jcltm každý vnucuje smrtbox, novou "výhodnou" smlouvu atd. To zavání...
Dnes mi na poště při vyzvedávání balíku mi přepážková pracovnice "vnucovala" životní pojistku a los. Zcela běžná upsell praktika, nic víc. Kdybych bych paranoidní, myslel bych si že se spikla s eshopem u kterého jsem si balík objednal aby mne dostala na poštu a mohla mi nabídnout los. Tolik k těm bludům že je to schválně. Tím nijak nepopírám že O2 SmartBoxy nutí dost agresivně, ale je to totéž jako když pošťačka nutí losy nebo servirka k obědu colu - hledat v tom spiknutí je dost úlet a sorryjako, těmito úvahami jen ztrácíš čas na úkor nalezení řešení.
K věci: Jak radí zajdee-traceroute. Ideálně z MIkrotiku který bude za modemem do bridge, bůhví co je tam za modem, bůhví co je tam za firmware, a bůhví čím je infikován-prý to dělá i jiný modem-jaká verze fimrwaru, byl předtím vyresetován do defaultu? A pokud to nepůjde, tak sniff komunikace aby bylo jasné co se přeneslo a co už ne. A na výstupu ze sniffu stavět. Vše ostatní je pokus-omyl který možná vyjde, možná ne, ale na ceně práce je strašně drahý.
Rozhodně to nediagnostikovat z modemu kde nejsložitější diagnostický nástroj je pouze status screen a možná ping.
Když si s sebou vezmu modem + mikrotika to celé v bridgi tak exaktní diagnostika s výstupem "přestává to fungovat přesně v tomhle bodě" je záležitost na 2+10minut. Ty dvě minuty jsou boot bridge modemu.
Jakmile dosáhnu funkčního stavu, dávám postupně zpět zákanzíkova zařízení. Vyjma závady typu https://telekomunikace.cz/d/34614-problem-s-pppoe-rozpojovanipolopruchodnost/114 netrvala nikdy diagnostika i s řešením více než půl hodiny čistého času.
"Nejsložitější" byla situace kdy linka byla zcela OK, modem také, vystřídalo se na tom běhěm pěti let asi pět techniků, a 5x se změnil operáror, dokud jsem se k tomu nedostal já. O paranoidní teorie také nebyla nouze. Až já jsem zjistil že zákazník měl uvnitř infekci která generovala nekonečný proud random udp požadavků ven a pro jiný provoz jaksi nezbyla kapacita. Takže zkoušet napřed bez zákazníkovy infrastruktury, jen modem a mikrotik.