Od doby co kupujem RBčka neodešlo ani jedno. Ani jeden ethernet u RB411 ani nic jinýho nikde. Dokonce nám povolila jedna krabice a RB133 byla z poloviny zatopená a fungovalala nějakej čaas a pak přestala chodit. Po vylití vody a následném okamžitém zapnutí špalala ješta 4 dny než jsme skompletovaly nový zařízení. Mám takovej pocit že to RBčko vesele běhá u někoho na stole. Osobně si myslim že odpalování ethernetů nebo nějakých podobných věcí je pouze mezi klávesnicí a židlí.
UBNT porušuje normy. Stačí se podívat na jejich 30dB parabolu a k tomu přidělat podle nich rocket. Vždyť nejde stahnout na nulu !!! Tyhle výkoný karty co do toho dávaji maji offset takže typuju že to pod 7dB nejde a při popojení na tu jeich parabolu je prostě nesmysl. Stejně tak jako nanostationy, jednoho jsme měli na síti protože klient to měl od konkurence. Po připojení měl ultra slabej signál a přitom výkon na maximu !! To je na hlavnu ne? Po vyměně za klasickej jirous box ve stylu RB411 + R52 naprostá spokojenost konečně i klienta protože UBNT šlo do koše a klientovy šel net tak jak by si ho představoval. Možná kdyby se dala ka nanu jiná anténa... ale to už je prostě k hovnu, na co takový zařízení?
Opravdu nechápu lidi co si daji na APčko mikrotika a ke klientům UBNT. Co od toho čekaji? V posledních týdnech mě kontaktovalo několik lidí s prozbou o zkontrolování nastavení wifi karet na APčko. Nemusim snad dlouho vysvětlovat že problém spusobovaly připojený nana a celej bod spomalovaly či dokonce uplně destabilizovaly a po jejich výměně šlape síť jak hodinky.
Cena za 5GHz sadu s mikrotikem je dneska už tak nízká, že se opravdu nebudu rozhodovat mezi nákupem UBNT v jirousovy za 1500 nebo RB v jirousovy za 2000. Vo tohle tady fakt už nejde, jde o kvalitu kterou jsem stanovil hned při rozjetí 5GHz APček pro lidi, prostě všude RBčka nebo nic a koukám že se to vyplatilo protože neni problém APčko zatížit klienty na 16Mbit což jsem u lidí co jsem jim pomáhal rozhodně říct nedalo a neskutečně se jim to sralo.
Osobně UBNTu APčka považuju za ovislinky na stožáru a hned si to dám jako podpis pod příspěvky protože politika UBNTu už mě fakt sere.
Jediný co maji kvalitní jsou ty nový sektorový antény, ovšem zase má to jenom RSMA konektory takže zase uplně na hovno.