jcltm A 8 nebo 6 disků na doma? Co hluk a spotřeba?
Uplně v pohodě. Při správné konfiguraci jich drtivá většina spí a roztáčí se jen ten, kde jsou požadovaná data. A některé se neroztáčí protože jsou to SSD. Mám pole složený z mixu HDD a SSD. Nad tím sedí ještě NVMe cache SSD. Hluk 0 spotřeba disků většinu času téměř 0. Celá věc má idle kolem 15W. Jo, když lezu na HDD, tak ten spin-up zabere chvilku.
jcltm no když vezmu ten čas co stojí to rozběhání a správa toho bastlu
Vidíš, já to mám změřený! Méně než 1MD / rok. Iniciální setup byl 2 MD. Jinak o tom nevíme. Což se nedá říct o AI serveru, kde upgrade z 3x RTX 2070 na 2x RTX 4090 zaměstnal 2 lidi na celý týden. Ta práce stála to samý co ty GPUčka 😃
jcltm DS224+ stojí osmičku s DPH a to už je plnohodnotný x86 model.
DS224+ je dvoudiskovka. Tuhle věc bych sem vůbec netahal, jediný co to umí je RAID0, pokud člověk nemá rád svoje data a to už rovnou může použít to RPi, nebo RAID1 a ten dá jen 50% kapacity. Za 8ku mě to prostě přijde drahý. Rozšiřitelnost 0, gigabit etherent. Aspoň 3 disky na 66%, ideálně 4 a mám 75% kapacitu. Na rovinu říkám, že jsem RAID 5 / 6 fanboy. 😃
jcltm Za ty prachy srovnatelnou NAS IMHO nepostavíš.
Čistě na cenu HW uplně v pohodě. Pokud do toho budeme počítat čas na instalaci a konfiguraci potřebného SW, tak to bude +- na stejno. Možná lehce ve prospěch Synology. Pravda, že stavba bude náročnější, v dnešní době není moc velká volba low-endových komponent, které pro obyč NAS dostačují. Low-power Celery a Athleti zmizli z trhu a desky s integrovaými CPU, tak výběr nic moc. Ale dá se. Těch pár desek s N100 má potenciál.
jcltm Za mě je nejlepší NAS taková, o které nevíš a prostě funguje. Max třeba jednou do měsíce pošle mail že jsou HDD v pořádku.
Přesně takto se mi chovají NASky pod Unraidem. Ať doma, nebo v práci. Tady jsme ve shodě.
jcltm Pokud ovšem bude jednou k dispozici fajn HW za rozumnou cenu + tu bude opensource OS
HW za rozumnou cenu máme i SW stránka je dostatečná, jen je tam oproti Synology nutnost to odmakat na konfiguracích. Synology má hodně věcí na Click'n'Run, což jinde znamená intimní schůzku s terminálem nebo konfig souborem. V tom UX je DSM napřed. Ale nemyslím si, že by tam bylo něco převratného z hlediska fičur, co jinde není.
Ještě musím dodat, že mám k celé věci bias z toho důvodu, že naše NASky jsou samy o sobě jen VMka s passnutým HBA, běžící na serverech určených primárně k virtualizaci. Ty stroje dělají spoustu jiných věcí než jen NASkují. Takže na to koukám optikou: Co na tom můžu ještě běhat krom NAS?