miract
Ach jo. Pravda za každou cenu ? Opět pánové Dunning a Kruger ? Francouzkej trh neznám, ale v Německu mám dost dobře zmapovanou značnou část Saska, kde jsem chtěl kdysi rozjíždět určitej business a v podstatě a analýze tamnějšího trhu jsem včertně fyzickejch návštěv věnoval stovky hodin. V každým větším městě byl alternativec (většinou ve formě kabelovky), nebo alternativec, co si si od inkumbenta (DT) pronajal access, ale backhaul, core a edge si pak už dělal sám. V podstatě opačnej přístup oproti českýmu trhu, kde si každej staví access a na zbytek už spíš ne (což je daný vývojem trhu v danejch zemích). Např. v Marienbergu co mám za prdelí jsou 2 alternativci (Erznet, co má jak DocSiS tak FTTH, E2Net) a pak DT. V čem je ta situace jiná ?
V Itálii je to dost podobný.
Rozhodně není pravda statement, že v těhle zemích jsou jednotky, maximálně desítky ISP. Jsou jich tam reálně stovky funkčních. V ČR to číslo taky není taková hitparáda, jak se rádo uvádí, díky konsolidaci a dalším je na trhu reálně tak 2-3 stovky reálně funkčních ISP. Třeba v Žatci, město odpovídajcí velikostí tomu Marienbergu má vlastní infrastrukturu momentálně Vodafon, GrapeSC, O2 a to je konec. Starnet mě ve městě moc nepřipojí, nemaj tu body, maj něco po okolních vesnicích a pak tu ještě zkomírá bývalý Mach3Net pohlcený KlFree, ale ten v podstatě nefunguje. UPC byl pohlcenej VDF, GrapeSC zkoupil všechny malý alternativce počínaje FBJV, přes Azit, RW a další až po poslední Luminet. Jedinej rozdíl je, že v Německu se tolik neprosdil bezdrát, protože tam celkem fungoval model pronájmu poslední míle na kabelovejch sítích.