Pridam to sem, ale muzese hodit vsem https://www.millsltd.com/default/fispy-microduct-fault-identifier.html
Optika na vesnici
Jak to funguje?
Máme 5mm sondu, která se dá zafouknout a pak hledat lokátorem.
Přesně jak píšou kluci. Kaeser jedině u výrobce taky máme M17. Raketu jsem měl 55 a teď mám 67mm.
Rozdíl v úderu je markantní. Reguláror u M17 nemám.
helapc, máš v nákladoch aj svoje know how, techniku (stoje, kompresor a pod.), alebo si tieto veci požičiavaš?
Ja som pred 2 rokmi robil rozpočet na obec cca. 1100 domácnosti, dĺžka optickým vedení bola 30km. Keď by som si mal kúpiť báger, kompresor + príslušenstvo, zafukovačku, veľký príves, auto a pod. a robil by som si to sám, cena za 1m komplet bola na cca. 10€, čiže 300 000€ + € za bager a ostatné + musíš zamestnať viac pracovníkov, čiže sme v pohode na 400 000€. Ponúkol som firme, ktorá všetko má (stavia pre Telekom) 450 000 - 500 000€ aby to spravila na kľuč - nemali záujem.
Čiže mne to nejako podľa tvojich výpočtov na Slovensku nevychádza.
Ale teším sa, že to dokážete v CZ robiť takto, lebo na Slovensku bude o pár rokov len jeden, dvaja poskytovatelia služieb na optike.
express +- sedi co si napisal
iTomB Energetici mají na hledání specifických poruch kabelů zemní mikrofon. Mikrofon je na bodci, ten se zapíchne do země a přes sluchátka slyšíš, co se děje pod zemí. Do poškozeného kabelu pouštěli z dodávky pulsy z nějakého generátoru a chlapík šel podél trasy kabelu a mikrofon zapichoval do země a poslouchal. Říkal, že jiskření je slyšet tak na 10 až 20m daleko. Pravděpodobně by to fungovalo i na nějaká skřípnutí nebo proražení trubiček, kde by vzduch na poškozeném místě unikal a pískal.
Jak jsem psal moje práce v tom není. Nejsou v tom náklady ani na mašiny co vlastním jen na ty co jsme půjčovali.
Pokud dělám komerčně tak 500-650,-Kč/m.
midnight_man
Zakopat optiku bych řekl, že má smysl. Návratnost je sice delší, ale časem se to vrátí a jako investice v dlouhodobém horizontu je to OK.
Spíš mám strach, že v naší banánové republice do toho nasypu prachy, čas a kus života a pak někdo "zalobuje", povolí se třeba ty převěsy po sloupech, optiku začne nabízet kdekdo za tašku hrušek a celá investice bude v pr****