pcwifi Možná jim vypadává to dálkové napájení - má to na straně ústředny dost citlivé ochrany.

pcwifi Já bohužel zálohu nemám a mít ani nemohu, VDSL je jediná možnost.
    Výpadky podle syslogu byly necelých 9 minut, necelých 7 minut a cca 8 minut.

rsaf
    tak maji mit primarne napajeni lokalni a ne jen dalkove... proste te to nasere, jdes z Wifiny co pada v desti na VDSL co pada v bource 😄 to je proste haluzzz

pcwifi ked wifina pada v dazdi tak je asi tiez daco zle...preto je blbe povedomie u ludi...lebo garaznici.

pcwifi Určitě dej pak vědět jak dopadla stížnost, rád bych to taky vyřešil...

vim jak dopadla ta prvni stiznost... tezky FuckOFF. Jelikoz je sluzba od TM, byl sem odkazany stezovat si tam. Stalo se ale od TM nikdy neprisla zadna reakce. Hajzlove to jsou. Rikam to furt, sluzba se sklada ze 2 casti, kvalita sluzby jako takova a pripadna reklamace. Dokud to jede, neni problem, jak se sere, hlava do pisku nejlepe a neexistujem. Hlavne plat a drz rypak. No nic, zkusime to znova.

pcwifi Před chvílí jsem napsal CETINu mail tak uvidím, zatím mi vždy na mail odpověděli. U Metronetu jsem poruchu taktéž nahlásil.
        Jestli je schopná poměrně slabá bouřka shodit napájení k rDSLAMu vedené stejně jako veškeré vedení na trase pod zemí tak je něco asi špatně...
        Nezapomenu na problémy před lety na jiné přípojce kdy při přechodu ADSL->VDSL nevyměnili na ústředně splitter. Když to spíš nejelo než jelo tak to svalovali na modem. Po několikáté reklamaci už konečně poslali technika co ten splitter vyměnil a od té doby to funguje...

Jiste ze se nedozvis uplnou pravdu. Je to moloch, ktery kvuli jednomu az nekolika klientum nebude delat zadne neobvikle zasahy/zmeny apod... obecne myslim ze na nepredsunutem dslamu jsem to nikdy nezazil... pokud vim... a vypadek napajeni rdslamu kvuli blesku mi prijde dost pravdepodobny... protoze ano, jsou tam na to ty ochrany. Zene se to tam cca 300V...

takze ne/vyreseno, mame se ozvat v dobe kdy spojeni vyleti v bource. No co uz, pockame, zavolame, budu jim to mlatit o palici, casu mam dost.

pcwifi tak hlavně oni vidí uptime... Ví co se stalo. Ale nepřiznají ani hovno.

o 5 dní později

tak mame info proc to lehlo... vypadek napajeni. Proste oni serou na i sebemensi zalohovani rDSLAMu... nadhera. Takze ty howna : internet stabilni za kazdeho pocasi jim omlatim o palici ve chvili volna...

pcwifi a to je teda dslam napájený vzdáleně? Tak to je ale výpadek té ochrany ne?

basty Hromadu DSLAMů mají přímo na přípojce od ČEZu bez vzdáleného napájení a bez zálohování. Pokud se nepletu, tak na nějaké konferenci mluvili o tom, že na vzdálené napájení kašlou a nasazují jenom tam, kde to jinak nejde, protože je to náročné na kabely a drahé.

petrbacina rDSLAMů jsem viděl stovky a drtivá většina je napájená dálkově. Naopak, místní přípojka se dělala pouze tehdy, když byl nedostatek volných párů. To jak je konkrétní rDSLAM napájený lze krásně zjistit pomocí vyjádření o existenci sítí v místě kde je rDSLAM, v mapě je to zakresleno. Když se vybere dostatečně malá plocha, tak přijde mapa mailem automaticky za pár minut a zdarma.

ano, ja jsem prave taky videl drtivou vetsinu vzdalene a jen jeden co je lokalne.. Ale nechapu to protoze tam urcite by pary byt mely... Mozna to ma jine duvody nebo to bylo uz moc daleko...

basty Co se týče vzdálenosti tak dálkové napájení může fungovat a reálně funguje na kilometry. Pro ukázku screen z mé mapy od nás ze severu. Červené jsou rDSLAMy, žluté místní ústředny, modrou linkou je vyznačeno dálkové napájení. Je tam pravítko aby byla jasná vzdálrnost. Reálně ty kabely vzdušnou čarou fakt nevedou, ale pro představu to stačí.

rDSLAMů s lokálním napájením je fakt minimum. Vybudovat a platit ČEZu přípojku je finančně dražší než to napájet dálkově a hlavně je to pak bez zálohy.

Tak možné to je, nehádám se. Vím že se o tom mluvilo, že je to cenou a provedením náročné a že budou řešit radši lokálně. Když se kouknu v okolí, tak samostatnou přípojku má hromada rDSLAMů. Jejich věc jak si to udělají ;-)

Ano říkám, že všechno co znám tak je vzdálené. Snad u 2 co jsem viděl je lokálka. Důvody nevím. Jeden případ je že je město ze kterého obec se 1400 obyvateli byla napájena. Udělali dslam hned na začátku dědiny, ale trasa k tomu je 4,6km. Pak ve stejné dedine udělali další o cca 400m dal ale ten už je na el. Přípojce. Řekl bych že už je to prostě daleko. Být teda párů tam musí mít hodně...

basty Podle mě je to opravdu nedostatkem párů, někde to říkali. Je jich potřeba docela dost pro každý rDSLAM a jak jich je víc za sebou tak už to nestačí. To vedení na mapě co je vzdušnou čarou 6 km je reálně minimálně 8 km a někde jsem snad viděl ještě delší.

Třeba v Brně FTTH asi ani nechystají a rDSLAMy stále rostou jako houby po dešti, navíc v lokalitě kde je UPC 😃 Lokálně napájený není žádný, i když by to zrovna tady problém nebyl.

📡 Telekomunikace.cz