• FTTx
  • GNSS na zaměření tras

Ahoj,
nedokázal by jste někdo poradit co za takový klacek koupit, aby mi bylo schopno poslat souřadnice trasy ve formátu KNL, nebo něco co si můžu protnout s gmaps, případně pak jít z těch souřadnic zpětně vytyčit? Nepotřebuju data pro geodeta, ale jen pro naše pracovní zaměření. Našel jsem něco jako https://geoprostor.cz/eshop/vsechny-produkty/gnss-emlid-reach-rs2/
Ale vůbec nechápu kde to bere tu zvýšenou přesnost, jestli pro to ještě něco potřebuju, nebo jak se to používá. Očekával jsem, že to bude jako GPS v mobilu, jen s násobně lepší přesností. Nebo je třeba najít nejak, nějaký přesný geodetický bod, tak to píchnout a pak od nej dojít k trase? Nemohl by jste mě někdo nakopnout tím správným směrem? Klidně i něco levnějšího, ale aby zo bylo user friendly s mobilem.
Díky za radu Dan.

dagus
    K tomuhle budeš potřebovat registraci na CZEPOS, odkud si to real-time sosá korekční údaje z pernamentních stanic (tím se dosahuje ta zvýšená přesnost-cm). Korekční data jsou zpoplatněna.. Bez těch korekcí je to jen lepší GPS, kterou máš v mobilu (přesnost řádově metry až desítky-podle konstelace a hlavně viditelnosti satelitů). K tomu je potřeba dokoupit výtyčku (https://geoprostor.cz/eshop/vsechny-produkty/karbonova-teleskopicka-vytycka-pro-gnss-emlid/). Asi bych zkusil tam zavolat a poptat se, jak je to výstupama.. Když jsem dělal v pravěku u geodetů, měli jsme něco podobného, jen to neumělo RTK měření, ale muselo se to postavit na bod, půl hoďky počkat, pak dojet do kanclu, tam stáhnout data z mašiny, pak z CEPOSu, prohnat to softwarem (kvůli té korekci a přepočtu souřadnic do S-JTSK, protože GPSka to měřila ve WGS84) a když se zadařilo, měl jsi změřen jeden bod :-) Dneska už to bude určitě někde jinde, ale princip je stejný...

Děkuji za náhled do reality. Já to furt nechápal, že v dnešní době je to tak složitý. Když jsem zde četl vlákno o GNSS tak jsem si říkal, že to přeci nemůže být tak strašný, pokud z toho chci jen hloupé souřadnice a ne data jako od geodeta. Jak slyším konverze, tak mám osypky.

• gemb replied to this.

dagus Tiez som mal taku predstavu, ze si kupim "nieco" to pripojim k telefonu a nabodujem si to...to by bol ideal, pre interne ucely firmy na zachytenie sieti...avsak, je to zasa uzavreta dojna krava pre geodetov a ich predrazene sluzby....

zlaty drát na vytíčení.

Ono záleží, jak přesné to potřebujete.. Když vám to bude stačit čistě orientačně (+-metry), tak by stačilo i tohle (https://www.alza.cz/sport/garmin-gpsmap-65s-europe-d6495028.htm). Dají se s tím ukládat poziční body a ty se vyexportují do GPX.. To už se pak dá použít v google mapách.. Ale jak chcete centimetrovou přesnost, tak se bez korekcí z CEPOSu neobejdete. Já osobně bych dal k trubičce drát na vytyčení, koupil třeba toho Garmina, tím bych to opípal (+-metr), abych věděl, kudy to cca vede... A když to budu chtít někdy vytyčit, mám tam ten drát a jsem v pohodě...

bicouncz tak kdyz uz tam mas drat tak nemusis resit toho garmina.Presnost +-metry v místech kde jsou jine site je k...

Jak je to s cenou těch korekcí? To se platí za čas používání, nebo počat bodu?

miract bud 60kc/hodina, nebo 1000kc mesicne, nebo 10000kc za rok

Dnes bych šel do toho emlidu v prvním odkaze. Když jsem to v roce 2019 řešil já, tak to bylo v plenkách a neuměli Krovaka a CZEPOS RTK, tak jsem pořídil něco drahého s roverem na windows CE a SurvCE od Carlsonu.

Cena korekcí pro naše používání je úplně zanedbatelná.

A drát se stejně snažíme dávat všude.

dagus
            Ahoj, doporučuji Emlid RX, k tom výtyčku. Postprocesing dat jsem totiž zatím nepotřeboval a kompenzaci náklonu není nutná, bouchám body relativně od oka (stačí nám přesnost 10-15 cm). RX je lehoučký, oceníš při delší práci v terénu. Je k tomu fajn placená mobilní aplikace, data v cloudu dostupné i přes webový prohlížeč. Hlavně jako asi jediný GNSS se kamarádi s iOS. Ještě by bylo fajn, kdyby si šlo importovat do aplikace dgn od projektanta a vidět i okolní sítě. Ten formát to asi neumí, ale spustu dalších ano. Doporučuji koupit, lze i přímo na webu výrobce 😉

Bez náklonu nedoporučuji brat.

basty co tím myslíš? Jakože to má i korekci náklonu té tyče? Pokud ji udržím kolmo, tak to asi problém není ne? Cena je značně nižší, což je fajn a pokud je to schopno něco zaměřit, tak by to mohlo stačit.

dagus Chapu. Vyrovnani strasne zdrzuje (chapu pokud se neresi presnost), navic pokud je to bod treba u zdi, tak se blbe zameruje, nebo nekde za plotem nebo jakkoliv jinak... Treba i kdyz je blby vyhled na oblohu na kolmo, tak kolikrat pomuze to naklopit do diry a jde to...

douby proč drát, když to přesně zaměříš?

Protože obecne je práce s gpskou ke vyšší dívčí. Sicey drát nedáváme ale chápu proč ostatní dávají....

basty já čekal právě v dnešní době blbovzdorný produkt a sw 🙂 že to napíše signál je super, jdeme měřit a na konci mi to vybleje ten soubor s přesností +-5cm.
                  Jinak jsem koukal jaké dělají ještě jiné verze a i na tu maličkou a to je taky hezky přenosný. Jinak ta nejlevnější verze za 30tis, dalo by se to na takové domácí měření použít? Kde se dočtu jestli to má tu korekci náklonu? Já to nikde v popiskách neviděl.
                  Jinak ten drát super, ale furt ho může někdo seknout při prvním výkopu kolem, furt to stojí prachy a né malé. To už tam můžu rovnou dávat i trubičku navíc na drát, abych drát chránil.

Máme a aktivně používáme Polaris S100, používáme to se SW LocusGIS (v plánu je přechod na GeoGIS ale ještě to nebylo potřeba). Korekční data používáme od ČUZK. Zároveň v hlavních trasách pokládáme vyhledávací drát

Svářečka není blbuvzdorná, OTDR taky ne, vyhledávačka taky ne a GPS už vůbec ne. Chce to přemýšlet, plánovat, nastavit si nějaké standardy pořizování dat aby se ta data pak taky dala použít.
                    Pokud by jsi chtěl nějaké podrobnosti, klidně PM

dagus drat v chranicce spolu s mikrotrubkama je nejlepsi.

rsaf
                      taky o tom uvažujeme. Brali jste jen receiver nebo i ten jejich soft FieldGenius? Pasuje k tomu jakakoliv vytyčovací trubka?

📡 Telekomunikace.cz