Metronet -> Dragon Internet
Pro cloveka s TV asi mozna jo i kdyz takovej Netflix, Disney a dalsi VOD jim podle me sezere, zkus to pul dne jako duchodce treba prepinat
No a u me je to 90GB za dve hodky, takze pro me 2TB mesicne je bezne
- Upraveno
Divam se do vyuctovani mobilniho operatora za minuly mesic. Hlasova SIM s mobilnimi daty, 384 GB preneseno. Pouziva se mmj. jako hotspot doma (v dome neni zadny pevny internet - majitel pokonil rekonstrukci, nemyslel na kabelove chranicky ani na strechu ani k pate pozemku, kde je 250 Mbps VDSL). CTU ve vyrocni zprave uvadi 320 GB/mesic.
Takze o tom, ze domacnostem staci 100 GB/mesic, v dnesni dobe trochu pochybuju.
- Upraveno
zajdee I na jediném mobilu dám za měsíc přes wifi dost přes 100 GB + 10 GB přes LTE. Domácnost pravidelně přes 500 GB a to bez IPTV a bez zálohování (dalších 500 GB na uploadu). A to žádný Steam ani nic podobně náročného nepoužíváme. Takže ne, 100 GB nestačí mnohdy ani jako náhrada wifi pro jeden jediný mobil, natož pro domácnost.
Presne proto bych treba nesel do 5G, kdy je ten internet u SIM omezeny. Treba u mobilu ukaze i hezkych 800Mb/s ale jak bych projel treba 20GB a vic, pujde rychlost dolu.
Potom jsou tu ty 250Mb/s kde slibuji, ale zase je to jen vzduchem, nebude to tak stabilni a to uz mam zase blizko kabel, takze pak clovek radsi zustava s xDSL a doufa ze se to jen a jen zlepsi
jcltm ty DSLAMy vícepárový bonding umí (4 nebo dokonce tuším 8 páru), bohužel běžně není na trhu modem, který by to uměl. problém by nastal v kapacitě metalické sítě. Mě to rodinného domku vede 5 párů (když je nadzemní vedení je to méně), ale všechny ty páry vedou do rozvaděče, kde je třeba jenom 20/40 a tam by nastalo úzkém místo... volných portů v DSLAMu by taky nemuselo být dostatek (a vysunuté DSLAMy moc rozšiřovat nejdou).
Ve výsledku by to moc masová služba nebyla, tak se nedivím, že se tím nikdo (ani ve světě) moc nezabývá.
Podobně je to s nasazením g.fastu, kde pokud by to mělo mít smysl, musely by být DSLAMy na úrovní účastnických rozvaděčů (aby to bylo cca 300 m k uživateli) a to znamená kopání (zpravidla do nich nevede optika ani trubka), takže to už je výhodnější udělat optiku zrovna...
Lokálně lze provozovat všechno, ale pokud to nasadí na pár lokalitách, tak je budou všichni peskovat za to, že to není globálně.
Před chvílí mi přišel mail, že VDSL od Metronet/Dragon jde pod JON: https://www.jon.cz/metronet/
O firme JON CZ jsem nikdy neslysel, hadam ze to spustil nejaky Franta v garazi na par mesicu, abyse nereklo
Myslim ale ze jakakoliv mala firma, proste bude mit tento problem a skonci to. Pokud to neni nejaka znamejsi zavedena, kde maji treba na to nejake dotace apod.
Jedine pockat, pokud to nebude fungovat, zadat u predplaceneho internetu na rok penize zpet a prejit.
JON bude v pohodě, myslím si, že dostaneme i kvalitnější služby, ty jejich family balíčky vypadají taky dobře. Jediné co by mě zajímalo jak funguje to jejich xDSL 500/50 potažmo 500/500. To CETIN snad na metalice ani nedělá ne?
To 500/500 mě taky celkem zarazilo, že by to i zajímavě vypadalo ...
Spíš třeba abi nemají v nabídce tarif 250/50 (půvdně 25), který momentálně mám...
jcltm neni to na webu Cetinu jako firma co poskytuje VDSL, tudiz je to neoficialni. Navic po zadani adresy umi vyhodit nabidku 100 na 20 s VDSL a nebo nesmysl 500 na 500. Takze spis bych mel obavu, ze to potom dlouho funkcni nebude. Puvodne ale melo to skoncit u Dragon Internet, kde to melo i za rok prejit cele. Proc asi nepreslo? Protoze Dragon Internet to dal nechce a resi spis asi optiku nez nejake uzivatele s verejnou IP a VDSL. Takze ted se to zkousi tady no.
- Upraveno
Mozekk neni to na webu Cetinu jako firma co poskytuje VDSL, tudiz je to neoficialni
To vůbec nic neznamená, proč by to mělo být neoficiální (a co tím vůbec myslíš) netuším. Dost pravděpodobně využívají služeb většího partnera, a na tom není nic špatného, naopak, mohou mít lepší podmínky než by měli jako menší poskytovatel. To co vyhazuje web je naprosto irelevantní, důležité je jak to bude reálně fungovat.
- Upraveno
jcltm Tak to teda znamena! O cem pisu tak znovu.
Metronet defakto mel skoncit, ale s tim ze predava info, ze lidi pujdou postupne pod Dragon Internet.
Kdy budou zajistene lepsi sluzby a abysme s tim pocitali.
Ja se dotazal a lidi psali, ze Dragon je fajn, ale zaroven nesedeli jelich technicke parametry. Jako ze u VDSL umi ipv6 ale pouze u optiky kdesi v ceniku. Po zadani adresy, ze zadne VDSL neni. Na dotaz odpovedeli, ale tak trochu dochazelo k mlzeni a ze se pak uvidi.
Internet zaplacen na rok tedy zase jeste Metronetu.
Ubehlo par mesicu a prichazi se s tim, ze Dragon to nebude, ale ted to bude zase JON.CZ.
Jak to pusobi?
Firma Metronet nevi co s tim, tak hledala kam to nacpat.
JON to mozna vezme, ale je otazka co dodrzi a jak to bude vypadat za nejaky mesic.
Nic se nemeni, nic uz to pochopte... a pak klikam na odkaz informace JON CZ / Metronet...
-Mám veřejnou IP adresu. Bude se něco měnit?
Ano, drobné změny jsou potřeba. Do konce února se vám ozve náš pracovník a vše s vámi vyřeší.
-Mění se mi rychlost internetu?
Nemění, ale máme pro vás dobrou zprávu – nově vám dokážeme nabídnout ještě rychlejší a bezpečnější internet. Ověřte si, jakou rychlost máme na vaší adrese.
Provedeno a:
Internet XL stahování 100 Mb/s na 20. A pak az stahování 500 Mb/s na 500. To zni hezky, ale proste vidim ze je to nesmysl tech 500 na 500
Takze ano meni se, jen to zdejsi zase neveri.
A jedna malickost, dobre je se podivat na hodnoceni firmy JON to bude zabava jeste
- Upraveno
Mozekk Dobrý den, taková změna určitě může vyvolávat obavy. Naštěstí ale JON.CZ nespustil žádný "Franta v garáži" Jsme stabilní česká firma s více než 25letou historií na trhu a máme za sebou tisíce spokojených zákazníků, kterým poskytujeme internet, televizi i volání – a to s dlouhodobým závazkem. Je to pro nás běh na dlouhou trať, žádný sprint na pár měsíců. Takže pokud u nás budete spokojený, můžete s námi počítat dlouhodobě
Co se týče ceny a parametrů služeb - ty se opravdu nemění. Vše zůstává tak, jak jste zvyklí. U veřejných IP adres vás budou kontaktovat naši technici, kteří zajistí, aby vám vše plynule fungovalo tak, jak budete potřebovat. Zdraví Sára z JON.CZ