a že to přece není důkaz toho, že je Země kulatá....

TTT S tím plochozemstvím jsme asi hodně utekli od tématu. Navíc jsem nezaznamenal, že by @kamilj něco takového tvrdil. Mě se třeba dobře argumentačně vybavení plochozemci líbí pro svou odvahu zpochybňovat systémem nezpochybňovatelné. Víc takových odvážlivců 😄

• Upraveno

zdeneksvarc Naopak plný návrat k uhlovodíku je nesplnitelný sen.

Nikdy jsem netvrdil, že se chci vrátit jen k uhlovodíkům, ale z větší části se vrátit budeme a budete muset vrátit. Hlavně k jaderkám.
                                        Tvrdím, že ideologové a sociální inženýři nemají nám co diktovat a hlavně v ekonomice. Vidíme jak dopadlo Švédsko. Podívejte se na dokument Švédská teorie lásky.
                                        https://www.csfd.cz/film/426174-svedska-teorie-lasky/prehled/
                                        V dokumentu uvidíte kam jsou schopni zavést národ sociální inženýři.

Tvrdím, že dotace všeho je nefunkční systém, hlavně v komerční sféře. Dotace od spodní vrstvy k bohaté. 👏 Je to jen podporování přežívajícího klientelismu, který vytváří minimální dynamiku v ekonomice. Vidíme to všude okolo sebe dnes a denně. My máme cyklostezky a Poláci mají dálnice. 😂

Já vidím úpadek ve vzdělanosti.
                                        Průměrné IQ v jednotlivých státech:
                                        1) Čina (dle Libtardů kopírovali 😀)
                                        2) Írán, kolébka vědeckého poznání
                                        6) Rusko (nejlepší v Evropě)
                                        32) ČR (podprůměr... pod IQ 100)
                                        78) Ukrajina" (nejhorší evropský stát) tak z těmi to moc nevytrhneme. IQ se ještě rapidně sníží.

Kdyby někdo pochyboval

https://international-iq-test.com/cs/test/IQ_by_country

Každým dne slyším v rádiu jak nám chybí vzdělaní lidé. Nejsou doktoři, nejsou energetici, nejsou elektrikáři, nejsou strojvůdci, nejsou lidé, kteří jsou zvyklí chodit pravidelně a včas do práce. Nejsou, nejsou...

Dnešní EV jezdí z větší části na uhlí v Evropě. 👏

Rozhovor s panem Janečkem o ENERGETICE.

Zelená politika dusí český průmysl. V oceli nás předběhl i Bangladéš
                                        V pořadu Průmyslová zóna Pavla Janečka se generální ředitel Vítkovice Steel Radek Strouhal a prezident České asociace ocelových konstrukcí Tomáš Měřínský zaměřili na výzvy, kterým čelí český ocelářský průmysl. Diskuze se dotkla témat od energetické politiky po závislost na dovozech z Asie a zelené politiky EU. Jak se český průmysl vyrovnává s tlakem na dekarbonizaci? A jaké dopady má nedostatek strategické podpory od státu?

Šéf vývoje Škody: Elektromobily jsou tlačeny normami a pokutami
                                        Automobilky by klidně mohly pokračovat ve výrobě dvanáctiválců s impozantním výkonem, ale nesplnily by pak emisní limity a byly by vystaveny miliardovým pokutám. Šéf vývoje pohonů a podvozků Škoda Auto Martin Hrdlička v obsáhlém rozhovoru s energetickým expertem Pavlem Janečkem odkrývá zákulisí vývoje spalovacích motorů, přechodu na elektromobilitu i nedávných jednání o emisní normě Euro 7.

Temelín stavěli z většiny Češi. Hrozí, že u Dukovan to bude jen ze 30 procent
                                        Energetický expert Pavel Janeček a ekonom Jaroslav Ungerman vedli obsáhlou diskuzi o výzvách, kterým čelí český průmysl. Zaměřili se na problémy spojené s energetickou krizí, přechodem na elektromobilitu a ztrátou tradičních odvětví, jako jsou strojírenství a těžký průmysl. Hovořili také o potřebě reformy technického vzdělávání a nutnosti modernizace průmyslu pro udržení konkurenceschopnosti na globálním trhu.

• Upraveno

kamilj dovolím si reagovat jen na to, co se týká mě - ja se v žádném případě k uhlovodíkům nevrátím a nevidím jediný důvod, proč bych se k nim musel vracet.

Žádný zatvrzelý, pokrok odmítající rudoch mi to rozhodně nepřikáže.

Jediné, s čím souhlasím je, že potřebujeme levné a co nejčistší energie…. Cest, jak toho dosáhnout, je spousty. Ale to lidé museli volit odborníky a ne populisty typu Babiš a podobné odborníky, jako je tady pesimista Kamil.

zdeneksvarc hledání pravdy a zpochybňování té obecně přijímané je motorem pokroku. Ale základní a nezbytnou součástí takového motoru je uznat svou chybu a poučit se z ní. V tom je ta relevance výše zmíněného videa ke @kamilj, pokud neumí uznat svou zjevnou chybu, nikdy se nemůže posunout dál a v takovém případě jsou jeho názory pro ty, co vědí že chybovat je lidské, irelevantní a směšné. Jak by někdo hledající mohl brát v potaz názory člověka, který neumí uznat svou chybu. To je jako věřit Trumpovi, že do 24 hodin zastaví konflikt na Ukrajině. 😂 Je to samosebou jeho rozhodnutí, ať si v životě dělá co chce a říká co chce. Každý svého obrazu na sockách strojvedoucí, že. Mimochodem, to jak jsou tito lidé fascinováni podobnými osobnostmi, je další fenomén.

• Upraveno

hapi To asi Muska nepotěší ne

Má jiné priority.

• Upraveno

cmgn musel vracet.

Vy se k ní vracet nemusíte, ale společnost se vrátit bude muset. Vidíme to v Německu když opět zapálili oheň pod kotly v uhelných elektrárnách. 🤣 A komunisté to nebyli kdo vytáhl zápalky a škrtl.

• cmgn replied to this.

cmgn levné a co nejčistší energie

S tím nemám problém souhlasit. Ano, hlavně levnou energii potřebujeme a tu já vidím z jaderek. Ty panely na polích a na střechách společnost nespasí. V americe je energie 5 x levnější.
                                              Dr. Oetker s výrobou v Česku končí
                                              Končí kvůli vysokým režijním nákladům.
                                              https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nemecka-firma-dr-oetker-letos-propusti-114-zamestnancu-z-provozu-v-kladne-40504977

A takových ještě bude...

• Upraveno

kamilj to že jsou Němci pitomci a odstavili jaderky, to je, bohužel, největší chyba Evropy. Ano. Tady se shodneme.

To, že je EU byrokratický moloch, na tom se určitě taky shodneme.

Ale určitě se neshodneme na tom, že já budu jezdit na uhlovodíky. Ani náhodou. A naopak budu bojovat za to, aby smrady zmizely z center měst. Čímž myslím hlavně diesely. V US nafťák v osobním autě nenajdete a všude se dýchá hezky. Tady? Stačí se podívat do Ostravy, co je tam za bordel. A tohle všechno stojí nemalé peníze ve zdravotnictví.

A když to nejde edukaci lidi, tak holt, nějaký zákaz je na místě. Mně by stačilo, kdyby se zakázaly všechny diesely do Euro 6 s postupnou výměnou za benzin, hybrid nebo nejlépe elektřinu.

Ano, propagace BEV na ekologii planety je kravina. Naopak propagace BEV na cenu kilometru, na komfort, bez nutnosti jak idiot každé ráno škrábat, to je ta cesta.

Mimochodem, v US je energie levná proto, že sami těží spoustu plynu, který mají levný a 40% elektřiny mají z nej.

Ja vidim skvěle mix jaderky, OZE+BESS, casem, opakuji, časem vodík / synteticky metan a dost věřím technologii geotermálních elektráren. V Evropě toho moc jiného na výběr nemáme. Ale ano, jádro je alfa omega a ano, to Němci podělali.

Za mě bych zrušil všemožné dotace a klidně naopak dotoval cenu elektřiny a soustředil se na výrobní průmysl. Cenu prace US vs. Evropa neznám, ale bohužel, ruku v ruce s tím taky musí jít podmínky výstavby průmyslu. Což zas narazí na lidi jako vy Kamile, kteří budou křičet kokotiny typu “jsme montovna evropy”….. a tady uz se nabízí jedine - co teda doprdele chcete?!

cmgn jako je tady pesimista Kamil.

Ano jsem pesimistou v tom, že panely na polích a střechách nás nespasí a nebo spásí, ale kompletně se překope průmysl v našem státě. Tak se už i děje.

cmgn odstavili jaderky

A co já tady tvrdí? Bez JADEREK to nepůjde.

cmgn hlavně diesely

Ten diesl s EURO6 normou smrdí?

• cmgn replied to this.

📡 Telekomunikace.cz