Tohle mě ba. Upřimně, ať si každej kupuje zařízení, které mu vyhovuje, ale tohle mudrování, jak je vlastně všecko nahovno je fakt legend. Jako sorry, ale je to rádio, který prostě bude padat, když se na anténu nalepí sněhový mrznoucí sračky. To je fyzika a tenhle shitstorming o stále stejném lejnu je podle mě naprostá zbytečnost. Jako nevím kdo a na jakou vzdálenost a v jakém počtu rádia provozujete, ale z mojí zkušenosti s ~ 200 PtP v 80G (Erik/Cera/Siklu) / ~ 2500 PtMP v 60G Mikrotik / ~ 300 PtMP v 60G Tachon / ~ 3000 PtMP v 5GHz Mikrotik / ~ 100 PtP v 10G (Summit/Alcoma/Racom) a několika PtP v licenci říká jediné. Když se na radom antény nalepí mrznoucí sníh a anténa nemá vyhřívání, spadne všechno. Včetně licence v 11G. Jde jen o to jak moc těch nalepenejch sraček je. Ale asi jsem jinej a tyhle lowcost 60G na páteřní PtP nepoužívám, na páteř podle mě patřej plnotučný rádia a OSPF. Asi proto mi přijde "integrovaná záloha 5GHz" v těhlech 60G pidianténkách naprostá <|>. Nevím jak a komu ta 5G záloha funguje, ale my jsme to zkoušeli v Mikotik Cube a bylo to srandovní. Možná jsme někde udělali chybu, ale nám se mnohdy na větší vzdálenost ani ta 5GHz nespojila i když 60G normálně fungovala. O nějaké "záloze" tedy vůbec nemohla být řeč. Fakt by mě zajímalo, jestli to někomu ve velkém množství a na větší vzdálenosti funguje. Mě osobně přijde, že řešit nějakou 5GHz integrovanou zálohu v celé síti pro všechny CPE jen proto, že na pár okamžiků v roce při vyloženě nevhodných podmínkách (musí sněžit mokrý sníh, foukat vítr a ještě musí být pod nulou, aby ten mokrý sníh mrznul na radomu), spadne jednotkám lidí internet za pár stovek, je naprostá zbytečnost. Možná jsem hloupej a vidím to blbě, ale co tak poslední dobou pozoruju, tak lidem padá net víc, že nejde elektřina, než že by nebyla připojená anténa kvůli nalepenýmu sněhu... A to za elektřinu lidi platěj řádově víc, než za internet.
P.S. Až Tachyon vyleze s tím zařízkem s 5G zálohou, schválně se zeptam jak moc to jde na dračku. Tipnul bych si, že se toho lowcost zařízka, bez 5GHz, s integrovanou čočkou a 1G portem prodá o několik řádů víc...