hapi větší idle než poslední 4core atom kterej má větší výkon aby bylo jasno.
Na 230 V se lze dostat výrazně níž u x86? Upřímně, ani slabé (i oproti tomu mému Athlonu) x86 boxy s Atomy z Ali nedostanu pod 6 W na 230 V. Na těch 7-8 W se u těchhle bezchipsetových ASRock Deskmini s DC napájením dostaneš naprosto v klidu i s 6C/8C novějšími Ryzeny, na netu je k tomu info dost.
Ten poslední 4C Atom tu rozhodně nebyl před 6 lety kdy jsem ten miniserver stavěl => je celkem jasné že za tu dobu šel výkon nahoru. Nejsem si ale jistý, že mi ten Atom umožní takovou konektivitu jako mají ty barebone Deskmini...
I ten 16core půjde jistě provozovat v rozumné spotřebě, ono si často stačí jen chvilku pohrát s konfigurací. Je ale otázka, jestli to ale není pro dané užití jak jít s kanonem na vrabce. V nabídce Intelu se o takovém MT výkonu může člověku akorát tak zdát.
Já fakt neříkám že je můj domácí server doporučeníhodný pro tazatelovo užití. Dal jsem to jen jako příklad na ty řeči o tom že "desktop HW za dva roky odejde a je nespolehlivý". A někteří, nebudu jmenovat, mě hned berou za slovo...