• FTTx
  • Optika na vesnici

dáváte ke klientům vždy gas block? jak provádíte těsnění prostupů?

milant tesneni prostupu - pěna,malta, silikon. (podle vkusu kazdeho soudruha) .Dělá si to majitel.GAS block davame jak kde (kdyz krizime plyn) a prevazne do UR.

o 20 dní později

Zeptám se zde, když už nadpis tématu odpovídá tematicky i gramaticky :-)
    Poslední dobou pozoruji nárůst závěsných optických sítí na vesnicích, a už i od Cetinu.
    Dáváme vše výhradně do země, tak s tím nemám legislativní zkušenost v případě zcela nové sítě.
    Normálně se to dá povolit nebo je to jen na domluvě se zastupitelstvem a stavební úřad je z toho vynechán ?
    U Cetinu to schovají jako rekonstrukci metalických závěsů, takže tam to asi projde v pohodě.
    Spíše mě zajímá to vzdušné kabelování, které se objeví z ničeho nic, bohužel už i v lokalitách na které nám probíhá projekt.
    Díky za info, Petr.

pin Legislativa mluví docela jasně, nová síť jde do země. CETIN si ty závěsy schová jako opravu/údržbu/rekonstrukci stávající sítě víceméně bez účasti úřadů - úřadu je koneckonců egál jestli CETIN při výměně 40 let starého kabelu pověsí zase metalický nebo namísto toho optický kabel, jak by to taky kontroloval jestli je to stejný kabel jako předtím. A pokud to není CETIN, tak to buď vyroste úplně na hulváta (a spoléhá se na to, že se nenajde nějaký bonzák) nebo to přikryje obec, že to někdo přilepí k místnímu rozhlasu a obci na tom poskytuje co je třeba zadarmo s tím, že se formálně je to obecní síť, kterou dotyčný poskytovatel vybudoval pro obec výměnou za to, že ji bude používat, samozřejmě je v to v rámci rekonstrukce/oprav stávající infrastruktury, protože nová síť vzduchem podle zákona prostě nada.

pin reakce na posledni vetu: cerna (nelegalni) stavba.

pin Přesně tak, nové vedení patří i podle legislativy do země.
        Cetin to opravdu všechno řeší v rámci údržby, kdy i podle Metodické pomůcky MPO a MMR není potřeba modernizaci nikam hlásit. ( viz metodická pomůcka )
        Někdy to v obcích uhrajeme se starostou a zastupitelstvem po jejich sloupech, v případě kdy mají např. rozhlas nebo VO.
        Ale to tak maximálně na Vysočině, kde kupodivu mají obce často ve vlastnictví i sloupy.

Jednu novou nadzemní síť jsme řešili v malé obci u Vysokého Mýta, kde jsme asi 20 domů, připojili vzduchem z 8 nových sloupů, které jsme stavěli v zahradách jednotlivých majitelů - ale přiznávám to byl opravdový extrém

Tak to co jsem celý víkend drážkoval, jsem dnes za 50min zafouknul, konkrétně 1970m.
        Pokud se někdo chystá na podobnou vzdálenost, níže posílám svoji konfiguraci a postup.

• Trasa rovná
        • MT 12/8 s drážkama
        • Kabel Blown Cable, 8vl., 9/125, LFP, 2,8mm, Z006, CLT, KDP
        • Kompresor Kaeser M17
        • Zafukovačka HelaPC 🙂

Trasu jsem pročistil dvěma houbičkami a nešetřil lubrigantem PRELUBE 5000.
        Vstupní trysku pro kabel jsem zvolil půlenou o vnitřním průměru 3mm, jen do jedné poloviny jsem dal vzduchovou manžetu, tak aby kabel šel volně. Nastavil jsem malý přítlak a bez vzduchu zafoukl cca 70m, pak pustil vzduch a trochu zvedl přítlak. Posledních 300m bylo znát, že se kabel občas zadrhl. Zafukovačka to, ale vždy ustála a kabel jel dál.

Počítejte stím, že trvá několik minut než začne MT na druhém konci foukat a houbičce to trvá cca 5min než trasou proletí.

Videa: https://photos.app.goo.gl/xWYYNsUBU4nraU6t9

o 3 měsíce později

iTomB hezky ale tak na nejake drazkovani po zahrade nebo okolo domu.

těch 15cm do hloubky je dost vtip, to není ani na zahradu na schování hadice na kropení

svestka Paradoxně hadice na kropení by měla být v hloubce větší než telekomunikace. Nezámrzná hloubka se pro naše podnebí pohybuje okolo 80 – 140 cm podle struktury zeminy 😀

iTomB Nápad dobrej. Kdyby ta drážkovačka používala řetěz jako motorová pila, dalo by se dostat do požadované hloubky.

basty takova krasna zemina... u nas bych asi rychle skoncil.

Půjčujeme si TORO TRX20 a i tak se co chvíli zvedá rameno kvůli velkým kamenům, což řeší člověk s krumpáčem.
              Ale práci udělá luxusní. Nějaké hračky jsou ztrátou času, pokud chcete něčeho dosáhnout. Rychlost, hloubka, prostě vše spojené s kvalitní a rychle udělanou drážkou. Už jsem viděl cizí trubičky nacpané jen za obrubník, někde i chvílemi vyčnívaly, ale toto by si měl člověk rozmyslet, za jak dlouho to chce opravovat nebo předělávat celé.
              Petr.

o 16 dní později

Zdar vsem,

prave dodelavame jednu vesnici 117 pripojek, cena naklady prumer na pripojku 5000,- Kc, jiz podepsano od 82 domu smlouva na sluzby, min. za 300,- bez DPH, zatim vesnicka pripojena radiem nez bude povoleni na pater.

Naklady celkove kolem 600 000,- vcetne bremen a prace, zacalo se 10.12.2021 koncime behem 14 dni
              Prijem cca. 300 000,- rocne
              Navratnost +- 2 roky

Mame tedy vse svoje, bagr, nakladak, zemni rakety, zafukovacky fremko + jetting, kompresory keaser, malou frezu a milion dalsi nutnych veci 🙂
              Snazime se delat vesnicky cca. 100-300 domu, idealne pokud jeste nemaji chodniky nebo se chystaji delat a kde mame bremeno za pausal ne za metry.

Aktualne se nam uz sami volaji starostove na doporuceni. Tyto vesnice nikdy nikdo jiny uz nezasituje, pokud vam vse pojede jak ma je to zlaty dul.

📡 Telekomunikace.cz