darklogic realne v dobrých letech tak polovina ale v dnešních časech drahych úvěru to podle mě není ani polovina

V tomhle jsem v klidu...ke každému klientovi i ke každému nájmu smlouva existuje. Dokonce i když je to příbuzný :-)

Ak je este trh SK a CZ trochu podobny, tak u nas este nedavno to bola 24mes trzba za klienta na wifi. Viazanost nehrala ziadnu rolu, technologia len z malej casti. Co bolo ale vyzadovane, tak najomne zmluvy na sajty, zmluvy s klientami, mat dobre zadokumentovanu topologiu a obecne celu siet.
Na zaciatku jednania sa priprav na podstrelenie ceny zo strany zajemce, ale musis postupne vyjednavat co najvyssie.
Pri oslovovani zajemcov najprv podpisat nejake NDA, a sdelit lokality, pocet zakaznikov podla lokalit, obrat, naklady. Od nas viac nikto nechcel na zaciatok. Od tohto by sa mohla odrazit cena.
A ja osobne by som najprv oslovil firmy, ktore nie su priamo v mojej lokalite, ale mohli by mat zaujem expandovat. Tak mas mensiu sancu, ze ta priama konkurencia marketingovo potopi, ked sa dozvie ze chces skoncit.

Princip ze se prodava firma vetsinou za nasobek plateb od klientu je v poradku. Velky rozdil je v nabidce kde vam prijde i 36 nasobek u optiky a potom v realne cene ktera bude finalne domluvena a na smlouve. Pokud ted nekdo nabizi 24nasobek za zakaznika tak bych nevahal a bral to

Pokud je síť tvořena pouze bezdrátovými klienty a občas nějakými bytovkami tak určení násobku za klienta je relevatní ocenění. Pokud ovšem máš zakopáno řádech km tak se jená o movitou věc a tu bych rozhodně dle předchozího vzorce neprodával. Movité věci mají stále svou hodnotu a kdokoliv jiný, který bude kopat optickou sít, peníze za výkopy/projekci/věcná bremena dát musí - pokud chce optickou síť.
Dokonce bych si dovolil tvrdit, že pokud máš v investicích do optiky (myšleno to co je opravdu v zemi) třeba 20 mil., měl by jsi chtít za to i víc, protože to bude výsledek třebas posledních 8 let a částky za které jsi to postavil (je vidět krásně v účetnictví) tak za to už to dnes díky inflaci posledních let nikdo nepostaví.
Takže doporučuji rozdělit na a/ movité věci v zemi b/násobek za klienta.

• Upraveno

eagle005 toto je dobra poznamka. Urcite to nieje mozne vseobecne dat, ze FTTX klient za takyto nasobok prave kvoli tejto veci, hlavne ak je to poctivo spravene. Ak je to len par trubiek pod chodnikom ked starosta opravoval chodnik a nema to ziadne stavebko, vb ani dokumentaciu je to o nicom. Rovnako ak je nieco nadropovane po stlpoch ma to uplne inu hodnotu ako FTTX klient. V tomto by som urcite upravil svoj vyrok, ze siet nema na vyslednu sumu taky vplyv, ak je to poriadne tak istotne ano ale nie som zvyknuty, ze by to niekto poriadne robil u nas.

Pokud by mi někdo nabízel třeba roční obrat, tak bych se na to vykašlal a prostě bych to začal dojit. Mám spočítané a ozkoušené, že za 2 roky z toho ten roční obrat vytáhnete lusknutím prstu - zruším investice, zavedu jen nutný servis, nechám to dojet. Víc jak 30% mi neuteče a můžu dojit dál ... Takže pokud někdo tvrdí, že 24 měsíců je přestřel, tak je dle mého mimo.

Dostali jsem několik nabídek za cca. 24 násobek měsíčního fee za zkz na bezdrátu a 48 násobek měsíčního fee za zkz na FTTB/FTTH. Vše samozřejmě legální - územka, věcná břemena, smlouvy sites/zkz, dokumentace. Stejně jsme to neprodali 😁

Pokud má FTTB/FTTH včetně územka, věcná břemena, smlouvy sites/zkz, dokumentace, tak tu optiku bych prodával mimo klienty podle odhadní ceny.

Prostě to prodat jako O2+Cetin :-)

wwire samozrejme za rocny nasobok pri normalne zabehnutej sieti sa vobec neoplati ale ked to niekto chce predat tak to chce predat a skoncit tento smer podnikania. Ak by zostal v rezime vydojenia tak sa vlastne toho nezbavi. V dojnom rezime je vseobecne dost firiem a prave z tych firiem nam prichadza najviac klientov. Do toho rezimu sa dostali prave zaspatim v dobe, ziadne masove upgrady, nezmyselne poplatky za vsetko, stale plne platene instalacie....vysledok je, ze firma z 4tis klientami v roku 2017 ma dnes o 1,5 tisic klientov menej, doja to este s 2,5 tis klientoch a stale to ide...tu je aspon vidiet, ako je to ludom jedno...proste net nejako hra a viac neriesia.

darklogic

Vono v dnešní době spousta lidí říká dost konkrétní věci, přesto to neznamená, že maj nějakej reálnej základ.

Za svojí praxi jsem u pár desítek akvizic a jednáních o nich byl. Ať už jako přímý aktér nebo v nějaký konzultační roli. Parametry nacenění si určiju kupující, prodejní cenu zase prodávající. Pokud se protnou, tak se to povede. Pamatuju na větu, která padla v celkem uvolněný atmosféře během jednání o aktivizici alternativce velkým nadnárodním energetickým koncernem a která mě vlastně rozesmála, kdy na dotaz proč je celkem nezajímají data a počty zákazníků padla odpověď "a víte kolik my jich už máme ?". Prostě je zajímala optická síť, počty HP přípojek, kde ta síť a nějakej technickej stav, administrativní a právní status tý sítě. A nakonec nabídli hodně zajímavou cenu.

A ano jsou akvizitoři kteří si počítají počty klientů a z nich odvozují cenu. Jsou takoví, kteří počítají násobky EBITDA. V některých případech může hrát roli lokální situace. Vím o případech, kdy malý ISP se sítí v katastrofálním stavu dostal násobek reálné hodnoty, protože tam někdo nechtěl pustit Starnet. Jednou mě Starnet přeplatil úplně nesmyslnou částkou, která s ekonomickou podstatou neměla nic společnýho. A nebo naopak jsem byl u případu, kdy o síť vlastně skoro nikdo neměl zájem a nebylo to skoro komu prodat.

Proto jsem reagoval na @gemb, protože těch KPI je hodně a nelze to generalizovat.

Ani když jsem akvizoval já, měl jsem vlastně většinou rozdílný motivace - od rožšíření počtu klientů, po rozšíření pokrytí až v jednom případě i akvizice značky, která v lokalitě chytře vykrývala segment trhu, který jsme my neobsluhovali. Na druhou stranu, stav sítě mě skoro nikdy nezajímal, s jedinou vyjímkou pokud to nebylo větší FTTH. Věděl jsem, že jí stejně budu stavět nanovo. A stejně tak moc, zase s jedinou vyjímkou moc nazajímal akvizitory, co se zajímali o nás.

A akvizice není zdaleka jen o ceně. Někdo to koupí z ruky, jsou akvizitoři, co se budou vrtat v hloubkovým auditu několik měsíců. A taky cena z jednání ještě nemusí nutně znamenat, že skončí na kontě. Jsou tu případy velkých akvizicí za dost peněz, jejichž účastnici nakonec léta běhají po soudech a velká část je nevyplacená.

Pokud tě k tomu něco zajímá, klidně mi zavolej nebo napiš (kontakt mám na webu nebo SZ). Je toho víc na co si dát pozor.

stepan_benes
        Potvrzuji z několika akvizic kolegů. Dohodnutá cena z jednání, není ta co je nakonec na účtu.

📡 Telekomunikace.cz