Dobry den.
Viete mi poradit ako ziskat svoj rozsah verejnych ip. Je tu samozrejme clenstvo ripe.net ale su aj ine moznosti?
Dobry den.
Viete mi poradit ako ziskat svoj rozsah verejnych ip. Je tu samozrejme clenstvo ripe.net ale su aj ine moznosti?
Zas mi může nějaký IPv6 evangelista tvrdit, že IPv4 adresy nejsou a nebudou
pelirob fakt nejsou a nebudou. Čestný pionýrský. Daj se jen dost draze koupit od někoho, je má.
P.S. Donedávna to byla dobrá investice se zhodnocením i přes 50 procent ročně (https://ipv4.global/events/2023-h1/). Minulý rok začala klesat cena menších rozsahů. Což taky něco značí ...
My sme minulý rok dostali ešte C
coolerman1 od RIR ?
stepan_benes Tak ve fronte tedka ubylo 100 liru, asi byla nejaka vratka. Kdo si pocka, mozna 1C dostane
stepan_benes na nove lir
coolerman1 Dík, vím že slibovali, že když se něco vrátí, tak to ještě rozdaj, ale to je prvně, co o tom slyším. Každej s tím kšeftuje.
ak som cakatelom na ip. musim pocas toho platit clenske?
palos Ano, platíte roční příspěvky. Jinak adresy si vedle koupě můžete i pronajmout.
@wwire pro získání IPv6 segmentu nemusíte být LIR. Stačí mít sponzoring LIRa
@jctlm @gemb IPv4 jsou sice pravěk, ale bez nich ISPík prostě fungovat nebude. Poměr IPv6 vs IPv4 u userů je bohužel stále ve prospěch IPv4. Ale jsou i výjimky. Já mám třeba 75% provozu po IPv6
já jsem požádal dodavatele co je LIR o sponzorské IPv6. Řeknu to stručně, cena je větší než poplatek RIPE a ještě ne za celí nepřerušený /32 ale rozsekaný na několik kusů. Právě protože je to rozsekané tak se platí za každý kousek. Nevim jak to je jinde.
hapi a přesně tohle je právě jeden z důvodů, proč jsme se vysrali na odebírání "připojení k internetu" a zařídili si "nezávislou konektivitu". Ano platíme si dva okruhy, platíme výpalné RIPE, ale máme klid. Stojí to sice dost peněz které by mohli skončit v našich kapsách, ale takhle si s tím mohu dělat prakticky cokoliv chci. O veřejkách si rozhodnu jak potřebuju, atd.
📡 Telekomunikace.cz