- Upraveno
kozlicek Budeš podezřelý Prostě člověk si musí z prstu vycucat takové číslo, aby to bylo podle úřadu tak akorát. Takže si vzít seznam adres v obci a dělat ententýky...
kozlicek Budeš podezřelý Prostě člověk si musí z prstu vycucat takové číslo, aby to bylo podle úřadu tak akorát. Takže si vzít seznam adres v obci a dělat ententýky...
no ale nemusíš k těm číslům mít i adresu v tom importu? Příští rok, hádám, že jak tam budou jiné disponibilní adresy tak budou prskat jak je to možné že jsou jiné.
hapi Musíš. Asi prostě chtějí, ať si otevřu seznam adres v Excelu a náhodně odstraňovat řádky, které se mi nelíbí. Nevím, jak jinak to řešit.
A proto jim na toto dlouhodobě seru a rikam, že jsme poskytování služeb ukončili nebo že nemáme disponibilní přípojky.
To tak. Dávat jim data a ještě se s pomatencema s…
Jen tak nad tím přemýšlím, že Vám už se někdo ozval jo? :-D My většinou tenhle sport hrajeme až do konce června :-D
hm hm, takže mi zbývá pár možností. Napsat do poznámky že nemáme disponibilní přípojky a nebo vytáhnout z ruianu všechny adresy pokrytých vesnic a vložit je tam.
To jste se probudili brzo ... Ja s nima bojuju nekolik let ohledne tohohle, protoze jen seznam adres je taky blbe ... Musi se rozlisit jeste poskytovana rychlost.
Na posledni konferenci jsem se do nich dost slusne pustil, protoze to delame vse rucne (od ctu neexistuje normalni nastroj), jejich odbyti, ze se to da delat hromadne v excelu je totalni blbost. Oni ani nevi, jak se to da delat, ale hlavne ze maji plnou hubu kecu jak se to ma delat a radi za to davaji pokuty. Cely tenhle system je postavenej na hlavu. Protoze ta "stejna" mapa pokryti, jen s informaci o tarifech by mela byt na jejich srovnavaci. Ale opet to delame rucne a znova, jak u blbych. Tohle je dle me prekroceni jejich pravomoci a zbytecne byrokracie, kdy ja tim travim desitky az stovky hodin a stejne to neni dobre ...
Uz jsem se snazil nekolikrat kontaktovat predsedu, udelat sezeni a zkusit najit normalni zpusob. Bohuzel marne. Jedine co na ne asi bude platit bude pravni cesta pripadne nejake spravni rizeni proti CTU.
Uz resim s advokatem par veci, vcetne toho, ze CTU porusuje GDPR. Budu zvedav, kam se nam to podari dotahnout.
Ale ale, máme data v ISP systému, problém číslo jedna je že nemáme ruian kódy. Takže filtr a parsování adresy. Dále system má zákazníky a rychlosti. Takže další údaj je. Takže se napíše script který nahrne ruian do MySQL. Pak druhej script na detekci nenalezenych adres, překlepy a tak. Další na konečné vygenerování csv. To importnu do čtu a hotovo.
Jenomže do teď jim nevadilo že nemáme žádné disponibilní přípojky na víc. Tento rok už ano. Takže než jsem šel ven tak jsem dopsal generátor co vybral podle kódu v ruian obce, těch bylo asi jenom 10 protože ostatní vesničky spadají pod větší vesnice. To vzal a dogeneroval disponibilní přípojky. Hotovo. Ale jako trvá to, psaní několik hodin a překopáno scriptů který původně fungoval obráceně.
Za nás to víceméně řeší systém (Cf Control); do geografické přílohy propíše všechny zákazníky včetně rychlostí, zároveň je tam možné podle RUIANu doplnit rozsah disponsibilních přípojek (doplní obce, kde máme alespoň jednoho zákazníka), pro každou obec si ručně (nebo hromadně) dopíšeme rychlosti, vhcn, typ připojení (wifi, ftth, ...) a vše se vyexportuje. Případně doplníme konkrétní ulice nebo č.p. (u č.p. se pak dá nastavit, kolik je tam přípojek; používáme pro bytovky). Další rok jen doplníme nově pokryté lokality (minuta práce) a vyexportujeme. Bez toho si to už absolutně nedokáži představit. Zatím nám to nevrátili (i když tam máme mrtě disposibilních), tak ťuk ťuk a snad ani nevrátěj...
Disponibilní přípojky jsem v životě nevyplňoval, přesně z toho důvodu který zmiňovali ostatní výše.
Pro WIFI poskytovatele to je naprostá hovadina, si představte že by to měl pravdivě vyplnit někdo jako Starnet.
To aby si jen na to najali tak 500 lidí co to budou celý rok ručňe vypisovat, no prostě hovadina.
Formulář se mi z tohohle důvodu naštěstí zatím nikdy nevrátil, pokud vrátí tak je "slušně" pošlu někam.
Máme pokrytých přez 50 obcí, ať mi tady frajeři někoho pošlou a ten mi demonstruje jak to je jednoduché udělat...
Prostě akorát buzerace od nepodstatného úředníčka co si musí opodstatnit svoji existenci.
Tak vono je hezký říct "seru na to" a disponibilní přípojky nevyplním, jenže to má dopady do dalších agend - jednak se pak lidi diví, že jim někdo staví dotovanou síť v jima pokrytý obci. Tyhle data jdou pak i do dalších projektů jako je třeba mapainternetu.cz provozovaná MPO.
Průser bohužel je přístup ČTÚ, kterej před pár lety začal naprosto hloupě, necitlivě dogmaticky vykládat doporučení BERECu, kdy pro něj disponibilní přípojka je taková, kteoru připojíte do 4 týdnů bez "zásadních" investic. A právě v výkladu těch investic je skrytý ďábel, kdy se nás ČTÚ snaží přesvědčit že i třeba doplnění AP na POP nebo upgrade SFP na SPF+ je právě taková zásadní investice.
Úřad mimo jiné zpracoval i metodiku kapacity backhaulových sítí (btw. vyšel z materiálu nenáviděného HUAWEI, a to v tý studii jednou někdo po asi několika staletích dobře a správně použil vysokoškolskou matematiku, hurá). Ta metodika je samo o sobě docela dobrá, ovšem při bigotním výkladu zase zneužitelná. Hromady práce na tom odmakal za APKT Honza Brouček (tímto mu dík), co se snažik přivést Úřad aspoň trochu k rozumu.
Vede to k absurdním situacím, kdy podle výkladu Úřadu postavíte např. xPON síť o 10 000 HP přípojkách a protože na ní ještě nemáte zákazníky, připojíte je linkou řekněmě 2 Gbps. Podle toho výpočtu můžete při 1 Gbps službě pak vykázat cca 800 disponibilních HP, ač ten uplink můžete upgradovat třeba jen výměnou portu na switchi nebo switche jako takového. Na dotazy, kterých 800 z těch 10 000 mám vykázat, že je ochodní problém, že pak nebudou v třeba v té mapě Internetu a jak mám ty označené HP zase odznačovat, až se mi těhc 800 bude plnit aktivními přípojkami, které předtím nebyly disponibilní a že jim budu ve veřejné konzultaci stejně pak tuhle lokalitu rozporovat, protože je tam VHNC accessová siť a tedy dotační podpora tam je narušení soutěže (a mimochodem přesně proto tento účel sběr geografických dat vznikl) jsem nikdy z Úřadu odpověď nedostal.
stepan_benes Tak vono je hezký říct "seru na to" a disponibilní přípojky nevyplním, jenže to má dopady do dalších agend - jednak se pak lidi diví, že jim někdo staví dotovanou síť v jima pokrytý obci. Tyhle data jdou pak i do dalších projektů jako je třeba mapainternetu.cz provozovaná MPO.
jo, tohle jsem si uvědomil před rokem. Prakticky na té mapě nejsme vidět. Samozřejmě že jsme toho okamžitě zneužili a navýšili disponibilní přípojky na 100Mbit+. Prakticky nelžeme, že. Výstavba 60GHz je do 4 týdnů možná.
hapi což je ale podle metodiky ČTÚ neplatný. Zdůraznuji podle ČTÚ, ne podle mě.
podle textu u vráceného formuláře z minulého týdne to tak je správně.
Disponibilní přípojky jsou součtem:
....
- dosud fakticky neinstalovaných přípojek, které je ale povinná osoba schopna a ochotna instalovat a aktivovat v době do čtyř týdnů od vyslovení zájmu ze strany účastníka.
hapi Jo, ale úřad chce ujištění, že všechny tyto disponibilní přípojky dokážeš připojit do 4 týdnů najednou. Aspoň tak jsem je pochopil, když mi vraceli formulář. Asi podobně, jako oni mají povinnost zareagovat do 30 dnů na jakýkoliv podnět a chtěl by po nich někdo prokázat, že zvládnou zareagovat, i kdyby se na ně s požadavkem obrátili všichni občané ČR najednou.
zdá se to jenom mě že každý rok je ten soubor s geografickýma datama jiný? Letos nejde nahrát loňský, vzorový soubor je jiný než když vyplním jeden řádek ručně, uložím a exportuju...
OT: prosím, je nutné aby default search na tomto fóru hledal ve vyřešených diskuzích? Kolik jich je v procentech?
tom_sek OT: prosím, je nutné aby default search na tomto fóru hledal ve vyřešených diskuzích? Kolik jich je v procentech?
Ano, tohle mi taky dost vadí @zdeneksvarc . Nešlo by s tím prosím něco udělat?
jcltm Šlo. Vyhledávání už nepreferuje best answers
📡 Telekomunikace.cz