Zrovna nedavno jsem resil neco podobneho. Akorat ze ja to mam na domaci pouziti a taky jsem si rikal, ci to postavit na beznem domacim HW, a nebo radeji pujdu cestou repasovaneho DELL PowerEdge nebo neceho takoveho. No nakonec jsem koupil desku Supermicro X11DPi-NT (dual cpu), Xeon Gold 6146 (4,2GHz turbo), zatim 64 GB DDR4 ECC 2933 MHz, 2x 1TB NVME WD Black a postavil si to sam. Je to tiche, neni to vendor lock-in, nacpu tam i bezny PC hardware, aniz by si deska stezovala, a taky to POSTuje celkem rychle (jen cca minutu?). Mam to na Proxmox, bude v tom par VM, bude z toho NAS, NVRko, mozna rozbehnu server pro nejakou hru, a par dalsich veci na co bude vykon stacit.
Cenove to nebylo o tolik drazsi, jak kdybych pouzil desktop komponenty. Deska + 1x CPU + RAM vyslo cca na 15k a vykon to ma o neco malo vetsi jak moje domaci pc s i7-12700KF. Vyhodu mam hlavne v IPMI, ktere bylo jedno z kriterii ktere jsem chtel. Zaroven serverovy HW je staveny na provoz 24/7, takze pokud to bude na takove narocnejsi vyuziti, tak bych jinak nevolil.