gemb Zdravím, doba pokročila, ano, asi by to chtělo spočítat, nebylo by to od věci. Předem se dá řící toto:

• současná cena Lifepo4 vč. BMS a monitoringem na mobil vyjde asi tolik, co olověná staniční
  • váha LIFEPO4 je podstatně nižší. Jen stěhovat 24V baterie PB a Li (po článcích) někam po žebříku je veliký rozdíl
  • baterii PB sice nejdéle po 5 letech vyměníš, to je pravda, ale také je třeba říci, jakou má v té době kapacitu, pokud vůbec je v té době schopná zálohovat to, co má. Spíš vůbec není. V té době bude lifepo4 v nejlepších letech.
  • PB baterie je značně háklivá na vybíjení do nuly kapacity. Stačí jedno takové vybití na nebo pod 10,5V a pokles její kapacity je velmi citelný (ověřeno v praxi). Ve výsledku zjistíte, že abychom měli využitelnou kapacitu 100Ah, musíme instalovat až 200Ah a pak ty ekonomické počty vypadají úplně jinak.
  • ohledně spotřeby vytápění by asi bylo dobré vědět, kolik to v reálu spotřebuje a jaký topný výkon je třeba pro udržení teploty nad nulou pro nejhorší scénář - úplně venku na mrazu. Někde jsem jen zahlédl údaj 15W. To by při nepřetžitém topení 3 měsíce vyšlo na pár stovek. Určitě už to někdo v praxi odzkoušel, třeba se podělí o nějaké data.
  • jsou i instalace uvnitř, tam vytápění nepotřebují a ani nemají takové problémy s vyšší teplotou, na což je zase olovo mnohem háklivější. mpcz, 27nov2024

Pozor 🙂 to nabijanie v nizkej teplote je len obmedzene....nie nulove. Takze ono tie batt nabije....akurat dlhsie to trva. 🙂 situacii kedy po sebe vypadava el je fakt malo.

midnight_man situacii kedy po sebe vypadava el je fakt malo.

U nás je rekord 12x :-( Během myslím hodiny.

Myslim tak, že miniete zalohu....vypadok 7 hodin.....potom 3 hodiny OK, zas vypadok 6 hodin...Ak by sa ten battery pack nabil normalne za 2 hodiny, v zime pri znizenom nabijani sa bude nabiajt 10 hodin.

Cetin už vyměňuje olovo za lefepo4. Taky už je dáváme. Sestavujeme si je sami z článků jako i do fotovoltaik. Ta teplota je omezující jen s tím trochu počítat, kdyby byly baterie přímo venku tak to bych je tam nedal to raději klasika olovo. Ale jinak nesmrtelné baterie. Používáme cca dva roky.

Tady se dělají negativa že LIFePO4 je třeba topit a já nevím co.
      Děláte jak by bylo třeba celou zimu v racku udržova 20 stupňů, teplota je třeba řešit prakticky jen při nabíjení, vybíjecí teplota LIFePO4 je mnohem nižší a málokdy na ni v naších podmínkách narazíte.

mpcz to výše schrnul velice dobře.

Hellium Přesně. Navíc jsem nikdy neviděl klesnout teplotu ve venkovním rozvaděči pod nulu. I v největších mrazech stačilo provozní teplo z eletroniky. Pokud se budeme bavit o větších kontejnerech, tak se pořád dá dovnitř umístit další krabice, která zvýší termoizolaci prvků uvnitř.

Realne si aj merate tie teploty vo vnutri rozvadzaca? Ale nie teraz, ze teplotu vycitam na nejakom zariadeni ale samostatny snimac...my mame na vela miestach samostatny snimac vnutri v racku a vonku vystrceny cez priechodku. Takze viem porovnat rozdiel. V zime sa realne dostavame okolo nuly a 9-12U rack sa stratovym teplom pri odbere cca 100W teda nezohreje...rozdiel v teplotach je ale nie, ze vonku je -5 a vnutri +10 😃 Ja to uprimne nesledujem tie ceny lifepo a nechce sa mi s tym hrat, skusat a bastlit co tu citam...skladat nejake primitivne clanky, bmsky a neviem co...ked uz tak nejaky hotovy komplet z urcitou kapacitou, proste priama nahra za to olovo kde pridem a menim jedno za druhe a nie na stole este bastlim a skusam....bastlilo sa 15+ rokov dozadu, dneska na to nemam cas.

gemb Tak pro línější je tu možnost nechat si kvalitní baterku postavit od někoho, kdo se tomu věnuje. Takových jednotlivců i firem je už celkem dost, staví se to i do lodí, karavanů, k solárům atd. To co se tu zatím prodává jako hotovky je těžká čína, často nejen blbě funkční, ale nebezpečná. Ono i olovo se u nás prodává občas v šílené kvalitě...

Pikard nojo ale oni tam ten 300W zdroj tepla mít budou a nebudou to skládat na koleni.

Mě popravdě taky odrazuje od LTO/LiFePo ani ne tak cena, ale to bastlení a pak fakt, ze to třeba nemůžu nabíjet klasickým BKE tzn. zase laborovat (a to na sitech kde nám jde kolikrát 2-3 Gigabity) s nějakýma zdrojama pochybných výrobců což se mi prostě nechce ... Kdyby někdo vyráběl třeba 140aH článek 24V s integrovanou BMS,Ethernetem a integrovanou teplotní kompenzací nabíjení eventuálně s vyhříváním a managementem, který by dokázal posílat alerty třeba do slacku/mailu v případě nějakého problému v tom článku taky bych asi neváhal a šel do toho .... takdle radějí na site dám 2x 160aH olovo, sice se s tím nadřem ale zavřu to do bedny a je mi to prostě jedno jestli to zmrzne nebo jestli je v rozvaděči 50 v létě ... ono v autě v motoráku taky je v létě 60 a ty baterie tam 5-6 let vydrží a fungují. A to vetsina z nas v zime sedne do auta v -10 stupních, hodi do zapalovaní klicek, zapne se fukar, rádio, Xenony což je samo o sobě 40Ampér a pak začne startovat startérem co ma v lepším případě 1000W takže si to z té zmrzle baterky veme chvilkově 120 ampér coz je taky dobrá morda a ty baterie prostě drží. Jen to nechce kupovat ACcu plus, MH power a podobné mrdky. Netvrdim ze je olovo top, to vubec ale s ohledem na to co ty baterky zazivaji v rozvaděčích se prostě bojím jit do něčeho jiného aby mi třeba pak neshořel rozvaděč, nebo ještě hůr celý site i se střechou ... Takže radši mám zálohu na 6 hodin misto 12, dřív jedu s centrálou a za 10 let to vyměním ty baterky třeba troje, než mít strach a třepat se s zbastlenyma cinskyma BMS nebo life článkama ... Ja už bohužel ve svém rozvaděči viděl hořet (plamenem) DC-DC měniče a od té doby jsem tydle věci trochu přehodnotil ---

BTW solary jsme zvazovali taky, ale dnes to podle mě už trochu ztrácí to kouzlo páč si to raději pošlu ze své FVE doma za cenu distribuce z baterek co mám v technické mistnosti v stále teplotě než něco takoveho řešit někde na panelaku na střeše kdy mi pak spadne klíč nebo matka od třmenu a mám po panelu co mám pod sebou na příhradě ... a hlavně nemusím vysvětlovat frantovi domovníkovi, že tam mám 4 panely, že na tom opravdu nevydělávám prodejem do sítě ... protože to už tu bylo bohužel taky ...

crazyape pak fakt, ze to třeba nemůžu nabíjet klasickým BKE

Můžeš, pokud jde regulovat nabíjecí napětí.

crazyape aby mi třeba pak neshořel rozvaděč, nebo ještě hůr celý site i se střechou

To ti hrozí víc u toho olova, tam je pravděpodobnost požáru oproti LiFePO4 několikanásobná. A o explozi nahromaděného vodíku ani nemluvě, to je taky výsada olova...

crazyape Ja už bohužel ve svém rozvaděči viděl hořet (plamenem) DC-DC měniče

Meanwell?

jcltm Todle je vždycky argument lithiářů 🙂 a kolik si viděl takových olov hořet/bouchat? Já teda zatím žádné 🙂

crazyape Zdielam tvoj nazor, olovo - aby som bol presny zaliata AGM baterka vie riadne kurit, moze s nej vytiect obsah ale tiez som viac nevidel. Trakcnu zalievanu baterku resp aj klasicku zalievanu autobaterku som uz videl rozpalenu na 95C...nebol poziar ale toho by som sa uz bal....preto na sajt len pevne zaliatu AGM baterku...bereme len SSB a neriesim...a dneska je uz predsa ta elektrika stabilnejsia nez 10-15 rokov dozadu...aspon u nas teda....planovane vypadky sa odfiltrovat daju a na necakane su tie baterky...

v létě nám odešlo nabíjení v UPS. Hlásila 85°C na bateriích. Nic neshořelo, jenom se výrazně deformoval obal. Nakonec to sama UPS vzdala a tím to skončilo.

📡 Telekomunikace.cz