• FTTx
  • GNSS za par supov na zameranie kabla

milant ano, to se bavíme o přesnosti 3-4m. To dokážu i bez appky říct, že ten kabel mi vede po této straně ulice 🤣

douby no je mi jasne ze mobil je na nic to bylo spise pro kozlicka jestli chce merit kabely mobilem tak prosim

jako asi pujdeme taky do nejakoho gnss protoze kdyz delame na ulici kde se opravuje chodnik a potom kdyz prijde geodet je tam uz zamkovka tak to musim vytycit znovu pomoci fotek nebo signalizacniho vodice a to je proste +-20cm hned

Tak snad nemyslíte zaměření jenom podle mobilu 🙂).
    Tel se nápoji na masinu a tam se to zaznamenává vybereš si souřadnicový systém a exportujes body z appky se souřadnicemi. Ty pak dáš do nějakýho softu nebo gisu a tam pospojujete...

Napsal jsem přímo do EMLIDu. Jak budu mít vyjádření hodím ho sem.

Žádná GPS nejede v jtsk. Transformace mezi wsg a jtsk úplně triviální není ale taky nepotřebujeme subcentimetrové přesnosti. Jinak re2 pravděpodobně bude fungovat s SurfCE.

Mají dobrý přístup, do pár hodin odpověď:

Hi Martin,

Thanks for reaching out!

Currently, we don't have plans on introducing the DGN support in the nearest releases.  I will pass your request to the developers but I can hardly give you any more specific info about it.  As a workaround, you can convert the DGN to CSV format to use the ReachView 3. For example, this online service can be of help.

If you'd like, I can let you know once the S-JTSK will be available in ReachView.

Feel free to ask any remaining questions.

Artem Fomenko
        Application Engineer
        Emlid

rsaf Rozveď prosím tuto myšlenku se SurvCE. To totiž umí vše co potřebuji.

• rsaf replied to this.

Není tu někdo kdo by tu gpsku měl? Diky

douby ale ta jejich nová appka má jstk. Zkoušel jsem si ji stáhnout a je to tam.

douby
            Trochu obsáhleji, ale podotýkám, že to co píšu pochází ze samostudia a taky vše nemusí být pravda...
            Pro dosažení vysoké přesnosti s GPS je potřeba přijímač (říká se mu rover), který má umí fázové měření a víceméně stejný nepohyblivý přijímač (basestation). Pokud se data z těchto dvou zařízení dají dohromady (porovnají), dá se určit poloha roveru s velmi vysokou přesností relativně k poloze basestation. Pokud je basestation velmi přesně zaměřená a napojená do nějakého souřadného systému, "napojí" se toto měření s vysokou přesností na obecně používaný souřadný systém.
            Jsou dvě možnosti zpracování - postprocessing (data z roweru i basestation se uloží a zpracovávají se až někdy následně, nemusí tedy být datová komunikace mezi rowerem a basestation) nebo "real time kinematic" (RTK) kdy se data z basestation přenášejí v reálném čase k roveru a ve vysoké přesnosti se jede v reálém čase.
            Abychom pro reálné využití nemuseli mít dva přijímače, řešit přenos a navíc basestation pracně navazovat na souřadný systém, provozuje několik organizací certifikované basestation a za peníze z nich poskytují data (třeba CZEPOS od ČUZK). Dnes již umí i taková kouzla, že spojují data z více basestation a pro potřeby měření se vypočítává virtuální basestation v blízkosti měření...

U těch levných přijímačů jsou v podstatě dva způsoby výpočtu RTK - buďto to dělá přímo přijímač (Reach RS2), nebo se to dělá v připojeném zařízení přes RTKLIB (Polaris). V obou případech jsou ale výsledkem nějaké NMEA data s vysokou přesností polohy.
            NMEA data můžeme poslat třeba Androidu a vysoké přesnosti si tak "užívat" třeba v mapách google.

Dospělé GPSky dělají v podstatě to samé - většinou posílají NMEA data do "kontroleru" s WindowsCE a velmi často se SW SurvCE. Je možné tedy vzít controller od dospělé GPSky a přes BT k němu připojit Reach https://docs.emlid.com/reachrs2/common/tutorials/survce/

No a i pro Android je dostupná hromádka GISů (pro spoustu GIS aplikací stačí i přesnost běžné GPS). Všechny tyto aplikace bez problémů mohou využít vysokou přesnost s připojenou externí RTK GPS.

Ok, chapu to podobne.

Pokud bych bral to, ze postproc. neni co by bylo az tak pohodlne, tak prichazi v uvahu napojeni RTK systemy od czeposu apod. To by tedy tato GPSka mela bez problemu umet, tzn. budu mit aplikaci v tel. tu novou v3, zadam tam udaje a kazdy bod co vytycim, tak se mi diky tem korekcim zpresni na centimetrovou presnost. Ta nova appka umi jtsk. (ted tedy nevim presne kdyz by nemela jtsk, tak co by to obnaselo). Takze podle toho co jsem se dival, tak z GPSky leze CSVcko s bodama. Kde pak ty body mi stejne musi nejaky konvertor prevest do nejakeho formatu... nebo mozna nemusi, kdyz bych bral napr. Qgis, do ktereho se nahraje CSV a pocitam ze tam ty body mam... Pak tedy v Qgisu staci pospojovat body? GPSka neumi udelat linu rovnou?

ty brdo z toho vseho mi brzy praskne hlava 😃 ale diky za cenne informace basty, douby a rsaf

Já bych tomu všemu chtěl přijít na kloub právě. Znameho geodeta nemám... 🙁

V GISu máme zanesené své sítě, strkáme tam i naprojektované sítě (po projektantovi to chceme v souřadnicích) a máme tam i své ideové plány (čáry, které pak předáme projektantovi jako podlad). Do Všechny vyjadřovačky kde to jde si necháváme posílat digitálně a všechny je přidáváme do GISu, takže tam pak vidíme i cizí sítě...
            Při výstavbě plánuji GPSkou pořizovat jen body s krátkým popisem, výstup mi stačí v CSV, zoptimalizuji si postup jak body z CSV dostat do dočasné vrstvy v GISu. V GISu tak můžu vidět naprojektovaný stav a skutečné body a v podstatě ty skutečné body jen propojím čárami, už jsem takto něco zanášel a pokud jsou k bodům dobré poznámky, jde to rychle. Že by čáry vznikaly přímo v terénu "na mobilu" si moc neumím představit. Toto by Reach měl zvládnout i se současným SW
            Úplně nepočítám s tím že bych našel geodeta, který by geometrák udělal z mých naměřených dat, takže ogic zaměření holt nechám udělat nepřesně až po záhozu ale pro potřeby vytýčení pořád budu mít svá přesnější data získaná při výstavbě (vč. hloubky...)
            Na vytýčení by bylo úplně optimální mít v terénu celý GIS. Kdyby to šlo, pořídil bych na to klidně nějaký windows tablet. Jinak budu přemýšlet, jak ho do terénu dostat (třeba něco jako WMS + jednoduchá webappka s nějakou mapovou službou) - všechny tyhle věci (i web) dostanou od GPSky přesnou polohu, jen to musí umět dostatečný zoom.
            Celkově vlastně nějak nevím, kde bych potřeboval JTSK...

Takto to mame nejak taky. V gisu mame vsechny site co jsme dostali. To vytycovani vseho co je v gisu by bylo urcite dost zajimave... nemuset si to chystat jen neco co chci vytycovat. To pokud by slo nejaky win10tablet napojit na gis a rovnou dane veci nad treba tou WMSkou vytycovat, tak to by bylo cool.

o 3 měsíce později

rsaf Cau, nejak jsi pokrocil v te GPSce?

• rsaf replied to this.

📡 Telekomunikace.cz