• Hardware
  • K: 2,5Gb PCIe low profile, lepší čipset

Koupili jsme TP-Link TX201, a neprojevilo se to jako spolehlivá věc, cca po roce provozu je to nestabilní, pomáhá jen off/on celého stroje. Kam chodíte na lepší síťovky, Intel chipset, ... ?

svestka Ano, Intel NIC je jistota. Hledej chipsety Intel i225 nebo Intel i226. Docela OK už po posledních aktualizacích driveru jedou i Realteky co se dávají do desktopových MB, ale ruku do ohně bych za ně nedal, užil jsem si s tím své. Konkrétně Realtek RTL8125B-CG, myslím že jiných různě (ne)spolehlivých revizí a subtypů bude na trhu dost.

svestka Může být, jestli nevadí cena. Závisí na určení, nenapsal jsi jestli to chceš do desktopu nebo do serveru. Tam je pak Intel NIC bez diskuze jasná, stačí se podívat co dává do serverů třeba Supermicro.

jcltm router na sajtu, kde to docela teče. Pravda je, že switch má 2xSFP+, je tam teď S+RJ10, možná to hodíme do optiky, cena HW bude víceméně stejná.
      Popravdě nevím, proč jsme tam dávali 2,5g a ještě v RJ provedení, když tam může být rovnou 10g, byť uplink je jen 2gbits

svestka No hlavně tedy obdivuju tu odvahu dát na takové místo levný šmejd od TPlinku, na tom mě spíš překvapuje že to nějakou dobu jelo. Jestli má switch SFP+, tak není o čem, tam nedává metalický Ethernet žádný smysl, vem kartu s SFP+ šachtou a k tomu DAC.

Jako jo no - na czech-serveru koupit za 1000 intel x520da2 a k tomu moduly za 300,- kc kus a je vystarano.

Neresilo se o par vlaken jinde ze se ty mikrotiky hrejou?

kmotrik k tomu moduly za 300,- kc kus

Na krátké propoje raději ten DAC.

jcltm to je velká otázka, DAC kabel není ohebný, tlustý jako kráva a fakt na prd se s nim pracuje.

Znám několik případů kdy koupili do dc 100ge dac a v tom racku mi to vyloženě pije krev.

kmotrik to je velká otázka, DAC kabel není ohebný, tlustý jako kráva a fakt na prd se s nim pracuje.

DAC kabel má prokazatelně menší zpoždění, menší spotřebu, navíc tlustý je jen v případě větších délek (metrový bývá IMHO velice tenký, ale to závisí i na výrobci). A zdaleka u něj nebývají takové problémy s kompatibilitou jako u modulů. Bývá i levnější. Pro propoje v rámci jednoho racku za mě jasná volba.

Pro větší délky je all-in-one alternativou AOC kabel, ale tam se tyhle výhody ztrácí.

jcltm

moje zkušenost ( není velká DACkám se fakt snažím vyhýbat :-) ).

10GE kabel 1m má podle datasheetu 5mm
                optický patch má 1,6mm

mám 48 sfp+ a k tomu 6 qsfp28 portů .... 100GE kabel o délce 1m má skoro 1cm - cca půlka propojů je v rámci racku.
                Nedovedu si to s DACkama představit - nacpat to všechno do vyvazováků.

cena je příznivá - u huaweie, hpe a h3c jsem narazil na problém s komptabilitou - DAC jsme proti mellanox kartě prostě nerozjeli - nakonec jsme dali na propoj v racku multimode s MPO konektorem ( jasně cena je jinde ).
                Nicméně server s mellanoxem má IO vzadu, switch máme portama dopředu - takže jsme potřebovali 2m kabel. To už je peklo.

Spotřeba optika vs dac je jasná .... u QSFP28 jsme narazili na další problém kdy nám na LR4 ( 4*25 ) na jedné lajně hlásil chybu a svítila nám chyba v zabbixu.

mikrotik DAC který umí 1/10/25 taky funguje snad jen v mikrotiku :-)

Jsem zhýčkanej, mám moduly od Flexoptiků - mám k nim programátor takže no problem s kompatibilitou a optický LC-upc kabel se povaluje snad téměř všude. Jasně u MPO/MTP je to jiný ale pokud se bavíme o 10GE.

a tyhle patche ... za mě top - jen je málokdo zaplatí :-D

ale to jest fakt jen můj názor a má zkušenost - netvrdím že pro to ostatní nemůžou najít využití a nevidí v tom přínos 🙂

kmotrik Já mám u DAC zkušenosti pouze s 10G a délky do 3 metrů (vždy jen v rámci racku) a s kompatibilitou jsem problém nikdy neměl. Pokud má metrový 100G centimetr, tak to už je dost nepraktické. Ale tam bude i větší rozdíl v ceně, 100G moduly zrovna za hubičku taky nejsou.

AOC je tenčí než DAC. Mám je raději než DAC. Aspoň to je galvanicky oddělené i v rámci racku.

Já jsem si na Aukru koupil HPE 562SPF+ dual 10Gbit/s SPF+. Mám to v normálním PC s Win10 a občas se zakousne (síť není dostupná) a pomůže jen disable/enable ve správci zařízení. Tak teď nevím, kde hledat problém.

hapi Je otázka, jaký smysl má galvanické oddělení v rámci racku, když jsou v něm zařízení stejně ukostřena přes společné lyžiny. Každopádně jak jsem psal, s AOC se vytrácí většina výhod DAC...

je otázka jaký smysl má to menší zpoždění. O kolik? o rychlost schimtt obvodu? Typuju že průchod chip switchem kam to dál vede bude X krát větší zpoždění.

Za mě AOC protože když přijde přepětí z antén do switche, neveme to sebou i router co je vedle. A to se vůbec nezmiňuji o teoretickém uzemění takové RB4011 položené na polici napájené origo zdrojem... tam je kde to uzemnění?

hapi Tohle asi hodně záleží na situaci, pokud to máš mezi neuzemněným zařízením ke kterému máš připojeny antény na stožáru, pak je AOC jasná výhoda. Pokud to máš v DC, pak je to zase jiná situace.

📡 Telekomunikace.cz