Jsem poskytoval <1000 uživatelů, nemám vlasní AS, IPV4 a IPV6. Nicméně neměním svého dodavatele každý rok, protože spolu kooperujeme.
Chtěl jsem IPv6, ale nevěděl jsem jak ji nasadit. No tak jednou byl seminář od ISPA. Tak jsem tam zajel, jednoduché jak facka asi tak jako IPv4. Tak jsem si rovnou napsal Láďovi Ružičkovi o blok IPv6 (konektivitu máme od ISPA) a ani jsem nepřemýšlel, že ho budu muset někdy předělávat, když bych migroval. A i kdyby tak to prostě předělám, stejně jako předěláváme hardware v síti.
Dostali jsme /19. Vzal jsem si z toho jednu /32 a během měsíce nasadil kompletně na cele síti. Kompletně routovaná s ospf, rozjel ospf pro IPv6 (banalita). A je to funkční. Každý user má /56 a firmy /48. Mám to rozplánované tak, že v případě, že bude potřeba /48 pro všechny (user nebo firma), upravím jen dhcp.
Jedině co mě mrzí, jen ještě u spousty lidí staré routery. Ale to se snažíme měnit.
A podíl trafiku, cca celkového je třetina IPV6.
A chtěl bych víc (jen ty cpe u zákazníků- ach jo). Beztak většina lidí jede youtube, face, instac, seznam, google a to vše je už dnes IPV6.
Chtěl jsem, naučil se, požádal o IPv6 a nasadil. Neřešil jsem problémy. Nu a už 3 roky jedu IPv6 v dualstacku