kdavid To rád slyším, podobné vzdálenosti nás čekají v roce 2025.

Chlapi jakto že má objem dodaného vzduchu vliv na délku trasy? Myslel jsem, že když to udrží tlak na 100m trase, tak to musí udržet i na 10km ne? Vždyť průměr trubky je furt stejný a nikam neuniká.
Nějaké čísla kolik se dá zafouknout 4mm do 12/8? Je reálný 1km?
Co stojí ten dochlazováč a je to alfa omega na delší trasy? Zatím jsem s ním nikdy nedělal a problém jsem neměl.

Moja skusenost teraz, ako som pisal vyssie. Utekal nam vzduch cez vadny dochladzovac, tlak sme nevedeli dostat cez 6 bar a islo to zle, jednu trasu mi seklo a nepohol som. Na druhy den ked sme vynechali dochladzovac tlak sme mali 12-14 bar v trubke 14/10 a skoro 15 v trubke 12/8. Vsetko islo hladko.

Do 12/10 by mal byt kabel 4 mm v podstate idealny.

tulo tak jasný, 6ATM je málo. My dofoukli zatím s hobby 9atm kompresorem vklidu 650m a dál trasa nevedla a to tlak kolísal v 12/8 trubce 7-8.5ATM a kabel byl dokonce myslím 5.7mm. 12/10 ani 14/10 zatím nikde nemáme, ale řeším co dávat na přespolní 1-2km trasy. 14/10 je jasná, ale je to nutný, pokud budu foukat jen párvlákno a dával bych 3.5-4mm vlákno? To je furt do 48vláken a to mi a rezervou stačí.
      U nás se ještě vždy hodně lubrikuje s prelube 5000. Bez toho nic nefoukám a čistím kabel z cívky, protože může být zaprášený ze skladů a pak se to kupí na těsnění v zafukovačce a umí se to dobře utemovat.

dagus neudrží protože ma 10km máš jiny objem v trubce a pokud ti kompresor nestiha dodaávat potřebný monožství vzduchu tak ten kabel v trubce "neplave" a to je pak špatné.

dagus ten hobby mal aky vytlak - objem vzduchu? Ja co som nasiel tak 6 valec elektrický co ma vytlak 400l, viac nic v rozumnych cenach.

tulo 400l je malo, chce to alespon 1M3/min trvale.

• tulo replied to this.

kozlicek Preto sa pytam aky je to "hobby" kompresor co dokaze udrzat v trubke tlak 8 bar.

ziadny 😉 hobby mozes fukat ako hobby...akonhale mas vacsi objem vzduchu ( tj vacsia trubka alebo dlhsia vzdialenost koncis. ak ti fuka cez dochladzovac..utesni nie?

• tulo replied to this.

tulo hele já udržet beru tak, že kouknu na manometrem na zafukovačce v komoře u trubičky a co tam vidím to říkám. Na konci trubky tlak měřit nedokážu. Jak tak nad tím teď přemýšlím, tak asi kecám a tlak to zvládá držet v 7/4 s 2.1mm vláknem na trase do 250m. Ale v té 12/8 na 300-500m to pod 6 určitě nemá, to by to nejelo a to tím foukáme běžně.
                Je to tenhle: https://www.alza.cz/auto/scheppach-hc-53-dc-levne-d5144647.htm
                Jen naše zafukovačka opravdu těsní, nemsat co jsem měl půjčenej, tak všude profukoval i když byl utaženej. Asi špatné už těsnění mezi těmi bloky.
                Každopádně myslíte že je reálné foukat s tímhle kilák?
                To je přesně to co potřebujeme. Tlak až 15ATM, dostatek vzduchu na 12/8, benzin motor.
                https://airschneider.cz/product/pem-650-15-50-b/
                Jako je mi jasný, že ty megastroje jsou na jiné úrovni, ale nepotřebuju kupovat to největší a nejlepší, abych s tím foukat houmáky na 100m a páteře do 700m. Jen někde mezi vesnicema je to 1-1.5km tak tam by mě zajímalo, jestli je to s trochou štěstí a dobrou trasou real, nebo je to holej nesmysl. Nesmysl je foukat i s tím naším schepachem a zatím jsem s tím foukl všechno, ale vadí mi že nejede na centrálu a během výstavby je spousta sloupků bez el v blízkosti.

Za me idealne na ty trasy 14/10. 12/8 na tech trasach muze byt malo... Je to vetsi jistota i treba do budoucna... Vetsi trubka "dycky" lepsi.
                Jeste taky cim to budete kopat? Jak to bude polozeny? Tam pak dycky bude vice trpet mensi trubka...

midnight_man Boha to su rady, ze utesni... Dochladzovac bol z pozicovne, bol prasknuty. Co s tym mam urobit, nech to riesia v pozicovni.

tulo ved tym som chcel povedat ze to treba vyriesit a bude pokoj 😉 ze to proste nemoze fucat, kedze to bere extremne kapacitu kompresora.

basty
                    Kopat to bude asi klasicky bagr. Respektove už máme nějakou trasu položenou a bude mít tak 800m. Většina trasy je rovina bagrem, takže čistě rovně i výškově. Proč by měla trubka vic trpět? My to máme většinou větší svazek v koposce a ve výkopu co nejvíc vyrovnané. Většinou je to rovnější než hdpe40, když sdílíme výkop.

tulo myslel jsem si že se hodnota množství vzduchu uvádí v m3, ale v tom manuálu je vse v m2 ?

Tlak co ukazuje zafukovačka není až tak podstatný. Podstatný je dostatečný průtok aby vzduch kabel po celé délce unášel. Tenká trubka o velké délce ale představuje pro vzduch určitý odpor a odpor roste i s tím, jak se postupně ve stále větší a větší délce zmenšuje volný prostor v trubce. Aby se udržel potřebný průtok, je do trubky potřeba nacpat více vzduchu a jediná možnost je zvýšit tlak na začátku.

Čísla která píšu berte orientačně, spíše teoreticky. Mějme třeba Kaeser M17. který má relativně velký tlak ale relativně malý průtok a trubku 12/8, kompresor do ní pustím naplno:

• 100m prázdná trubka, na začátku budu mít tlak pod 6bar protože vše co kompresor vyrobí stíhá odtéct, průtok bude dostatečný, kabel půjde dobře
                    • 500m prázdná trubka, na začátku budu mít tlak třeba 8bat protože odpor trubky je už o něco vyšší a tak tlak stoupne, pořád je ale dostatečný průtok pro záfuk.
                    • 500m trubka skoro v celé své délce zaplněná 5mm kabelem. Tlak během záfuku pořád stoupá, ke konci se už přibližuje na limit kompresoru ale díky tomu že kaser dá 16bar udrží se dostatečný průtok a záfuk je OK

Pokud bych měl 5ti tunový kompresor za auto co dá sice obrovský průtok, ale tlak má max. 6bar, tak to nezafouknu. Tlak je moc malý na to, aby protlačil dost vzduchu "obsazenou trubkou".

tulo zadny hobby , bohuzel.musis jit do "srouboveho" kompresoru.

rsaf
                      Jasný, ale reálně ty čísla jsou moc málo. Tohle fouknu tím prdem co máme. Kaeser m17 musí foukat řádově víc jak 500m, ale o kolik víc? Respektive s těmi 0.4m3 a 15bar to bude velká utopie, nebo s tím dám kilometr hravě?

📡 Telekomunikace.cz