jcltm
dovolim si podotknut, ze pravo koncoveho uzivatela na pripojovanie koncovych zariadeni podla vlastneho vyberu nie je (imho) obmedzene tym, ze provider poskytuje pripojku prostrednictvom svojho telekomunikacneho zariadenia (CPE/gateway)...

jcltm ale prosim...co to je za blud zasa...keby to mam zakaznikovi podla tejto logiky umoznit, tak priamo na gpon si musi nieco pichnut nie? Toto nie...okrem toho ja mu dam gateway kvoli vlastnej sprave zariadenia, kvoli dohladu a kompatibilite...nikde nie je zakazane, ze si za to nemoze nieco pichnut...Pri wifine co? Mam umoznit aby si dal vlastnu antenu? Nie...odovzdavacie rozhranie je ethernet alebo kombinacie ethernet + wifi a dovi. Nijak neobmedzujem, co si za to moze pripojit. Vlastne zariadenie moze ohrozit kompatibilutu, integritu a celkovu bezpecnost siete, ja prevadzkujem a ja rozhodnem co tam moze alebo nemoze byt. To je ako motorovy olej...mozes naliat aj iny ale zaruci niekto kompatibilitu?

JanV Jako zákazník UPC se mi líbí jejich model - prostě mám modem od nich. V režimu routeru a jednou za 2-3 roky to nechám vyměnit, protože to umře. Stačí zavolat a druhý den tu mám další kus.

Bohatě mi stačí, že si tam můžu nastavit těch 5 věcí, které to umí (dnat pravidla, název a heslo na wifi) a jsem spokojený.

(realita je teda taková, že ty jejich modemy jsou sračky, ale pořád to řeší oni a nemusím to řešit já).

gemb nevím jak to máte u vás na dálném východě, ale u nás v CZ je to přesně ten důvod, proč každá síť musí na svých stránkách uvádět, podle jaké normy poskytuje svoje služby. Takový ten dokument s "typy rozhraní sítě". To že s tím velká trojka vyjebává, nikoho myslím nepřekvapuje. Ironií osudu je, že ČTU vehementně kontroluje, jestli to máte na stránkách uvedený, ale to jestli to pak v praxi fakt (třeba velká trojka) reálně "umožňuje", je jim pak celkem u prdele.
        P.S. i ten vodáč to má na stránkách 😂 https://www.vodafone.cz/_sys_/FileStorage/download/2/1562/specifikace_rozhrani.pdf

• gemb replied to this.

skrivy Ale i u VF/UPC si můžeš dodat vlastní modem , moc se o tom nemluví navíc modem musí umět Docsis 3.1 a nějaké podmínky : Downstream 32 x SC-QAM D3.0 + 2 x OFDM D3.1 Upstrem 8x A-TDMA D3.0 + 2x OFDMA D3.1 , přepínatelný diplexer pro frekvenční pásma a) Upstream: 5 - 85 MHz a Downstream: 108 - 1218 MHz, b) Upstream: 5 - 204 MHz a Downstream: 258 - 1218 MHz , certifikací DOCSIS 3.1 ze strany CableLabs ATD. arris SB8200 to splňuje a dá se provozovat v brigde....

TTT a co mi to ma ako obycajnemu userovi povedat tie rozhrania ? UPLNY PRD ale, ze uplny...nic o koncovom zariadeni....splietate tu jedno cez druhe...by ma zaujimalo kde ako obycajny user si kupim GPON alebo DOCSIS zariadenie ? Vyslovene len specificky shop alebo dodavatel, niekde to ani FO nepredaju...Nieje to take ako DSL, ze to kupim na alze, ze...usera ma zaujimat rozhranie z ktoreho bude tiect net a ked mu dodam gateway tak je to wifi (a/b/g/n/ac/ax) a ethernet (10/100/1000) dovi dopo. Dal by som stavku...kolko userov zo 100 vie co je to vlastne "rozhranie" ? 1 mozno 2 ? Ak to vedia vsetci a je to taka podstatna informacia, preco musim riesit hovienka, ze ide mi to na wifi 40Mbit? (lebo 802.11n 1x1) ved odpoved maju v rozhraniach 🤣🤣

gemb aa tak tu by som sa zas zastal kolegov... pripojenie sa uzivatelovi/ucastnikovi poskytuje na rozhrani (ktore je definovane niektorou z technickych noriem), a na toto rozhranie si uzivatel pripaja koncove/ucastnicke zariadenie. specifikacie rozhrani poskytovatelia povinne zverejnuju, aby uzivatel vedel, ake zariadenie (podla ktorej specifikacie) si k sieti moze pripojit. na slovensku sa to zverejnuje pod nazvom "Technicka specifikacia ucastnickych rozhrani".

• gemb replied to this.

pixall a este po sto razy napisem, zapoji si to za dodane zariadenie ISP ak chce, takze do ethernetu (ten ma v specifikacii) a dovidenia. Inak co mu pomoze specifikacia rozhrania ked nema dalsie dodatocne info, napr IP adresu, VLAN, PPP.
                Modelovy priklad. Mam siet optiky, GPON na UBNT. Dam specifikaciu - Fyzicke rozhranie SC/APC, ITU-T G.984 - kupi si neviem ako ani kde napr huawei a nepojde mu...cize ???????????
                Nie specifikujem zakaznikovi to rozhranie kde som uz pripojku spracoval a vzdy to bude ethernet alebo wifi. Co ine by to malo byt... a cela technicka specifikacia je len rovnaky zdrap papiera ako gdpr a dalsich x veci. Ved hadam ma kazdy v zmluvach, vop alebo kde specifikovane pokial je siet ISP a odkial je siet USERA, toto rozhranie nasledne moze uvadzat v technickej specifikacii. Lepsie by podla tejto logiky pasoval bridge, kde je to jednoznacne ethernet a nic ine a zariadenie ISP okrem spracovania signalu nic nerobi. Gateway uz nieco robi a rozhrania su minimalne 2 a viac. Urcite vsak nie je koncovym bodom siet konektor SC/APC...vlastne este by som sa dostal podla tejto logiky tam, ze user si bude diktovat co tam bude zapojene, a podla neho mam stavat siete? ???WTF

kadlcikales To je sice pěkný, ale nějak se snažím vymyslet proč bych vůbec chtěl mít.

Maximálně, až začnou dělat pořádně IPv6 a ta jejich krabice nebude umět subnetovat. V současné situaci bych s vlastním modemem měl víc starostí než užitku.

pixall Je, minimálně pokud za toto zařízení bude chtít poskytovatel od klienta zaplatit, ať už formou koupě či pronájmu. CPE i ONT je koncové zařízení na straně klienta, stejně jako všechno co je za tím.

gemb Pri wifine co? Mam umoznit aby si dal vlastnu antenu?

Jo, to tedy máš, resp. musíš. Třeba proto, že klient už může mít vhodnou anténu koupenou pro přípojku minulého ISP. Samozřejmě musí být technicky kompatibilní s tvou sítí.

skrivy Jako zákazník UPC se mi líbí jejich model - prostě mám modem od nich. V režimu routeru a jednou za 2-3 roky to nechám vyměnit, protože to umře. Stačí zavolat a druhý den tu mám další kus.

Bohatě mi stačí, že si tam můžu nastavit těch 5 věcí, které to umí (dnat pravidla, název a heslo na wifi) a jsem spokojený.

Tak to je přesně něco co nechci ani náhodou.

gemb kde ako obycajny user si kupim GPON alebo DOCSIS zariadenie

Úplně v klidu na netu, případně koupíš jeté od někoho kdo službu ukončil.

gemb kupi si neviem ako ani kde napr huawei a nepojde mu

To je právě ta technická kompatibilita.

Celé je to prostě o tom, aby mohl fungovat druhotný trh, mohl jsi použít to co už máš a aby bylo vždy možné vyhnout se pronájmu za pravidelné poplatky.

• gemb replied to this.

jcltm takze si na to nepriamo odpovedal. Je to vymysel uradnika, realne nerealny 🤣🤣Laik nevie ani o com a je to cele len zbytocne a ja za zaroven zbytocne moc rozplyvam nad hovienkom. Idem spat.

gemb Je to vymysel uradnika, realne nerealny

Osobně jsem za tento výmysl velice rád, protože zabraňuje (nejen) velké trojce s byznysem založeným na pronájmu koncových zařízení. Ne každý koncák je laik 😉
                        Důležitá je podpora konkrétních norem, to že třeba klientovo zařízení třeba nepřipojíš do svého custom dohledu nebo že se ti nechce klienta jaksi nemusí zajímat. Takhle to totiž naštěstí nefunguje.

• JanV replied to this.

jcltm Jsi si jistý? O2 to přece obcházelo tím jejich O2boxem za 6 tisíc, který si můžeš buď koupit nebo pronajmout za stovku měsíčně. A pak si jako koncák klidně ukonči smlouvu o internetu, ale zbývá ti tu závazek z půjčeného hardwaru, takže ho buď doplať, nebo raději zůstaň, protože jinde ti ta krabice bude stejně k ničemu.

JanV O2 to přece obcházelo tím jejich O2boxem za 6 tisíc, který si můžeš buď koupit nebo pronajmout za stovku měsíčně. A pak si jako koncák klidně ukonči smlouvu o internetu, ale zbývá ti tu závazek z půjčeného hardwaru, takže ho buď doplať, nebo raději zůstaň, protože jinde ti ta krabice bude stejně k ničemu.

Ale nemohlo tě donutit k tomu pronajmout si ho nebo na splátky koupit. Pokud chceš použít vlastní modem, můžeš. Takže ano, jsem si jistý, díky tomu nařízení vždy existuje cesta jak se tomu pronájmu/koupi na splátky vyhnout.
                            Důležitá je technická kompatibilita zařízení, ne osobní pocity ani firemní politika. Od toho tu máme normy.

jcltm Tak tohle jde běžně, nicméně většina ISP si mgmt stáhne pod sebe a klient si s tím pak stejně hrát nemůže. U některých ISP bohužel tedy může a pak to tak dopadá - známý měl zavirovanou UBNT anténu, protože mu to confil nějakej kamarád a firewall ani nic neexistovalo (jo, ve stylu allow all) a anténa měla na WAN VIPv4. 😃

Osobně mi přijde mnohem lepší, aby tu "anténu" vlastnil ISP a předávací rozhraní bylo za ní na PoE adaptéru, pak to dosti zjednoduší výměnu / upgrade / cokoliv.

m4rk3J Osobně mi přijde mnohem lepší, aby tu "anténu" vlastnil ISP a předávací rozhraní bylo za ní na PoE adaptéru, pak to dosti zjednoduší výměnu / upgrade / cokoliv.

To ale řešíš přístup do managementu, ne vlastnictví hardwaru a s tím potenciálně spojené zbytečné náklady navíc. I když ti anténu/ONU přiveze a namontuje ISP a ty si ji zaplatíš (je tedy také tvoje), přístup do managementu taky obvykle nemáš. Pokud do ní přístup nemáš, nese za její konfiguraci odpovědnost ISP. Pokud do ní přístup máš, neseš zodpovědnost za její konfiguraci ty. Motáš tu dvě věci do sebe, vlastnictví a přístup k managementu jsou dvě nesouvisející věci. Pokud dělám někomu správce sítě, taky mu nemohu dát plný administrátorský přístup k zařízením která jsou fyzicky jeho, protože pak nemohu nést odpovědnost za to že to bude fungovat.

📡 Telekomunikace.cz