wwire samozrejme za rocny nasobok pri normalne zabehnutej sieti sa vobec neoplati ale ked to niekto chce predat tak to chce predat a skoncit tento smer podnikania. Ak by zostal v rezime vydojenia tak sa vlastne toho nezbavi. V dojnom rezime je vseobecne dost firiem a prave z tych firiem nam prichadza najviac klientov. Do toho rezimu sa dostali prave zaspatim v dobe, ziadne masove upgrady, nezmyselne poplatky za vsetko, stale plne platene instalacie....vysledok je, ze firma z 4tis klientami v roku 2017 ma dnes o 1,5 tisic klientov menej, doja to este s 2,5 tis klientoch a stale to ide...tu je aspon vidiet, ako je to ludom jedno...proste net nejako hra a viac neriesia.

darklogic

Vono v dnešní době spousta lidí říká dost konkrétní věci, přesto to neznamená, že maj nějakej reálnej základ.

Za svojí praxi jsem u pár desítek akvizic a jednáních o nich byl. Ať už jako přímý aktér nebo v nějaký konzultační roli. Parametry nacenění si určiju kupující, prodejní cenu zase prodávající. Pokud se protnou, tak se to povede. Pamatuju na větu, která padla v celkem uvolněný atmosféře během jednání o aktivizici alternativce velkým nadnárodním energetickým koncernem a která mě vlastně rozesmála, kdy na dotaz proč je celkem nezajímají data a počty zákazníků padla odpověď "a víte kolik my jich už máme ?". Prostě je zajímala optická síť, počty HP přípojek, kde ta síť a nějakej technickej stav, administrativní a právní status tý sítě. A nakonec nabídli hodně zajímavou cenu.

A ano jsou akvizitoři kteří si počítají počty klientů a z nich odvozují cenu. Jsou takoví, kteří počítají násobky EBITDA. V některých případech může hrát roli lokální situace. Vím o případech, kdy malý ISP se sítí v katastrofálním stavu dostal násobek reálné hodnoty, protože tam někdo nechtěl pustit Starnet. Jednou mě Starnet přeplatil úplně nesmyslnou částkou, která s ekonomickou podstatou neměla nic společnýho. A nebo naopak jsem byl u případu, kdy o síť vlastně skoro nikdo neměl zájem a nebylo to skoro komu prodat.

Proto jsem reagoval na @gemb, protože těch KPI je hodně a nelze to generalizovat.

Ani když jsem akvizoval já, měl jsem vlastně většinou rozdílný motivace - od rožšíření počtu klientů, po rozšíření pokrytí až v jednom případě i akvizice značky, která v lokalitě chytře vykrývala segment trhu, který jsme my neobsluhovali. Na druhou stranu, stav sítě mě skoro nikdy nezajímal, s jedinou vyjímkou pokud to nebylo větší FTTH. Věděl jsem, že jí stejně budu stavět nanovo. A stejně tak moc, zase s jedinou vyjímkou moc nazajímal akvizitory, co se zajímali o nás.

A akvizice není zdaleka jen o ceně. Někdo to koupí z ruky, jsou akvizitoři, co se budou vrtat v hloubkovým auditu několik měsíců. A taky cena z jednání ještě nemusí nutně znamenat, že skončí na kontě. Jsou tu případy velkých akvizicí za dost peněz, jejichž účastnici nakonec léta běhají po soudech a velká část je nevyplacená.

Pokud tě k tomu něco zajímá, klidně mi zavolej nebo napiš (kontakt mám na webu nebo SZ). Je toho víc na co si dát pozor.

stepan_benes
    Potvrzuji z několika akvizic kolegů. Dohodnutá cena z jednání, není ta co je nakonec na účtu.

📡 Telekomunikace.cz