Mňa reálne zaujíma asi čo všetkých, čo získam výmenou technológie PTMP na 40mhz kanály. Všetky tieto sektory budujeme ako alternatívu k optike, pre rôzne dôvody. Teda ak ubnt určí cenu roketu na 600-800e bez antény, aká pridaná hodnota navýšenie liniek klientom prinesie táto investícia.

rad77 Za cenu 600-800e se s tím můžou leda tak vyfotit na wispapaplooze. Musí být výrazně nižší.

• gemb replied to this.

jenya u nas na to neni trh...kazdopadne cca 500eur za sektor to sa este da, dolezita je cena klienta. Aj ltu sektor bol cenovo ok a cena klienta to zabila...to iste aj wave 60ghz...neni na to trh, klient drahy, nezaplatitelne. Treba nahradu za prism ac a klient ac a cena max o 20% drahsie, inak sa nic nemeni a ac budeme musiet pouzivat nadalej.

Mě by vůbec nepřekvapilo, kdyby ta cena za klientské zařízení byla srovnatelná s cenou 60tek.

o 2 měsíce později
        • Upraveno

Viete Ako to je s 6 ghz pasmom na Slovensku?

zbohom 5ghz pasmu 😃

Miso Ako by yo malo byt? Pustis, naskenujes, jedes, profitujes a modlis sa. 🤣

Miso Mám stejnou otázku na ČR, jak to je aktuálně s 6 GHz? 😃

Nijak.....je to stale v procese priprav. Na slovensku su v tomto pasme stale licencovane spoje.

• Upraveno

davidp No zařízení min. pro indoor jsou už dávno v prodeji a s country Czechia v pásmu 6 GHz fungují... Víc bych hledal na webu ČTÚ.

ano, ono to príde...ale najskor musia podla mna skoncit licencie na 6ghz radiove spoje ktore su aktualne v prevadzke....Skor nie, však by tie spoje popadali 🙂

jcltm Jo pardon, otázka spíš měla být pro outdoor na AP/spoje. Ono by to UBNT třeba totiž nějakou chvíli vydrželo na 6 GHz, než se to zaruší.

Z tohohle se mi zdá že min. uvnitř budov je již provoz povolen. Mobil mi umožní pustit na 6 GHz hotspot. Unifi AP s podporou 6 GHz u nás také podle všeho fungují (osobně jsem ještě nenasazoval).

o 23 dní později

A co s tím bez klientů? To je jak AX u Mikrotiku. AP jsou, CPE ne.

Naecken to je na ptp spoje. Neskôr v tomto roku budú AP a aj klientske antény.

o měsíc později

Naecken je to konecne nastupca Airfiber 5xHD , ideal clovek len vymeni jednotku (airfiber5hd) a nemusi sa drbat so stelovanym anteny..

📡 Telekomunikace.cz