To je ftip? Jakto že mikrotik umí tyhle chipsety obsluhovat parádně co se týče regulace výkonu a UBNTu ne? Tam bude uplně jinej problém kterej podle mě nevyřešeji nikdy.
mikrotik vydava jednu horsiu beta verziu svojho fw za druhou, cim dalej, tym viac veci nejde a kazi sa, ale hlavne ze funguje regulovanie. super...
UBNT naopak, regulovanie funguje len z casti, ale stabilita, funkcnost je aspon na urovni a kazdy FW je krok vpred a nie vzad.
neviem ktore je z tohto horsie a ktore lepsie - hadat sa s tebou nebudem.
nechcem ta urazat hapi, ale ak mas priatelku / manzelku, tak ju uprimne lutujem. taky vyryvac ako ty tu hadam ani nie je. vsetko ofrfles, vsetko ti vadi, do vsetkeho rypes - spravas sa jak zena, ktora ma kramy a pol roka nemala poriadneho vtaka medzi nohami. podla teba je len to tvoje riesenie spravne a najlepsie a vsetko ostatne je na hovno a kazdy, kto pouziva nieco ine ako MK je podla teba amater.
no hele, nebudeme se tu hádat protože ubntu vydalo kolik už verzí firmware pro ty jejich hračky? Mikrotik se snaží dělat co může a díky UBNTu se uchyluje k takovým hovadinám jaký předvádí ovšem kdo nejede v Nku, používat v4.0 a vejš nemusí a 3.30 je stabilní. Pak sem si jistě všimnul že srovnáváš routeros s ubntu, to si asi upadnul ne? Jak můžeš srovnávat tyhle dva OS? UBNT firmware ne nepodobnej APpro firmwaru do stařičkýho ovislinka WL-1120 a ty tu žvatláš o tom jak je super a přitom je to jenom tupej software kterej fakt umí to samí co dnešní firmware pro ovislinky a podobnou havěť oproti komplexnímu mikrotiku kterej dokáže zpravovat i BGP router na páteři. To je trochu rozdíl nemyslíš? Trochu rozumnej člověk ví že MKv4.0 a vejš nemá nasazovat. Co je u mikrotiku krok vzad? Když už se tu bavíme o tý funkčnosti a nasazení obou tak v případě klienta o nich nevim. cca 200x RB411 u klientů a nevim o nich protože to funguje a mám perfektní přehled o tom co se u zákazníka děje a můžu na to jakkoliv reagova. V tim případě nasazení ubnt(ovislinka) vim kulový.
Mě všechno nevadí, jenom mám už hoodně zkušeností a vim co stojí za houby tak rovnou odseknu že je to k ničemu.
Ano, kdo nepoužívá MK je defakto amater protože ta jeho síť většinou stojí za prd. Já chci mít o síti dokonalej přehled a to mi poskytne jenom mikrotik. Potřebuju dynamickej routing, možnost přesměrovat cokolik kamkoliv v realnym čase, možnost dostat se kamkoliv i když je zařízení jenom připojený bez ip adresy, volá mi ženská že chce připojit domov s firmou v rámci naší sítě tak nastavim EoIP tunel a hotovo... jako defakto opravdu kdo nejede na MKčkách je mrtvej protože jediná náhrada která se dá přirovnat k tomuhle řešení je staros ale rozhodně ne firmware do UBNTu.
Podle toho co tu píšeš ty a máš potřebu svítit 50dB do prostoru bych spíš předpokládal já že ty si neměl nějakou dlouho mezi nohama.
Myslíš že je v pořádku překročit 100x maximální povolenej vyzařovací výkon? Za starých časů se všichni snažili používat kvaliní věci, nízkoútlumový koaxy, kvalitní spoje, kvaliní stínění, dokonce si člověk radši udělal konektory na kabel sám... dneska ne, dneska se to dorovnává výkonem, použije se tak trochu na oko užasná anténa, daji k tomu hezkej držák aby se mohlo říct že montáž je prostě krásná ale přitom v ozařovací parabole je 20 šroubů který se podepsaly na vyzařovací charakteristice a tim pádem i na pokrytym uhlu, PSV a celkově na kvalitě antény která tak kvalitní už neni. Defakto můžu použít dulní skalární ozařovač a dát ho před 90cm offsetku a bude mnoooohem lepší než tenhle komerční bastl.
Abych jenom nekritizoval, na síti mám jeden sektor od airmaxu ovšem cena je jinde než ostatní sektory a parametry totálně jinde než konkurenční sektory. Ovšem v případě parabol je to přesně naopak a díky tomuhle článku sem si to uvědomil podstatně víc a jirouse chápu že má límcovej set s 29dB za 10k protože je hodně kvalitní s čimž souvisí i fakt, že arkivátor pro 10GHz spoje vypadaji hodně podobně a dokonce i jirous dělá pro desítky paraboly pro orcave jestli se nepletu.