xgeorgo asi se pohybujeme v úplně jiném světě a řešíme něco úplně jiného. Původní "téma" se vztahovalo k rekonstrukci a návrhu jak, co a kam. Sešlo se zde několik návrhů až někdo začal označovat návrhy ostatních za stupidní a zbytečné. Pak přijde xgeorgo, že se máme uklidnit a já jsem arogantní 😀
xgeorgo Do pokoje 1x UTP + rezervní husí krk, viděl jsem hodně bytů, ale každý po mě chce co nejkvalitnější wifi na připojení mobilů atd. a není jich moc , kde by měli v pokojích 2-3 PC, většina "normálních" lidí má jednu tiskárnu pokud možno na wifi !!! Nevím kolik konzolí máte doma vy, ale normální rodiny mívají jednu.
Možná to nevíte, ale projektování kromě dodržování norem a předpisů předpokládá jednání se zákazníkem :-(
Každý chce co nejkvalitnější WIFI. Logicky, když nemá kabel kam připojit zařízení, která jsou na to připravená. Naprostá většina problémů vzniká právě díky těmto zařízením (TV, settopboxy, konzole, tiskárny). Samotné telefony jsou v pohodě, těm stačí poměrně málo aby vše chodilo dobře. Proto se snažíme tomuto předcházet a jakmile se provádí někde rekonstrukce, nebo nová výstavba a máme alespoň malou možnost do toho mluvit, tak navrhneme podle nás nejlepší řešení. A bohužel i nám se stalo, že jsme to kolikrát podcenili a i těch 10 zásuvek bylo nakonec málo na 3+1 byt. Pokud se ale stále najde někdo, kdo lidem poradí "stačí jeden kabel do místnosti, zbytek pojede stejně přes wifi", tak taková rada je úplně mimo a "arogantně" říkám, že za takovou radu bych kopal do zadku.
Se zákazníkem se pokud možno řeší co kde a jak bude mít. Ale pokud to ani on sám neví, je dobré připravit to na tu nejhorší variantu, protože valná většina lidi ani netuší jaké jsou možnosti a co vlastně může nastat. Ale pokud někdo nechce, je to jeho věc a nikdo nikoho do ničeho nenutí. Stejně tak se Petr (suk) rozhodne co vlastně potřebuje a co mu stačí. A budu mu držet palce, aby to neskončilo u hromady "psů" a několik switchů různě po bytě, protože "se tenkrát nenatáhl kabel".