jpg Vy se bavíte o softwaru a ano, Zyxel je za mě takový lowcost zařízení…
Vlastně skoro každý Číňan udělá brandovanou verzi (krabice i štítek i SW) v případě, že si objednáte 1000+
Zrovna v případě toho zyxelu o2 gateway který O2 prodává za víc jak 4000 Kč!, a to dokonce i přes Cetin, neboli montér Cetinu vám je schopný prodat tohle zařízení za zrovna nainstalovaný Terminátor) by mě docela zajímalo, jak je řešeno Security?
Hardware O2 GateWay je VMG3625-T50B - ale s O2 firmwarem… Toto označení ale nikde ve firmwaru ani na štítku není dle požadavku O2 (Alespoň tak jsem to pochopil z toho PDF u updatu) - aby nebylo tak patrno že to prodávají za trojnásobek ceny :-)
Protože Modem Zyxel O2 Gateway neumí ani OTA aktualizaci (kterou umí i blbej Tplink u modemů VDSL) a na stránkách O2 maji fw b4 z roku 2022!!!
https://www.o2.cz/podpora/internet/nastaveni-zyxel-o2-gateway#c-dalsi-uzitecna-nastaveni-a-odkazy-a148107

… když v modemech (mam o2 GateWay z bazaru za 500,- *) je už novější fw b6 z 2022…
Těžko říci zda se tam dostal už z výroby a nebo přes TR 69?
Přitom Zyxel k nebrandovanému modemu vydává dál bezpečnostní záplaty, poslední má datum 27.12.24
a samozřejmě že nejde normálně nahrát do brandovaného modemu… !!!
Ke všemu je to ještě krám kde se nepodařilo vytáhnout z wifiny víc než 175 Mbit
Neumí ani VPN (lowcost TPlink umí)…
- Kdyby mi někdo chtěl chytře radit Terminátor everywhere, tak jen doplním že zrovna na krátkou linku Terminátor nechtěl Cetin dát bo 250 dává bez bondingu s 35b
Klasicky zákazník holt vysolí peníze a koupí za 4140,- či na splátky nějakej krám a bez SW podpory…
A pak je tu ten aspekt se zbytečnými krabičkami, kabely, spotřebou elektřiny, … Zkrátka není od věci mít elegantní modem s trošku vymazleným softwarem, na který chodí bezpečnostní záplaty klidně i po 12 letech (třeba německý AVM, ale ty maj myslim stále jen bonding 2x17a, ne 2x35b)…
Jako chápu že dneska ISP vydělávají na hardwaru, a že 99% lidí neřeší co je to za předražený sra… No ale uznejte že to pak můžete chodit vypínat zapínat Terminátor, potom router, potom ten repeater a ne každý chce v bytě tolik krámů a kabelů :-)