• IPTV / VoIP
  • STB bežiace počas noci na ktoré nikto nepozerá

sledovanieTV box zastaví prehrávanie po pár hodinách 🙂

skrivy A proto poskytovatele, co maji cca 2k klientu, poskytuji 100M, maji nakoupeno 120Gbps ze? 😃

Micro-optimalizujete jednu věc. Soustřeďte se na zlepšování služeb a zvyšování kapacity své sítě místo buzerování uživatelů, že používají službu, kterou si zaplatili. Ano, můžete si myslet, že to je nesmyslné využití služby, ale nic to nemění na tom, že si uživatel něco zaplatil, tak to může používat.

Pokud na to nemáte, tak snižte rychlosti.

Jste si pořídili hospodu a teď se divíte, že vám tam chodí lidi.

skrivy necham si teda nastartovane auto pred domom, je to moje auto, benzim som si tiez zaplatil a ty ako sused to musis znasat (smrad a hluk) tak?

skrivy Jste si pořídili hospodu a teď se divíte, že vám tam chodí lidi.

... ktori robia bordel. Hej, divim sa.

Dobře, tak mi řekněte - když má u nás firma server, který využívá jen přes pracovní dobu, tak ho mám na víkend vypínat, aby nežral elektriku? Totální píčovina.

skrivy Pletes hrusky s jabkama ... Ale kolik Gb mas, kdyz si firma se serverem u vas veme pripojku 1G a mas tam x firem? Fakt to mas tak, ze mas pocet firem x Gb to nakoupim? 😃 LOOL

iTomB

LOOL

Ne, ale když někomu prodám server s gigabitem, tak nemá server s 500Mbps, nemá server s 750Mbps, má server s gigabitem.

Pokud mám v racku 40 serverů, tak ten rack má 40Gbps uplink. Na úrovni agregačních switchů samozřejmě nemá každý dedikovanou konektivitu, ale držím tam dostatečnou rezervu, abych nemusel řešit, že si tam servery začnou tlačit gigabit.

Navíc pro rok 2024 máme za cíl zlikvidovat 1GE a upgradnou vše na 10GE a neřešit.

Pozrite, verím, že každého názor čo tu píšeme je ovplyvnený pracovnou pozíciou / veľkosťou siete / skúsenosťami / geo lokalitou (a dokým nebudem vedieť, kto ste za nickmi a čo robíte, budú pre mňa všetky názory vyššie typu "jedna baba povedala"). Nejdem sa hádať. Tento topic má tagu "IPTV" a nie "FTTx", pýtal som sa na aplikačné problémy služby a nie výstavbu a posilňovanie lokalít. Takže ďalej nejdem živiť tento off-topic. Ďakujem.

Ono se jinak mluví člověku, co "nakupuje" Gbit v datacentru za pár desetikorun a někomu, kdo si platí předražené okruhy od CETUTINu a spol a k tomu nakupuje Gbit za několik dalších tisíc...

miract Souhlas, ale pořád by ta matematika měla vycházet. Ani jeden z nás to nemůže dotovat ze svého a zároveň nemůžeme zákazníkům prodávat něco, co jim nemůžeme dodat (tj. prodat jim 100Mbps, když sám nakupuju/mám infrastrukturu na 50Mbps).

Kluci, kolko platite za gigo uplinku? Tuto na vychode Slovenska (kde myslim spada aj siet ktorej sa tyka tato otazka) nie je neobvykle zaplatit za gigo aj 2000 eur bez dane, teda zhruba 50tisic Kc bez dane, a to este v nejakom uzle, z ktoreho to treba dostat k zakaznikovi aj cez niekolko radiovych skokov. To potom dva zbytocne zapnute settopboxy na nejakych HD kanaloch zozeru konekt v takej cene, ze si lokalny provider opravnene kladie otazku, ako to zoptimalizovat, ak takym userom nema provider utnout sluzbu natvrdo s tym, ze sa mu to neoplati.

skrivy O tom tady ale nikdo nepsal, dotaz byl, zbytecny trafik, ktery muze zbytecne tohle vyvolat 😃
            Pamatuju pred 20 lety, kdyz mi jeden klient neustale sosal na max ... Tak jsem to s nim resil, proc tolik taha. No vylezlo z nej, ze si sosa filmy a na dostaz, zda to stiha zkouknout, tak ze ne, ale to nevadi, protoze kdyz mu dojde misto, tak neco smaze a taha dal, protoze si to plati 😃.

Já to těm lidem říkám, ať to na noc vypínají. Většinou je to O2 settopbox. Top traffic jsou v dnešní době ne "stahovači" ale sledovači.
            A myslím že je lepší jim říct máte to za 200kč měsíčně za elektřinu než jim vysvětlovat něco o přenosu.

Vidim rozdiel (z pohladu uzivatela aj providera) medzi tym, ked uzivatel taha a potom maze filmy (to je rozhodnutie uzivatela), a medzi settopboxom, ktory dodal provider a ktory zbytocne taha data, aj ked nemusi (to je nevhodne nastavenie zariadenia jeho providerom).

@ekrajnak :
            Settopboxy od SledovaniTV sa (v nasom default nastaveni) automaticky vypinaju po niekolkych hodinach (styroch?) od poslednej aktivity uzivatela. Pred vypnutim sa zobrazi vyzva na stlacenie klavesy a je tam nejaky timeout (asi 60 sekund). Ako uzivatelovi mi to vobec nevadi, realne sa mi to za zhruba rok objavilo dvakrat. Raz ked som dlho pozeral jeden program (dva filmy za sebou?), to som pri vyzve chytil ovladac a stlacil tlacitko. Druhykrat sa mi to stalo na nejakom koncertnom programe, ktory som nepozeral ale iba pocuval, a to sa mi box vypol uplne. Z pohladu providera to je vypnutie urcite uzitocne, jaloveho trafficu z nesledovanych STB moze byt hafo. V noci nam traffic SledovanieTV klesa asi na polovicu toho, co na tvojom grafe, no myslim ze to bude mat vplyv aj na denny traffic. Cast uzivatelov nepozera kazdu TV kazdy den, a je rozdiel ci u usera tahaju data unicastom 3 settoboxy 24hodin denne, alebo 1 settbopox par hodin denne.

Settopboxy na platforme RegioTV sa nam same nevypinaju vobec. Ale to mame na optike, multicastom, vacsina trafficu sa odbavi iba v ramci nasej siete, tam je to v podstate jedno, ci to je zapnute alebo vypnute. Nemam z toho systematicku statistiku, ale hrubym odhadom, vacsinu settopboxov si uzivatelia nevypinaju.

A hlavně, lidi se settopboxy by měli být vůči sobě tolerantní 🙂 Protože první kdo si bude stěžovat až se to někde přicpe nebo nastoupí agregace, budou oni 😉 📺

To se dá přes HDMI CEC kde si nastavím vypnu tv vypne si i STB a tím pádem datový přenos končí .

tom_sek ja som rad ze ten clovek vie STB obsluhovat 😃 nie ešte aby chápal problematiku agregácie sietí, jeho jalového trafficu a pod...
                Každá táto platforma by mala mať automatické vypínanie STB ako sledovanieTV, hotovo bez debaty. Je to úplne totálne zbytočný traffic!!!!!

martas00 Ono je lepsi, kdyz funguje vypnuti STB a ona se TV vypne a zapnutim STB se TV zapne. Pak klient pouziva jeden dalkac a je to vyresene.

iTomB len keby to realne funguje...polka televizorov funguje v jednom smere. Joke je, ze riesenie v CZ mate. Dvbt v ktorom je dost programov, nezere to ziadny trafic, funguje za kazdeho pocasia a televiziorov mozu mat ludia doma kolko chcu. Dufam, ze po roku 2030 uz ziadna linearna telka ani existovat nebude. Polepsili by si vsetci...

📡 Telekomunikace.cz