• Ostatní
  • Anketa: Jakou 60Ghz technologii nasazujete na PTMP ke koncovým klientům?

tulo potvrzují to chování ap wave mikro s 3.4.0 FW, taky se mi nalinkovala další wave-pico klient na pouze 5ghz a neprepnul se ani za nic na 60ghz.....reboot všeho a pak už cajk...asi tam mají chybu....3.3.1 byl ok😅

Wave mikro jsem chtěl také vyzkoušet. Tam se to cenově ještě na klienta dá ustát. Jako není to cena Mikrotiku...
Ale Mikrotik prostě nezaměříš. Orientovat se u MK podle signálu nebo RSSI je prostě šílenost, takže nejlepší zaměření je podle oka. Na jiném místě řeším, že jednou za týden se musí provést restart AP jinak se jeden klient prostě odpojí a už se nepřipojí. Další feature je na jiném místě kde se občas odpojí klient a tím shodí komunikaci celého sektoru. Prostě se v tu chvíli nedá dostat ani na AP přes ETH. A další haluze které MK má. Navíc mi příjde, že MK postupně na svojí bezdrátovou část kašle a dál nerozvíjí (teda pokud nemají něco schovaného v rukávu). Ale jako zaříznutí 5ghz antén s vyšším ziskem, žádné inovace v 60Ghz...

o 5 dní později

tomasnesrsta je to tím, ze mas některého nejspíš mimo úhel vyzařování… řešil jsem to samé min na 3-4 místech. Mám cca 800 klientů na 60g od MK

tomasnesrsta Wave sa podla mna na beznych klientov neda pouzit po zmene ceny zo strany UBNT.
    Wave AP Micro - 395€ nakup bez DPH (10 000kc) a klient Wave Pico co je ale totalny shit na 200m max stoji 148€ (3700kc)
    Wave Nano - 230€ (5800kc), Wave LR - 310€ ( 7800kc).
    Pre klienta je ako tak pouzitelne Wave Nano a Wave LR ale ceny su znesitelne neni. Napr airmax AC pouzivame od jeho uplneho zaciatku... vlastne 9 rokov. Ako klient bol vtedy jedine Powerbeam AC 400 pri cene okolo 100€ (v tej dobe) ...v tycho casoch kazdy pouziva M5 alebo mikrotik ktory bol min o 30% lacnejsi...to este ale porovnavame stale znesitelne ceny za klientsku antenu. APcko taktiez dalo sa to zniest....APcko s kvalitnou sektorkou UBNT AC a rocketom stalo 350€ a viac, ked sa dal prism aj cez 400€ = to je cena dnesneho Wave Micro, to je v podstate ok, vzhladom na to, ze to dokaze obsluzit 24 klientov na poslednom FW. Dneska ale davat za klientsku antenu 230€, pokial mate dotovat montaz, tak to nie je realne. Montaz platenu napr 150€ako tu niekto pisal...to by som zasa pripojil par klientov, sektory by boli prazdne a prd z toho. Proste to nie je cesta...cesta je pre mna klientska antena kvalitou aspon ako Wave Nano a cena tak do 120€. Na toto vyhovuje vlastne mikrotik Nray a to uplne perfektne....problem je ale zase v tom, ze mikrotik nema poriadne sektory, vie len 4,5 kanalu a buducnost je nejasna....technologicky je wave uplne to co by bolo treba okrem ceny. Sektory sa daju husto stavat, ked sa bude kanalovat 540MHz, priepustnost to ma stale dostacujucu...len cena.....a kedze aj u nas je uz XY optiky akejkolvek je zbytocne na to zachranovat klientov, klient odide aj zo 60GHz...nerozlisuje.

OT: Jak se zobrazují průběžné výsledky? Děkuji 🙂

m4rk3J
      po hlasování se mi zobzrazí. Jinka to je průběžně 63% Mk, 28% UBNT

Wave je pecka - maximálně 31 klientů, já provozuju AP zatím s 9 klienty a jede to jak má. Cena je trochu zádrhel, ale radši to zadotuju a udržím klienta za 500/měsíc. Když dá výpověď, anténu zrecykluju ...

• gemb replied to this.

losexitos ak to nieje tajne aka je za tym logika? 500kc je 20eur, minus dph to mam 16,70eur cca. Wave nano stoji 230eur. Pri tej platbe je to teda cca 14 mesiacov len na splatenie anteny, plua montaz technika, plus rozny manazment, auto, konektivita...akoze to mi realne prepocitane na klienta vychadza tak cez 20 mesiacov nez to bude na nule a potom az daco zaraba. Samozrejme mu na tom ponuknem sluzbu v stovkach mbit takze aj sajty musia byt adekvatne vybavene...proste nehnevajte sa ale toto my vazne nevychadza.

gemb

Situace je taková, jakou píšeš. Ale za 500 prodáváme 100 Mbit, hrneme to ze situ, které jsou buď na optice nebo na dobrém transitu. Tím, že s Wave Nano dělám přípojky na 1km, to nemusíš mít tak husté.

Když nebudu obchodovat lidi, co chtějí vyšší kapacity, za chvíli nebudu obchodovat nikoho.

losexitos Ale za 500 prodáváme 100 Mbit

... na vychode slovenska sa v zaoptikovanych lokalitach predava symetricy gigabit aj za cca 250kc, naklady na tranzit konektivity do lokality (z peering centra - six) su cca 25tisic kc za gigabit. ani 60gigove radio sa z toho rozumne nezaplati, a aj keby bolo uplne zadarmo, velkoobchodna konektivita (garantovany gigabit) stoji 100-nasobne viac nez maloobchodna.... z toho sa neda fakt nic navarit.

• gemb replied to this.

pixall tak tam to uz nevychadza vobec...ale tak vychod

📡 Telekomunikace.cz