jcltm Ono se nelze se dívat jen na pořizovací cenu.
NAS s více pozicemi obvykle stojí znatelně víc, na ten RAID1 ti totiž stačí levné dvoudiskové Synology, pokud nepotřebuješ ABB, jsi cenou níž než jen za železo na vlastní build. Naopak pro RAID5 už potřebuješ aspoň 4 pozice, a tehdy za NAS zaplatíš chtě nechtě víc - to v té kalkulaci chybí.
Fááájn, já to ještě dopočítám. 😃
Beru do srovnání DS224+, je za 9900. Dva disky, Použitelný x86, proti tomu stavím sestavu postavenou výše. Pokud půjdeme do DS223j s MediaTekem, tak ano, tam to za 5300 prostě neposkládám. Ale to by bylo srovnání x86 a ARM, což se porovnává docela težko.
Pro 3-4 disk NAS s vlastním železem, kdy nepotřebuji ABB:
Je to plus mínus na stejno. Takže konstanta a tu můžeme ve výpočtu zanedbat. Proto v předchozím příspěvku chybí. 🙂
Takže jediná proměnná zbývá napočítat spotřeba. Nemám bohužel dvoudiskovku na provedení měřeného testu. Ale tipuji, že se správně nastaveným sleep / spin-down a SSD cachováním bude 4 disk na velmi podobně, jako 2 disk, protože se to prostě nebude točit. U spotřeby bohužel nemám čísla, protože moje NAS je VM a měřit celý ten šelmostroj je mimo v kontextu NAS. Ale Ty mě normálně donutíš koupit tu sestavu i DS224+ a oběma věcem provětrat perka. Škoda, že nejsem redaktor pro nějaký tech. magazín, tohle by byl sakra dobrý článek, který by mě bavilo psát. 😃
A o nějakým HDD hluku a vibracích fakt nevím. A to jsem po dobu reko měl ten server vedle postele u nohou.
A teď k tomu selhávání HDD. Víte kolegové, kdy jsem přišel o všechny data nenávratně? Když jsem měl v RAID1 dvě WDčka. Umřelo jedno, a během rebuildu umřelo i to druhý. Za 15 let jsem měl 5 WDček a funguje z nich už jen 1. Ten první, 160GB. 😃 Mezitím jsem nabral nějakých 12 Seagateů v různých kapacitách a edicích od zelených, fialových, červených a neumřel ani jeden. Některý jsou ve spin-up / spin-down provozu, jiný jedou 24/7. Teď uvažuji o koupi pár jetých serverových HGST... četl jsem na ně samou chválu co se spolehlivosti týče.