S IPMI kupujeme Gigabyte MC13-LE0 a funguje to dobře.
Akorát nás překvapilo, že ryzeny startují třeba 15 minut s černou obrazovkou než si osahají paměť.
PC/server pre virtualizáciu a dns
Zrovna nedavno jsem resil neco podobneho. Akorat ze ja to mam na domaci pouziti a taky jsem si rikal, ci to postavit na beznem domacim HW, a nebo radeji pujdu cestou repasovaneho DELL PowerEdge nebo neceho takoveho. No nakonec jsem koupil desku Supermicro X11DPi-NT (dual cpu), Xeon Gold 6146 (4,2GHz turbo), zatim 64 GB DDR4 ECC 2933 MHz, 2x 1TB NVME WD Black a postavil si to sam. Je to tiche, neni to vendor lock-in, nacpu tam i bezny PC hardware, aniz by si deska stezovala, a taky to POSTuje celkem rychle (jen cca minutu?). Mam to na Proxmox, bude v tom par VM, bude z toho NAS, NVRko, mozna rozbehnu server pro nejakou hru, a par dalsich veci na co bude vykon stacit.
Cenove to nebylo o tolik drazsi, jak kdybych pouzil desktop komponenty. Deska + 1x CPU + RAM vyslo cca na 15k a vykon to ma o neco malo vetsi jak moje domaci pc s i7-12700KF. Vyhodu mam hlavne v IPMI, ktere bylo jedno z kriterii ktere jsem chtel. Zaroven serverovy HW je staveny na provoz 24/7, takze pokud to bude na takove narocnejsi vyuziti, tak bych jinak nevolil.
urcite by som takyto server nestaval na skladacke z jednym zdrojom. to radsej kupit secondhand dva identicke znackove servery s redundantnymi zdrojmi a ak sa nieco pokazi, tak nahradne diely su ihned poruke.
Není problém koupit starší Dell R330 za pár tisícovek, ne příliš zaměstnaná konfigurace žere okolo 50W. Rozhodně nejlepší varianta, IPMI v podání Supermicro je taková znouzectnost, člověk v tom něco vidí, ale až přímo v biosu může něco nastavovat, nehledě na to, že nelze připojit mechaniku jinak, než přes Java aplikaci. Cokoliv bez IPMI jako server je nesmysl a postavit to na desktopu znamená, že se to za dva roky rozpadne.
Ja bych to stavěl určitě třeba na supermicru a na Intelu xeon, redundantní zdroj, immi. Stavět servery ma desktop HW s desktop chipsetem je za me cesta uplne špatným směrem. Kdybych uz bych chtěl nutně ušetřit tak treba nějaký repas server…
fang Například co se podívat po zmíněném SuperMicru, který není takový vendor lock jako (pr)DELL, HP a Lenovo.
To je myšleno tak, že například do HP serveru nedám jiné disky než HP?
Abych přispěl něčím do diskuze, tak co zkusit něco od Minisforum: https://store.minisforum.de/en/products/ms-01?variant=42210216280247 Intel nebo https://store.minisforum.de/en/products/minisforum-ms-a1 AMD, není to tak drahé jako serverové desky a zároveň to má i 2x SFP+ a díky Intel AMT Remote Management to umí KVM.
crazyape Stavět servery ma desktop HW s desktop chipsetem je za me cesta uplne špatným směrem. Kdybych uz bych chtěl nutně ušetřit tak treba nějaký repas server…
Je otázka jestli se doba neposunula. Spotřeba elektřiny je u dobře navrženého desktopu výrazně nižší a při dnešních cenách už to hraje sakra roli...
Jinak Supermicro dělá i desky s AM5, není nutné držet se žravého Intelu.
až budeš testovat Xkový 130/170W ryzeny tak mi řekneš. Já to vidím tak že peaky má AMD tak brutální že to až není možné. Na hned 200W+ při každém prdu. Efektivita v hajzlu když to má defaultně zapnuté precision boost za kterej platíš řádově desítky procent elektřiny na víc ale za jednotky procent výkonu na víc. Každej prd vytočí CPU na TDP limit desky což následně vede k teplotě na CPU okamžitě k 90-95°C a následuje roztočení větráků k hranicím maxima. Tak to chodí u nás v racku jako server. Při každém trochu delší požadavku i na jedno jádro na něj to udělá peak v teplotě, spotřebě, hluku. Jako router se to dá protože to je kontinuální a drží se to.
Stejně jako server se to samé děje na domácím desktopu i s 8 core verzí. Sorry ale tohle intel nedělá a nedělal mi. Přijde mi že průměrně je na tom intel lépe. Předchozí intel při kancelářské práci papal 80W s monitorem, ted ryzen papá 100W. Výměna desky, cpu, ram, ostatní zůstalo. Jako nevim ale nevidím to plus ryzenu.
popiš sestavu.
Fakt nemám servery které běží v idle které jsem si předtím nafingoval konfigurací. Takhle realita nefunguje.
- Upraveno
Tohle jsou reálné hodnoty spotřeby, které nám vrací IPMI na několika serverech, které vytěžujeme na 100%, když je potřeba. Bohužel od AM4 máme jen tyto 2 testovací kousky, zbytek už máme AM5.
Case jsou 1U různých druhů - Supermicro 4xLFF (815) a 10xSFF (116), většinou máme zapojené jen 3 větráky přímo před chladičem CPU.
CPU s TDP nad 65W se nám "přehřívaly" - tj. byla jejich teplota saturovaná na limitu (tuším 90°C) a CPU uměle snižoval výkon. Chladič používáme Dynatron A46.
Idle spotřebu spotřebu 7-8W možná tak při vypnutém serveru, když běží jen ipmi. To reálně tak odpovídá. Jinak to jsou čísla, ke kterým se v normálním datacentrovém provozu nejsme schopni dostat. @jcltm a vlastně bych takovou sestavu chtěl vidět.