• Hardware
  • PC/server pre virtualizáciu a dns

jcltm Záleží na nasazení a technologii. Když se dělá master/master (active/active) nebo master/slave (active/backup), tak to stačí. V momentě, kdy potřebuješ quorum, tak potřebuješ lichý počet, aby mohli volit nadpoloviční většinou.

Miso Kdo mluvil o 300W EPYCu? Jak už to naznačil @jcltm záleží jakou od toho čekáš dostupnost. Netvrdím že to nepoběží i s tvojí sestavou roky ale taky nemusí. Pokud už ses rozhodnul tuhle sestavu koupit tak nevím tedy na co se tu ptáš, když jakmile řekne někdo něco proti tak vyskočíší jak čertík s krabičky.
Například co se podívat po zmíněném SuperMicru, který není takový vendor lock jako (pr)DELL, HP a Lenovo. Nebo pokud to chceš stavět od nuly tak třeba ASRock Rack má server grade desky s IPMI i pro desktopový CPU od AMD.
Jo a když si zmínil EPYCy tak už existuje třeba série 4004, která je vpodstatě přeznačený desktopový Ryzen do AM5 s výrobcem definovanou podporou ECC což je rozdíl oproti klasickým Ryzenům, kde to je "na dobrý slovo".

Miso kup to a neřeš. Koupíš si "serverovou" desku od asrocku... a hle co tam je, desktop chipset. Aby taky ne když amd nemá serverové chipisety.

za mě je jeden průser a to že to nemá IPMI.

S IPMI kupujeme Gigabyte MC13-LE0 a funguje to dobře.
    Akorát nás překvapilo, že ryzeny startují třeba 15 minut s černou obrazovkou než si osahají paměť.

Zrovna nedavno jsem resil neco podobneho. Akorat ze ja to mam na domaci pouziti a taky jsem si rikal, ci to postavit na beznem domacim HW, a nebo radeji pujdu cestou repasovaneho DELL PowerEdge nebo neceho takoveho. No nakonec jsem koupil desku Supermicro X11DPi-NT (dual cpu), Xeon Gold 6146 (4,2GHz turbo), zatim 64 GB DDR4 ECC 2933 MHz, 2x 1TB NVME WD Black a postavil si to sam. Je to tiche, neni to vendor lock-in, nacpu tam i bezny PC hardware, aniz by si deska stezovala, a taky to POSTuje celkem rychle (jen cca minutu?). Mam to na Proxmox, bude v tom par VM, bude z toho NAS, NVRko, mozna rozbehnu server pro nejakou hru, a par dalsich veci na co bude vykon stacit.

Cenove to nebylo o tolik drazsi, jak kdybych pouzil desktop komponenty. Deska + 1x CPU + RAM vyslo cca na 15k a vykon to ma o neco malo vetsi jak moje domaci pc s i7-12700KF. Vyhodu mam hlavne v IPMI, ktere bylo jedno z kriterii ktere jsem chtel. Zaroven serverovy HW je staveny na provoz 24/7, takze pokud to bude na takove narocnejsi vyuziti, tak bych jinak nevolil.

urcite by som takyto server nestaval na skladacke z jednym zdrojom. to radsej kupit secondhand dva identicke znackove servery s redundantnymi zdrojmi a ak sa nieco pokazi, tak nahradne diely su ihned poruke.

Není problém koupit starší Dell R330 za pár tisícovek, ne příliš zaměstnaná konfigurace žere okolo 50W. Rozhodně nejlepší varianta, IPMI v podání Supermicro je taková znouzectnost, člověk v tom něco vidí, ale až přímo v biosu může něco nastavovat, nehledě na to, že nelze připojit mechaniku jinak, než přes Java aplikaci. Cokoliv bez IPMI jako server je nesmysl a postavit to na desktopu znamená, že se to za dva roky rozpadne.

skrivy jo no, tak to tam máš něco špatně. Resp. můžou s big ramkou startovat dlouho ale jenom když se zjistí že je tam nový modul. Pak už to nemá být tak dlouhé. s 2x8GB jsem si ničeho nevšiml.

Ja bych to stavěl určitě třeba na supermicru a na Intelu xeon, redundantní zdroj, immi. Stavět servery ma desktop HW s desktop chipsetem je za me cesta uplne špatným směrem. Kdybych uz bych chtěl nutně ušetřit tak treba nějaký repas server…

fang Například co se podívat po zmíněném SuperMicru, který není takový vendor lock jako (pr)DELL, HP a Lenovo.

To je myšleno tak, že například do HP serveru nedám jiné disky než HP?

Abych přispěl něčím do diskuze, tak co zkusit něco od Minisforum: https://store.minisforum.de/en/products/ms-01?variant=42210216280247 Intel nebo https://store.minisforum.de/en/products/minisforum-ms-a1 AMD, není to tak drahé jako serverové desky a zároveň to má i 2x SFP+ a díky Intel AMT Remote Management to umí KVM.

coitus AMD by som sa radsej vyhol, ale to je moj osobny nazor.

No tak to je ale hodně velká blbost, ty jsi vylezl z jeskyně po 10 letech, ne? 😃 😃 😃 Jestli se něčemu dneska vyhnout tak je to Intel...

skrivy Akorát nás překvapilo, že ryzeny startují třeba 15 minut s černou obrazovkou než si osahají paměť.

Nemám tu zkušenost, mně bootují rychle. Tipnul bych si že to bude spíš konkrètní deskou než CPU...

Ethereal Supermicro X11DPi-NT (dual cpu), Xeon Gold 6146 (4,2GHz turbo), zatim 64 GB DDR4 ECC 2933 MHz, 2x 1TB NVME WD Black a postavil si to sam.

Nechtěl bych tohle doma při dnešních cenách elektřiny živit...

Alois postavit to na desktopu znamená, že se to za dva roky rozpadne.

To je nesmysl, pokud nepoužiješ komponenty té nejhorší kvality.

crazyape Stavět servery ma desktop HW s desktop chipsetem je za me cesta uplne špatným směrem. Kdybych uz bych chtěl nutně ušetřit tak treba nějaký repas server…

Je otázka jestli se doba neposunula. Spotřeba elektřiny je u dobře navrženého desktopu výrazně nižší a při dnešních cenách už to hraje sakra roli...

hapi jojo, jedná se o první start s novými moduly. Další starty jsou už rychlé.

staryvena To už raději asi spíš ASRock Deskmini X600 + PiKVM. Příští týden mi jich pár dorazí tak otestuji spotřebu. Má to DC napájení, tak by nebyl ani takový problém vyřešit k tomu redundantní zdroj.

skrivy Tak to je v pohodě, jak často měníš RAM...

Jinak Supermicro dělá i desky s AM5, není nutné držet se žravého Intelu.

📡 Telekomunikace.cz