Chci se zeptat na vaše zkušenosti.
Přecházíte ve větším na AY z původních AD?
My proti WAP s Cube do 300m, nRAY do 700m, CubePro do 300
proti CubeSA zhruba stejné vzdálenosti - jen CubePro má 5Ghz zálohu, která je o ničem.
Jaké vzdálenosti v ptmp máte proti tomu u Tachyonu?
Podělte se o zkušenosti vy. 🙂

U vás neprší? nRay nad 400 metrů je v ptmp dobrodruzství pro klienta :-D

Ten co je připojen na takovou vzdálenost si je toho vědom.

To jsem přešli už dávno (CubeSA). WAPky nepoužíváme vůbec

Jede to rychlejí? Obslouží to více klientů? Jede to na větší vzdálenost? Je to stabilnější?
    Jen se ptám.

honzam Používáte odrušovače na CubeSA? My na všech WAP ano (krom 180°)

Přecházíme z MK na tachyon. MK necháváme dožívat na okrajovějších AP kde není tolik lidi. MK 60Ghz je takový renault thalia oproti lambu (tachyon). Ve všech směrech včetně ceny 😄

magic klientů stejně - max 8, vzdálenost větší než WAP. Odrušovače nepoužíváme, pouze na WAPkách jsme je měli.

crazyape Nějaké reálné zkušenosti? Kolik klientů máte max na sektor? škoda že stále nemají 5Ghz backup ty jednotky, prý mají mít v budoucnu

crazyape
          Používáte Tachyon i na P2P spoje? Vzdálenosti o kterých uvažuju jsou do 1 km. Pak mám sice i jeden skok 1,7km, ale tím si nejsem jist.

Díky

honzam má to nějakej technickej základ proč CubeSA dá větší vzdálenost?

honzam na 850m ptmp mi za 7 měsíců od léta jeste nespadl 🙂 nejvíc mam zatim myslim 9. Zvládne to 32. Spoj mam na 1,7 km. Drží pěkně zatím žádný problém. Nasazen 2 měsíce. Pak mam spoj na 1km. Dvě ty tna-100 a od 8/2024 taky nebyl dole.

Žádný backup neni potreba. Driv ti popadají uplinky na AP než spadne tachyon na 650m s tna-100.

Backup je potřeba, někdo tu v zimě dával fotku jak mu klient Tachyon zasněžil (malá vrstva námrazy a sněhu) a už se nespojil s AP

Mě jde spíš o to kolik nejvíc klientů máš na sektor a jak se to potom chová? Celková propustnost sektoru a propustnost per klient

Hmm a proc ne ubnt? Na tachyon bych se z vysoká vy..... Máme od ubnt ptmp na 2.5km bez problémů ale stojí to prachy. Nevím kolik stojí tachyon. Nekupujeme minoritní značky.

Jinam cubesa a lhg do 450m a není problém. Aktuálně 5 klientů máme nejvíc. Lhg dokáže ject vychýlené i o 5-10°. Nray ne. S tím souvisí i pevnost stožáru u klientů.

Mikrotikovych 60g multipoint sektoru máme mraky. Myslim ze tak 1000 klientu +-. Nekde cube sa vs cube pro a na 350m to drží jak židovská víra. Nekde cubesa vs nray 450m a taky parádně drží ale pak jsou místa kde to padá na 150-200m a nenaděláš proste nic. Měněno všechno včetně HW.

honzam ono asi záleží i kde. U nás to proste potřeba neni. Sníh tu je jednou za rok a za 4 hodiny roztaje většinou. Letos byl jednou a to nám to olepilo 80g rádia tak, že 5 klientů spadlých na 60g mě fakt netrápilo…

magic da to i vic jak kilák ale neni potreba to takdle dělat u nas tudíž nevim. Sit mame na husto. Používáme to primárně skrz dosáhnuti vzdálenosti do 800m a skrz počet klientů na sektor. MikroTik se 6-7 sektorama na AP začal být “nefunkční”.
                  Btw mrkněte se do kalkulačky jejich. Výpočty sedí respektive většinou naladíš ještě o 2 db líp. Ukazuje to rainfall a z toho si uděláš představu kolik to snese.

hapi s tim nray vs LHG souhlas 🙂 taky vyzkoušeno. My nejedem ubnt protože 30st/sektor je na start používání technologie AP velice neekonomické. 14bez DPH za pokrytí 30 stupnu výseče je proste moc. Kdyby dělali 90stupnu s dosahem 800m tak si to časem rozdělíš na 3x30 ale takdle to nevychází ekonomicky dobre a to je tachyon taky fest drahy.

Edit: ted jsem se dival ze maji 90 🙂 jsem nevěděl …

hapi Máš na mysli Ubiquiti Wave-AP a klienta Wave LR?
                    My Wave LR používáme na PtP a super i na 2km.
                    Jede ten multipoint dobře i na 1,5km?

📡 Telekomunikace.cz