• Wireless
  • Poraďte prosím dobré a kvalitní AP k Mikrotiku

jcltm Musíš bejt objektivní což ty ve spoustě věcí nejsi. Koupili jsme UCK G2 plus a v menu můžeš dát několik ip na WAN a zvolit jakou kdo jde ven. O rok později jsme u zákazníka co má nějakou tu secure GW a ona to neumí, musela se upgradnout ručně o verzi dál kde to umí ale vypadlo něco jineho. Před půl rokem zakoupíš UDM Pro, aktualizuješ na poslední stále verzi a ona to opět neumí. WTF? Musíš použít early verzi 🤪

honzam tímhle se nechlub. Ta mrcha měla chcípnout daleko dřív.

hapi Jediné co bylo špatné byly kondíky. Vyměníš a jedeš dál 😄 Teda v té době kdy to mělo smysl.

Tady ale vůbec nejde o to, že někdo udržuje nebo neudržuje, ale o stylu, kdy to prostě jednoho dne v Controlleru ukázalo EOL a hotovo. Slušný výrobce má dost často už při uvedení uvedeno EOL nebo ho aspoň pár let dopředu oznámí. Ostatně přesně takto funguje veškerý support ze strany UBNT, na nic nereagují, funkce, po kterých volají uživatelé, jsou prostě ignorovány, nulová komunikace.
    Firmwary jsou teď asi OK, ale je to asi 2-3 roky, kdy nebylo vůbec dobrý cokoliv nasazovat, jeden větší zmetek, než druhý. Někdy nepomohlo ani resetování jednotek a musel se provést kompletní výmaz, aby to zase začlo pořádně fungovat. Navíc jsem nezaznamenal snahu ty vadný firmwary stáhnout z oběhu
    Pokud se ti líbí větší a větší omalovánky, po několikáté přeskládaný nastavení úplně všeho, tak jo, je to lepší. Já jsem tam nic lepšího nenašel snad od verze 5. Instalace každé vyšší verze je komplikovanější, už se blíží doba, kdy to bude tak překomplikovaný, že se to celý začne srát. A to je software, který má prostě centrálně spravovat wifi, nic víc, nic míň.
    A teď jenom čekám, kdy se u UAC-AP-PRO objeví EOL, ty wifi se drží podezřele dlouho.
    Já prostě nemám v Unifi důvěru a osobně bych ho prostě nedoporučil stejně jako krámy od TP-Linku.

Alois Ok, je to tvůj názor, i když se s ním nemohu ztotožnit, s Unifi prostě nemám min. posledních 5 let žádný vážnější problém.
      EOL na ty staré AP bylo ohlášeno dávno předem na webu, mluvilo se o tom dost dlouho než to od kontroleru odstřihli. Kromě TV reklamy už si nedovedu představit, jak to měli víc komunikovat... Navíc nikdo ti nebrání nechat si starší verzi, nejsi závislý na žádném cloudu.
      Support nedokážu posoudit, nepotřeboval jsem ho, každopádně mnoho z věcí co uživatelé na ubnt foru požadovali v průběhu času přidávali.
      Unifi používám daleko déle než tebou zmiňované 2-3 roky, nasazuji toho fakt hodně a s tím co píšeš jsem se nesetkal. Vážnější problém s aktualizací kdy byl nutný downgrade jsem zažil fakt jen jednou. Možná jsi měl neštěstí na vadnou sérii, to se stává všem výrobcům, bohužel.
      Nevím jestli jsi procházel co umí nový konroler verze 8, ale za mě je to od verze 5 velký posun vpřed. A to IMHO k jednoduchosti a přehlednosti. Není to jen tupá správa wifi, ale i switchů a jejich routerů/firewallů.
      Oproti komunistické SOHO číně jako je TPlink a spol je to fakt nesrovnatelné.
      Ne, Unifi není dokonalé stejně jako asi většina toho co je na trhu, ale pro dané užití s tím mám, stejně jako myslím mnozí další, dobré zkušenosti.

Obecně, mnozí z vás dělají chybu v jedné věci, a to, že jednu věc používají na více funkcí. Prostě rádio má dělat rádio, ideálně v bridge, switch má jenom switchovat, max. s VLANami, router má routovat, GW ma dělat NAT a shaping atd.
      Tohle striktní oddělení funkcí mi asi před 20 lety poradil kolega, a měl pravdu.
      Jako switche nasazujeme TP nebo Zyxel, chceme od toho jen VLAN, a dlouhé roky žádný problém. Jako domácí AP sázíme TP a nebo odnož TP/Mercusys, a minimální problémy. Jako routery v bytovkách APU s Linuxem, atd. atd. atd.
      Souhrnně jsou u nás minimální časové nároky na následný servis.

svestka a stale su tu ludia co trepu hovna o tplinku. Ako ap by som kludne volil aj eap. Neni to uplna dizajnovka, hlavne tie ax rady ale funguju. Switche bud ako blbe alebo s vlanami funguju. Na core sieti mame desiatky kusov a nic ine by som tam ani nedal....

Tak k TPLinku, osmiportový PoE krámy, kde jsou jenom VLANy, se restartují tak 2x do měsíce. Kdyby to dělal jeden kus, řeknu nějaká vada. Dělaly to všechny, než jsem ty sračky vyházel. Normální switche tuším řady 34xx, po několika měsících běhu přestal reagovat management, o týden později umřel kus sítě. To se stalo ve dvou různých sítích. Na jednom kusu v síti nebyla vidět tiskárna. Jakmile jsem ty mrdky vyházel, vše funguje normální. SFP+ moduly od TPLinku, to jsou taky poklady. Kromě absence diagnostiky házely spoustu chyb, až jsem proti nim připojil jiný zařízení, který měly diagnostiku, tak to bylo krásně vidět. Vyměnil jsem moduly, chyby ustaly. Wifi routery a je jedno jaký, se po několika letech resetují a začnou pouštět do sítě DHCP, takových jsem taky zažil několik a začlo tím i tohle vlákno.
        Tolik k té skvělé značce. A nejsmutnější na tom je, že nejsou o tolik levnější, než třeba Cisco CBS250 nebo Aruba 1930, ale spolehlivost prostě není.

Alois My máme jeden TP-Link switch asi 10 let, druhý asi 2 roky (ten je s PoE) a problém žádný nemáme, nic se nerestartuje. Naopak nam odešel Aruba switch s PoE. Třeba mám jen štěstí, nebo vy nějakou divnou konfiguraci.. Ale obecně se přeci neda zatracovat celá značka. To by nemohli prodávat, kdyby to nefungovalo, jak píšete.

Pouzivame TP Link switche u zakazniku, samozrejme ne jen TPLink.

Pokud to má jen switchovat, semtam nekde odtagovat VLAN nebo neco napajet, tak s tim zadne problemy nejsou.

Prvni jsme nasadili v roce 2016, menil se jeden kus kde se zacal chovat divne managment.
          Za tu dobu jsme vymenili spoustu jinejch znacek, kde treba zacali odchazet porty, z niceho nic umreli komplet, …

Takze ano, ta znacka ma divny jmeno pro firemni uziti, ale funguje to…

📡 Telekomunikace.cz