Prosba o kontrolu nastavení Ceragonu 80ghz
Petře, kdybyste potřeboval helpnout, řeknete. Mám s nimi XY zkušeností a jde to relativně rychle.
- Upraveno
Erik 80GHz, 60 paraboly. Od oka to namíříš že se to spojí. Pak do hodiny na každé straně a máš to. Samozřejmě vypnutá autoregulace. Bez multimetru, pouze notebook a v eriku aligment. Brutálně rychlý aligment. Je tak rychlý že když se zamele s trubkou, graf lítá podle vibrací trubky.
Nicméně ano, boční laloky jsou svině a zkejsne se na nich dlouho. Doporučení je najít v jedné ose nejlepší signál a hned jít na druhou a znova na nejlepší signál a furt dokola. Sem tam je dobré projet jednu osu sem a tam a sledovat kopečky signálu. Většinou když se kopečky nenajdou, je to dobrá známka toho že druhá osa je mimo. Tím velmi rychle eliminuji resp. najdu boční laloky.
Ještě je dobré sledovat počet otočení ladicích matek pro rychlé vrácení do předchozí pozice. A já ještě to dělám tak že ladící matkou posunuju anténu pouze jedním směrem. Tím myslím to že svisle držím anténu na ladící matce a zvedám to směrem nahoru aby anténa kladla na matici tlak protože když se jede dolu, většinou se jí nechce a poskakuje. To samé vodorovně, že držím napnutou matici třeba jenom doleva a nechám konstrukci držáku lehce přitaženou aby kladla odpor. Když přejedu nejvyšší signál tak rychle přetočím zpět matici třeba o 3 otáčky a tlačím do antény rukou aby jela hned za ní a zase to nechám dosednout na matici ze stejné strany a otočím dopředu o 2 otáčky a vím že se mi matice opřela a že mám 1 otáčku před místem kde jsem byl už daleko.
A také je dobré si moc nepovolovat držák protože až najdeš tu pozici tak při dotahování zbytku si s tím uhneš a můžeš začít znova.
Je třeba u toho přemýšlet a představit si kapku vody na hladině, Tak totiž vypadá jako vyzařovák.
- Upraveno
Kupte pravouhly trojuhelnik, prilozte na rovnou stranu radomu. Pres hranu trojuhelniku se podivejte a dosmerujte na protistranu. Dobry oci trefi stredovej lalok na prvni dobrou. Pak s voltmetrem par minut na dosmerovani.
V pripadoch kedy nie je jasne kam to ma pozerat to robim tak, ze na mapy.cz kde je pekny satelitny nahlad si spravim vypocet dlzky - ciaru. Tam kde su anteny, tak si najdem nejaky bod tak do 100m od nich. Napr konkretna strecha domu, elektricky stlp, velky strom a podla neho viem kade pojde signal. Napr poschodovy dom, cervena strecha presne cez stit. Potom viem smerovat aj pri horsej viditelnosti ak sa toto aplikuje na oboch stranach. Stred anteny riesim tak, ze polozim 17tku kluc a pozrem podla nej...zatial sa mi takto minimalne na slabsi signal ked aj nie lepsie spojilo. Aj ked je to 80tka mas to zasa 2,7km, takze aj 1 stupen v dialke spravi velku plochu....
foto? pozor na fresnelku..... Inak len ladit ladit ladit, ako tu pisali kolegovia. Nekrutit zo strany na stranu! Ladit po jednom (najprv ja, potom kolega na druhej strane a tak....) ty vidis jeho signal, on vidi tvoj signal (merakom). najst si datasheet anteny, kolko a ake laloky sú, aby ste sa netrafili na bočný. Každý z Vás si musí nájsť zhruba krajné laloky /hore aj dole/ a vedieť potom jemným ladením porátať počet "zlepšení" signálu počas posuvu a odrátať z toho ktorý je stredový pattern antény. U 80tky to chce prax!
- Upraveno
Osobně jsem si koupil silnostěnný 5mm úhelník dlouhý 50cm(aby byl přes parabolu), který přiložím k přírubě(vždy tam je frezovaná rovina) a hned vidím výšku a směr. Za 15min není co dělat od prvního spuštění přitažení na držák. Dřív jsem se s tím drbal od oka a bylo to jak kdy. Ray se nechá s Jiroušem víc než Ceragon, nebo Erik. Jestli na měřák, nebo web je mi jedno. Od oka dělám věci do 24Ghz, vyšší frekvence by byla škoda času a jdu rovnou na sajt s úhelníkem. Kukátko ala nray by byl top u každé antény, ale asi moc drahé.
https://www.bo-import.cz/uhelnik-zamecnicky-prilozny-351550-500x280-mm-rg3576-p6707/
- Upraveno
svestka 2,7km s 60kama antenama je otazka minuty nez se to spoji a pak maximalne pul hodky nez se dozameri na hlavni lalok.. ( podminkou jsou zkuseni lide na obou stranach = prejizdet z jedne strany na druhou je strasne neefektivni…
- nedostala se necistota (trebas vazelina do vlnovodu?
- jsou jednotky nastaveny na maximalni vykon?
Jinak ze zkusenosti kdyz se dyl trapime a nemuzeme naladit na hlavni lalok tak % na 90% jsme spatne vertikalne…
napiš pak prosím čím to bylo, celkem mě to zajímá