Zdravím páni,
už dlhšiu dobu, čo som zrušil vlastné servery, rozmýšľam nad domácim NAS-kom.
Mám na sklade 2 nepoužívané ACTi INR-320 NVR-ká
(má to mITX dosku IXBDN s Atom D510, 4GB RAM a 2x 1Gbps sieťovky, rozširujúcu PCI-e 4xSATA (PES340A), 6bay skrinku a podporou hotswap).
Čo som testoval na tom Rockstor, Amahi a OpenMediaVault tie bežia pekne, aj čo som testoval aplikácie pre smart TV a mobily, no na TrueNAS a virtualizáciu je to slabý HW.

A teraz k podstate:
Backplane doska v týchto skrinkách pre 6ks 2.5/3.5 HDD má na zadnej strane len 3x IDE napájací konektor a 2x SATA konektor. Jeden SATA je pripojený na MB (prepojenie priamo na prvý hdd slot ) a druhý SATA na tú rozširujúcu dosku (obsluhuje zvyšných 5 hdd slotov). Podľa tejto konfigurácie to vyzerá, že sa jedná o SATA multiplikátor.

Otázka znie:
Chcem poskladať niečo silnejšie, nepoužiť HW RAID a nasadiť ZFS.
Má niekto skúsenosti s použitím ZFS a multiplikátora?
Alebo kúpiť nejakú skrinku z alibabu/aliexpressu, ktoré majú pasívny backplane 1:1? Len napr. mITX dosky majú len 4xSATA a na viac HDD by bol treba rozširujúcu kartu
Podľa toho čo som čítal, bolo by asi lepšie pre ZFS použiť aby bol každý HDD pripojený zvlášť a nepoužívať ten multiplikátor.
Má niekto nejaký odskúšaný HW?

roberthalak Za mě je nesmysl tohle dnes takhle bastlit. Synology je parádní a cena není nijak šílená.

jcltm Plný souhlas. Kup Synology a máš klid. Ideálně nějakou "+" verzi, ta ma x86 CPU.

Synology dává smysl, pokud chceš opravdu jenom NAS a případně další služby, co nabízí Synology a je jich celkem dost. Ale pokud budeš chtít zapojit víc jak čtyři disky, cena začne letět šíleně nahoru a v tu chvíli se vyplatí to poskládat.
      Klidně se dá uvažovat o nějakým starším serveru s rozumnou spotřebou, něco jako Dell T330/R330, při nenáročným provozu žere okolo 50-70W. Určitě to bude víc, než kolik bude žrát Synology, ale pokud Dell osadíš třeba osmi SSD, tak bude trvat hodně dlouho, než se na spotřebě vrátí investice do Synology.
      Pokud zvolíš Synology, určitě ber verzi, která umí snapshoty, určitě je to verze +, ale nejspíš to bude zvládat i některá nižší řada.

Alois nenáročným provozu žere okolo 50-70W

Tak to se ti v domácích podmínkách sakra prodraží, za elektřinu vyplázneš ročně třeba 5000 navíc. A to to neprovozuješ rok, ale klidně 10 let i víc.

Používám Synology DS620slim s SSDčky (ne kvůli výkonu, ale hluku) a jako samba to funguje velmi dobře. Televizi nemám, takže nějaké další sdílení nedokážu posoudit.

Zálohuju to rsyncem do serverovny.

Rpi5 + NVMe Radič / SSD a máš spotrebu pár wattov.

Dáš tam čokoľvek je treba za OS...

misho Cokoliv RPi je za trest. Po 4 mrtvých malinách mi zbývá poslední RPi 4 a na tu se práší. Strašná sr**ka, jenom hračka. U NAS chci nasadit, zapomenout a mít to vždy dustupné, ne řešit chujoviny s SDkartou a podobně. Takže doporučuji se RPi vyhnout obloukem.

Na NAS se hodí něco s N100.

Třeba kombo
          https://www.mironet.cz/asus-prime-n100id-d4csm-intel-n100-1x-sodimm-ddr4-pciex1-1x-glan-miniitx+dp649472/
          https://www.mironet.cz/axagon-pcessa6-pcie-sata-radic-6x-sata-iii+dp650409/

Případně
          https://rpishop.cz/516778/odroid-h4-ultra/
          https://www.aliexpress.com/item/1005006853641609.html?spm=a2g0o.productlist.main.7.19e8OMvEOMvE7L&algo_pvid=b2b5adb4-dfee-4aef-b2e5-f26a6cfb2695&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Provozuji jednu NAS s H3+ a nemohu si stěžovat. 🙂

besoon A má fakt smysl při ceně Synology zrovna NASku bastlit? Co do SW pokud vím nemá Synology konkurenci a i kdyby jsi tohle postavil levněji, nebude to umět autohibernaci (spící Synology žere 1 W a najede bez WoL) a furt ti chybí mechanické řešení - a nic tak fajn jako to má vyřešeno Synology stejně neseženeš...

jcltm Do 4 disků ne. Pro 6 a víc jo. TrueNAS a i Unraid se umí taky uspat a najet bez WoL. Třeba Synology DS1621+ se dá sehnat kolem 25k bez disků.

Teď zapneme kalkulačku:

MB s N100: 2500
              RAM 16GB: 800
              SAS/SATA řadič: max 2000, spíše méně
              PSU: 1500
              Case FD Node 304: 2700
              Sečteno: 9500

Takže za 9500 mám prázdnou bednu vs prázdná bedna za 25000. Co mám za těch 15 klacků navíc? Hotswap disky? SW? Já u té DS1621+ prostě nevidím tu přidanou hodnotu. Kdyby to aspoň mělo 2.5GbE nebo SFP+. Ale ani to tam není. Nevím, mě prostě tyhle hotový NASky nedávají smysl.

a jaký OS tam budeš dávat? Já tam vidím právě ten OS jako že nemáš cokoliv co se blíží Synology včetně podpory. Máme 4 diskovou nasku něco přes 15 let a stále jede.

Pokud se v tom chceš vrtat, tak klidně. Pokud ne, tak Synology.

besoon Tolik disků už ale není zrovna úplně usecase pro užití na doma. Osobně mám čtyřdiskovou DS920+ a stejně jsou tam jen dva HDD v RAID 1. K tomu ještě jedna dvoudisková DS224+ s jedním velkým HDD a rozdílovou zálohou přes ABB geograficky jinde.

Do větších firem a škol dávám poslední dobou tuhle s 10G NIC. 1000 € je za mě za ten HW a SW docela v pohodě... https://diskova-pole.heureka.cz/synology-rackstation-rs1221-plus/#prehled/

Má aspoň TrueNAS alternativu k Synology ABB? Rozdílová bootovatelná záloha je něco bez čeho bych už NAS nechtěl.
                A Synology Photos s automatickou synchonizací z mobilů, to je taky fajn.

TrueNAS Scale nebo Unraid. Unraid má super podporu a jeho schopnost neztratit všechny data i pokud selže nadkritické množství disků je velké plus. Mám NASky na Unraidu, ta licence za ty prachy stojí. TrueNAS je free, ale v placené verzi má taky podporu.

Pokud je člověk trochu šikovný, tak za víkend poskládá, nakonfiguruje NASku a roky pak na to nemusí sáhnout a ještě zbyde keš na disky, oproti Synology.

jcltm Má aspoň TrueNAS alternativu k Synology ABB? Rozdílová bootovatelná záloha je něco bez čeho bych už NAS nechtěl.
                  A Synology Photos s automatickou synchonizací z mobilů, to je taky fajn.

S tím ABB netuším jak TrueNAS na tom je. Vím, že tohle umí Proxmox Backup Server, což není problém rozjet jako VM nad TrueNAS nebo Unraidem.

To je taky další věc, já třeba preferuji jít cestou oddělených setupů, než vše běhat v jednom systému. Takže virtualizuji a kontejnerizuji vždy a všude. Včetně mého NTB, který má nainstalovaný jen prohlížeč, VMware a vše jedu ve virtuálech. 😃 Záleží na chuti každého soudruha. Synology není vůbec špatný, je to takový Apple mezi NASkami a své zákazníky a použití si to najde. Jen mě to prostě finanční matematikou pro domácí použití nevychází.

6 disků doma dává smysl. Když si člověk spočítá, kolik času stojí napočítání parity, nebo mrtvého disku, tak je lepší více malých disků. Já mám třeba 8 disků. NAS je stavěná roku 2017 a budu v dohledné době překopávat na 4 disky, aby se dalo v budoucnu jen přihodit další.

besoon S tím ABB netuším jak TrueNAS na tom je. Vím, že tohle umí Proxmox Backup Server, což není problém rozjet jako VM nad TrueNAS nebo Unraidem.

No to dost pochybuju že to Proxmox Backup Server umí. VM jo, já ale tedy stejně jako asi mnoho dalších potřebuji zálohovat především fyzické desktopy a NTB s Win. A právě ABB je za mě něco proč brát Synology.

A 8 nebo 6 disků na doma? Co hluk a spotřeba? Za mě je při ceně a velikosti dnešních HDD RAID1 ze dvou disků na doma naprosto v pohodě. Když vezmeš kapacitu s dostatečnou rezervou, za 8 let max přemigruješ na větší HDD (což není u Synology problém ani u dvoudiskového NAS s RAID1).

Synology bych k Applu nepřirovnával (rozhodně to není uzavřený, uživatele často omezující a předražený produkt), Synology je dneska spíš synonymum k NASce, něco jako byla dřív Nokia synonymem k mobilu. SW podporu mají i 10+ let staré modely.

"Finanční matematikou Synology nevychází" - no když vezmu ten čas co stojí to rozběhání a správa toho bastlu, tak bych měl za to ty NASky od Synology dvě 😉 On ten HW za mě fakt není předražený. DS224+ stojí osmičku s DPH a to už je plnohodnotný x86 model. Za ty prachy srovnatelnou NAS IMHO nepostavíš.

Za mě je nejlepší NAS taková, o které nevíš a prostě funguje. Max třeba jednou do měsíce pošle mail že jsou HDD v pořádku. Synology NASek mám pod správou mnoho a v podstatě o tom nevím - za mě zkrátka ideální stav.

Pokud ovšem bude jednou k dispozici fajn HW za rozumnou cenu + tu bude opensource OS funkčně srovnatelný se Synology co bude mít alternativu k ABB, vůbec bych se tomu nebránil. Za mě ale nic takového v současnosti bohužel k dispozici není. Několikanásobně větší bastl s násobnou spotřebou a ještě funkčně omezený za mě tou alternativou není. Za Synology DSM je už mnoho let vývoje, dohánět to je běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.

jcltm A 8 nebo 6 disků na doma? Co hluk a spotřeba?

Uplně v pohodě. Při správné konfiguraci jich drtivá většina spí a roztáčí se jen ten, kde jsou požadovaná data. A některé se neroztáčí protože jsou to SSD. Mám pole složený z mixu HDD a SSD. Nad tím sedí ještě NVMe cache SSD. Hluk 0 spotřeba disků většinu času téměř 0. Celá věc má idle kolem 15W. Jo, když lezu na HDD, tak ten spin-up zabere chvilku.

jcltm no když vezmu ten čas co stojí to rozběhání a správa toho bastlu

Vidíš, já to mám změřený! Méně než 1MD / rok. Iniciální setup byl 2 MD. Jinak o tom nevíme. Což se nedá říct o AI serveru, kde upgrade z 3x RTX 2070 na 2x RTX 4090 zaměstnal 2 lidi na celý týden. Ta práce stála to samý co ty GPUčka 😃

jcltm DS224+ stojí osmičku s DPH a to už je plnohodnotný x86 model.

DS224+ je dvoudiskovka. Tuhle věc bych sem vůbec netahal, jediný co to umí je RAID0, pokud člověk nemá rád svoje data a to už rovnou může použít to RPi, nebo RAID1 a ten dá jen 50% kapacity. Za 8ku mě to prostě přijde drahý. Rozšiřitelnost 0, gigabit etherent. Aspoň 3 disky na 66%, ideálně 4 a mám 75% kapacitu. Na rovinu říkám, že jsem RAID 5 / 6 fanboy. 😃

jcltm Za ty prachy srovnatelnou NAS IMHO nepostavíš.

Čistě na cenu HW uplně v pohodě. Pokud do toho budeme počítat čas na instalaci a konfiguraci potřebného SW, tak to bude +- na stejno. Možná lehce ve prospěch Synology. Pravda, že stavba bude náročnější, v dnešní době není moc velká volba low-endových komponent, které pro obyč NAS dostačují. Low-power Celery a Athleti zmizli z trhu a desky s integrovaými CPU, tak výběr nic moc. Ale dá se. Těch pár desek s N100 má potenciál.

jcltm Za mě je nejlepší NAS taková, o které nevíš a prostě funguje. Max třeba jednou do měsíce pošle mail že jsou HDD v pořádku.

Přesně takto se mi chovají NASky pod Unraidem. Ať doma, nebo v práci. Tady jsme ve shodě.

jcltm Pokud ovšem bude jednou k dispozici fajn HW za rozumnou cenu + tu bude opensource OS

HW za rozumnou cenu máme i SW stránka je dostatečná, jen je tam oproti Synology nutnost to odmakat na konfiguracích. Synology má hodně věcí na Click'n'Run, což jinde znamená intimní schůzku s terminálem nebo konfig souborem. V tom UX je DSM napřed. Ale nemyslím si, že by tam bylo něco převratného z hlediska fičur, co jinde není.

Ještě musím dodat, že mám k celé věci bias z toho důvodu, že naše NASky jsou samy o sobě jen VMka s passnutým HBA, běžící na serverech určených primárně k virtualizaci. Ty stroje dělají spoustu jiných věcí než jen NASkují. Takže na to koukám optikou: Co na tom můžu ještě běhat krom NAS?

besoon Ale nemyslím si, že by tam bylo něco převratného z hlediska fičur, co jinde není.

Právě ten ABB, k tomu license-free alternativa jinde pokud vím není.

Spotřeba v idle 15 W teda nic moc na doma, malé Synology žere ve spánku 1 W, do 15 W se vejde i se dvěma roztočenými HDD. Gigabit Ethernety to má dva s LACP, to na doma IMHO stačí.

RAID5/6 je na doma IMHO overkill při dnešních cenách a kapacitách HDD.

Unraid asi fajn, ale licence s aktualizacemi stojí jak komplet celé Sylonogy - do firmy v pohodě, na doma ale zrovna ne.

Dvoudisková NAS imho drtivé většině domácností vyhoví.

ta licence v tom výpočtu není že? kolik stojí?

Nedá mi to a musím se tady přidat do tohohle flámu, který mi připomíná hádku dvou dětí, které má větší autíčko 🙂
                            Každá ze zde prezentovaných variant má své pro a proti. A obě dvě splní svůj účel. To rozdělení je za mě velmi jednoduché
                            1) Máš čas a víš co děláš? OK Kup si železo a dej si na to SW který ti vyhovuje.
                            2) Potřebuješ to k produkční činnosti, kde tvůj čas stojí peníze, nebo nevíš 100% co děláš? Ok Kup Synology.

Já osobně mám doma už několik let "bastl" s OpenMediaVault a jsem s ním 100% spokojen. V práci, kde od dostupnosti dat závisí práce několika lidí. Neboli v případě nedostupnosti dat, ti lidi stojí a negenerují zisk, jednoznačně Synology! V tomto případě se peníze navíc vrátí velmi rychle.

Ještě bych rád podoktl, že Synology "+" má sw podporu 10 let, licenci na ABB a dokáže pohodlně jak Virtualizaci (využívá KVM), tak Dockera. V případě potřeby je navíc možno rozšířit RAM. O funkcích jako je Cluster (100% dostupnost v případě výpadku), aktivní zálohování, včetně verzování atd... se asi není třeba zmiňovat.

ikk Jasně, kdo si s tím chce hrát, jde cestou vlastního HW. Kdo to chce rychle nasadit a mít od toho klid, jde do Synology.

Osobně bych pro sebe na doma cestou vlastního buildu klidně šel, jen by mi ten ABB dost chyběl a o free alternativě bohužel zatím nevím.

📡 Telekomunikace.cz