Urcite nieje chyba v samotnom vyrobcovi Huawei (olt aj ont) U nas mame klientov len huawei a je to tiez viac menej rovna ciara. Dokonca aj voci OLTckam od uplinku, ktore na niekoho mozu posobit ako polske šunky...ale aj tam je to rovna ciara a ziadne staznosti.
Kedysi som takyto problem pocul na UBNT Gpon...v malej miere ho mame nasadeny tiez...nepozorujem problem ale nieje to taka kvalita...
(Ne)kvalita GPON
kam je vytocene PPPoE?
Ak spravne citam tie tracerouty, T-Mobile tecie do Valve cez tranzit (oproti tomu druhemu meraniu, ktore to posiela do Peering.cz). Takze skor ako o pristupovej technologii by som sa najprv bavil o routingu.
Je to dcera Deutsche Telekomu, tieto praktiky (nepeerovanie v IXPs) su tam bezne a riesia sa dlhe roky. Riesenim je jedine zmenit poskytovatela, ktory nevydiera zakaznikov aj poskytovatelov obsahu svojou velkostou.
- Upraveno
Přístupovou technologii jsem zmínil spíš pro info, ono to má stejný parametry a jitter i do nixu a českýho netu obecně, když jsem dal do plotteru seznam, má to stejně vysoký jitter a na Prahu docela velkou latenci (5+ms skrz Prahu) naskakuje hned na jejich prvním hopu, bůhvíkudy se ten jejich PON kroutí, 5ms z Prahy do Prahy s jitterem 10 je dost bída. Routing Praha - Frankfurt mají o chlup lepší a rychlejší což mě docela udivilo (zrovna u Telie je div, že je o cca 3-4ms rychlejší z Prahy do Frankfurtu než peering.cz).
Problém je čistě last (zašmodrchaná) mile.
bezdratsmrdi treba si pozriet, ako maju robeny routing. Samotny T-Mobile nepeeruje vobec nikde a jedinym tranzitom pre neho je slovensky Telekom AS6855. Takze ak vidite niekde, ze to tecie do NIXu tak to pojde s vysokou pravdepodobnostou cez Slovensko.
Jak už bylo řečeno, velká trojka se přesně takhle chová. Služba díky jejich peering politice nahovno, ale problém je vždycky jinde než u nich. Máme PONku na Huawei, peer nejlépe s každým na přímo nebo skrze peering.cz a takové problémy jsou vždy jenom na cestách k O2, TM a VDF. iVysílání díky O2 jeden čas peklo přes půl Evropy.
Heh, buď v klidu, mě zas kluci z VDF oznámili, když sem jim hlásil že UPS na POPu, kde bereme 2x 5G, vydrží jen 13 minut, že baterky bohužel letos vyměnit nestihnou... Já myslím, že nějaký jitter a bufferbloat bude jen taková malá drobnost. Ale tak když lidem přijde super mít optiku od velký trojky za 199 Kč za měsíc, bezdrát je fuj a místní lokál moc drahej, tak si holt budou muset zase zvyknout na korporátní služby...
A to jsi ještě neochutnal dělící poměr 1:128, když se sejde víc prodaných gigabitů
Kolobok uroven signalu nemusi byt uplne smerodajna, ked nevieme aky gpon modul pouzivaju.
Ked si zoberem kombo moduly gpon a xgspon mavaju na gpone vystup kludne aj +9 dbm, to aj pri splite 64 je u klienta tak - 14dbm, pricom staci bezny modul c+ a ten isty klient ma -18dbm a split je rovnaky..aj tak je to jedno aky je tam fyzicky split, zalezi kolko je aktivnych onuciek...ked len cca 18ks tak to je v pohode.
uplinky OLT je standartně 10Gbit? No porty ano, ale reálně to běhá minimálně u cetinu na Gigu co jsem tak viděl. No nicméně i to většinou stačí ne?
hapi na GPON uplink gigabitem? Na DSLAMu možná jo, ty starší "100Mb" tak byly připojené.