Koupili jsme TP-Link TX201, a neprojevilo se to jako spolehlivá věc, cca po roce provozu je to nestabilní, pomáhá jen off/on celého stroje. Kam chodíte na lepší síťovky, Intel chipset, ... ?
K: 2,5Gb PCIe low profile, lepší čipset
- Upraveno
svestka Ano, Intel NIC je jistota. Hledej chipsety Intel i225 nebo Intel i226. Docela OK už po posledních aktualizacích driveru jedou i Realteky co se dávají do desktopových MB, ale ruku do ohně bych za ně nedal, užil jsem si s tím své. Konkrétně Realtek RTL8125B-CG, myslím že jiných různě (ne)spolehlivých revizí a subtypů bude na trhu dost.
Jako jo no - na czech-serveru koupit za 1000 intel x520da2 a k tomu moduly za 300,- kc kus a je vystarano.
Neresilo se o par vlaken jinde ze se ty mikrotiky hrejou?
- Upraveno
kmotrik to je velká otázka, DAC kabel není ohebný, tlustý jako kráva a fakt na prd se s nim pracuje.
DAC kabel má prokazatelně menší zpoždění, menší spotřebu, navíc tlustý je jen v případě větších délek (metrový bývá IMHO velice tenký, ale to závisí i na výrobci). A zdaleka u něj nebývají takové problémy s kompatibilitou jako u modulů. Bývá i levnější. Pro propoje v rámci jednoho racku za mě jasná volba.
Pro větší délky je all-in-one alternativou AOC kabel, ale tam se tyhle výhody ztrácí.
moje zkušenost ( není velká DACkám se fakt snažím vyhýbat :-) ).
10GE kabel 1m má podle datasheetu 5mm
optický patch má 1,6mm
mám 48 sfp+ a k tomu 6 qsfp28 portů .... 100GE kabel o délce 1m má skoro 1cm - cca půlka propojů je v rámci racku.
Nedovedu si to s DACkama představit - nacpat to všechno do vyvazováků.
cena je příznivá - u huaweie, hpe a h3c jsem narazil na problém s komptabilitou - DAC jsme proti mellanox kartě prostě nerozjeli - nakonec jsme dali na propoj v racku multimode s MPO konektorem ( jasně cena je jinde ).
Nicméně server s mellanoxem má IO vzadu, switch máme portama dopředu - takže jsme potřebovali 2m kabel. To už je peklo.
Spotřeba optika vs dac je jasná .... u QSFP28 jsme narazili na další problém kdy nám na LR4 ( 4*25 ) na jedné lajně hlásil chybu a svítila nám chyba v zabbixu.
mikrotik DAC který umí 1/10/25 taky funguje snad jen v mikrotiku :-)
Jsem zhýčkanej, mám moduly od Flexoptiků - mám k nim programátor takže no problem s kompatibilitou a optický LC-upc kabel se povaluje snad téměř všude. Jasně u MPO/MTP je to jiný ale pokud se bavíme o 10GE.
a tyhle patche ... za mě top - jen je málokdo zaplatí :-D
ale to jest fakt jen můj názor a má zkušenost - netvrdím že pro to ostatní nemůžou najít využití a nevidí v tom přínos
AOC je tenčí než DAC. Mám je raději než DAC. Aspoň to je galvanicky oddělené i v rámci racku.
Já jsem si na Aukru koupil HPE 562SPF+ dual 10Gbit/s SPF+. Mám to v normálním PC s Win10 a občas se zakousne (síť není dostupná) a pomůže jen disable/enable ve správci zařízení. Tak teď nevím, kde hledat problém.
- Upraveno
je otázka jaký smysl má to menší zpoždění. O kolik? o rychlost schimtt obvodu? Typuju že průchod chip switchem kam to dál vede bude X krát větší zpoždění.
Za mě AOC protože když přijde přepětí z antén do switche, neveme to sebou i router co je vedle. A to se vůbec nezmiňuji o teoretickém uzemění takové RB4011 položené na polici napájené origo zdrojem... tam je kde to uzemnění?