Ahoj,
nedokázal by jste někdo poradit co za takový klacek koupit, aby mi bylo schopno poslat souřadnice trasy ve formátu KNL, nebo něco co si můžu protnout s gmaps, případně pak jít z těch souřadnic zpětně vytyčit? Nepotřebuju data pro geodeta, ale jen pro naše pracovní zaměření. Našel jsem něco jako https://geoprostor.cz/eshop/vsechny-produkty/gnss-emlid-reach-rs2/
Ale vůbec nechápu kde to bere tu zvýšenou přesnost, jestli pro to ještě něco potřebuju, nebo jak se to používá. Očekával jsem, že to bude jako GPS v mobilu, jen s násobně lepší přesností. Nebo je třeba najít nejak, nějaký přesný geodetický bod, tak to píchnout a pak od nej dojít k trase? Nemohl by jste mě někdo nakopnout tím správným směrem? Klidně i něco levnějšího, ale aby zo bylo user friendly s mobilem.
Díky za radu Dan.
GNSS na zaměření tras
- Upraveno
dagus
K tomuhle budeš potřebovat registraci na CZEPOS, odkud si to real-time sosá korekční údaje z pernamentních stanic (tím se dosahuje ta zvýšená přesnost-cm). Korekční data jsou zpoplatněna.. Bez těch korekcí je to jen lepší GPS, kterou máš v mobilu (přesnost řádově metry až desítky-podle konstelace a hlavně viditelnosti satelitů). K tomu je potřeba dokoupit výtyčku (https://geoprostor.cz/eshop/vsechny-produkty/karbonova-teleskopicka-vytycka-pro-gnss-emlid/). Asi bych zkusil tam zavolat a poptat se, jak je to výstupama.. Když jsem dělal v pravěku u geodetů, měli jsme něco podobného, jen to neumělo RTK měření, ale muselo se to postavit na bod, půl hoďky počkat, pak dojet do kanclu, tam stáhnout data z mašiny, pak z CEPOSu, prohnat to softwarem (kvůli té korekci a přepočtu souřadnic do S-JTSK, protože GPSka to měřila ve WGS84) a když se zadařilo, měl jsi změřen jeden bod :-) Dneska už to bude určitě někde jinde, ale princip je stejný...
Děkuji za náhled do reality. Já to furt nechápal, že v dnešní době je to tak složitý. Když jsem zde četl vlákno o GNSS tak jsem si říkal, že to přeci nemůže být tak strašný, pokud z toho chci jen hloupé souřadnice a ne data jako od geodeta. Jak slyším konverze, tak mám osypky.
- Upraveno
zlaty drát na vytíčení.
Ono záleží, jak přesné to potřebujete.. Když vám to bude stačit čistě orientačně (+-metry), tak by stačilo i tohle (https://www.alza.cz/sport/garmin-gpsmap-65s-europe-d6495028.htm). Dají se s tím ukládat poziční body a ty se vyexportují do GPX.. To už se pak dá použít v google mapách.. Ale jak chcete centimetrovou přesnost, tak se bez korekcí z CEPOSu neobejdete. Já osobně bych dal k trubičce drát na vytyčení, koupil třeba toho Garmina, tím bych to opípal (+-metr), abych věděl, kudy to cca vede... A když to budu chtít někdy vytyčit, mám tam ten drát a jsem v pohodě...
Jak je to s cenou těch korekcí? To se platí za čas používání, nebo počat bodu?
- Upraveno
Dnes bych šel do toho emlidu v prvním odkaze. Když jsem to v roce 2019 řešil já, tak to bylo v plenkách a neuměli Krovaka a CZEPOS RTK, tak jsem pořídil něco drahého s roverem na windows CE a SurvCE od Carlsonu.
Cena korekcí pro naše používání je úplně zanedbatelná.
A drát se stejně snažíme dávat všude.
dagus
Ahoj, doporučuji Emlid RX, k tom výtyčku. Postprocesing dat jsem totiž zatím nepotřeboval a kompenzaci náklonu není nutná, bouchám body relativně od oka (stačí nám přesnost 10-15 cm). RX je lehoučký, oceníš při delší práci v terénu. Je k tomu fajn placená mobilní aplikace, data v cloudu dostupné i přes webový prohlížeč. Hlavně jako asi jediný GNSS se kamarádi s iOS. Ještě by bylo fajn, kdyby si šlo importovat do aplikace dgn od projektanta a vidět i okolní sítě. Ten formát to asi neumí, ale spustu dalších ano. Doporučuji koupit, lze i přímo na webu výrobce
Bez náklonu nedoporučuji brat.
Protože obecne je práce s gpskou ke vyšší dívčí. Sicey drát nedáváme ale chápu proč ostatní dávají....
- Upraveno
basty já čekal právě v dnešní době blbovzdorný produkt a sw že to napíše signál je super, jdeme měřit a na konci mi to vybleje ten soubor s přesností +-5cm.
Jinak jsem koukal jaké dělají ještě jiné verze a i na tu maličkou a to je taky hezky přenosný. Jinak ta nejlevnější verze za 30tis, dalo by se to na takové domácí měření použít? Kde se dočtu jestli to má tu korekci náklonu? Já to nikde v popiskách neviděl.
Jinak ten drát super, ale furt ho může někdo seknout při prvním výkopu kolem, furt to stojí prachy a né malé. To už tam můžu rovnou dávat i trubičku navíc na drát, abych drát chránil.
- Upraveno
Máme a aktivně používáme Polaris S100, používáme to se SW LocusGIS (v plánu je přechod na GeoGIS ale ještě to nebylo potřeba). Korekční data používáme od ČUZK. Zároveň v hlavních trasách pokládáme vyhledávací drát
Svářečka není blbuvzdorná, OTDR taky ne, vyhledávačka taky ne a GPS už vůbec ne. Chce to přemýšlet, plánovat, nastavit si nějaké standardy pořizování dat aby se ta data pak taky dala použít.
Pokud by jsi chtěl nějaké podrobnosti, klidně PM