Ten gasblock s originální gumou (možná je i guma s menší dírou ale tu jsem neměl) jakoby pokrčí a díra ani zdaleka není kulatá. Navíc je ta guma moc široká - styčná plocha mezi gasblockem a kabelem by byla moc velká a kladlo by to příliš velký odpor. Nerozumím tomu co se řeší - O kroužky stojí pár halířů a dají se koupit snad v jakékoliv kombinaci průměrů po 0.1mm
Vodící trubička začíná v gasblocku, prochází propojovací mikrotrubičkou mezi gasblockem a Xkusem a celým Xkusem až na výstup. Je vteřinovým lepidlem vlepená do té propojovací mikrotrubičky i do toho gasblocku, takže to nikam neutíká (karbonovou trubičku jsem trošku přejel šmirglem aby na ní lepidlo líp fungovalo, na tom HDPE ten vteřiňák taky moc nedrží, ale funguje to. Mikrotrubička na výstupu je tenkostěnná 12/10 aby zůstal dostatečný průřez pro průchod vzduchu. V podstatě se kabel "injektuje" do proudu vzduchu až kus za Xkusem, vodící trubičkou díky malému průměru a těsnění v gasblocku prakticky žádný vzduch neproudí, na kabel nikde nepůsobí proud vzduchu z boku jak tomu bývá v případech, kdy se kabel jen drze strká do Tkusu přes "vývodku"
Za mě to na 5mm kabel prostě není - o moc větší kladky už do toho pohonu vytisknout nejdou (kladka nemá žádné maso, už u téhle v místě pera není v podstatě žádný materiál - na tak hrubý kabel to bude boj a u nás k tomu prostě není jediný důvod - v 3mm seženu i 24f kabel (24 vláken v jednom bufferu, na práci je to nahovno ale jako nouzovka se to dá), vícevláknové kabely foukám prakticky vždy přes více skříní bez jeho stříhání a to tímhle šidítkem neudělám.
Odečet délky plánuji už několik let - mám už i nakreslené tělo do kterého by se uchytil encoder, na něm by bylo tištěné odečítací kolečko, kabel by se přitlačoval ložiskem na raménku s pružinou (podobně jako přítlak fillamentu na 3D tiskárnách). Je i v plánu, že by zastavení pohybu kabelu vypnulo motor aby netlačil do seknutého kabelu. O odečtu otáček někde z ozubených kol jsem uvažoval, ale není tam na to moc prostoru + by to neřešilo detekci seknutí kabelu. Prozatím na to ale nedošlo a obávám se, že tak hned nedojde. A i při rychlosti těch řádově 20m/min celkem není nemožné z kabelu přečíst metráž.
Používám to tak, že během foukání mám jednu ruku položenou na STOP tlačítku, v prstech přidržuji houbu kterou otírám kabel a jeden prst mám přímo na kabelu abych cítil, že kabel jede dopředu.
Postupně se pracuje na vylepšení toho prototypu i z hlediska bezpečnosti, u druhého modelu je v plánu:
- ovládaní musí být tak, že po zastavení STOPkou a jejím vycvaknutí se to samo nerozjede (z jistého pohledu to může být považováno za strojní zařízení kde norma vyžaduje opatření aby nemohlo dojít k samovolnému rozběhu)
- trošku změnit zapojení vzduchu tak, aby přívodní tlaková hadice byla vpředu z boku - opět kvůli bezpečnosti obsluhy v případě jejího odpojení/prasknutí....
- doplnit ještě malý ventil pro upuštění tlaku (X kus bude pravděpodobně pootočený a směrem nahoru bude ventil, který umožní odtlakování nebo vstříknutí lubrikantu) - při dlouhá trase nebo pokud se omylem foukne do zašpuntované trubičky... celkem dlouho trvá, než zmizí tlak a rozpojování čehokoliv pod tlakem je o hubu)
- nad celou "tlakovou" část (gasblock, t-kus) dát nějaký kryt - opět kvůli toho, že něco může prasknout...
Foukal jsem s tím při tlaku cca 9bar a to už z toho šel docela strach - vzduch začínal unikat ve spojích, které předtím těsnily.... Ideálně vše použité by mělo být na tlak min. 16bar (což, pokud se šetří, není u různých kolínek... samozřejmost.