na drazkovaci je polovica uspechu kvalitna retaz, ak sa po 2km roztahala tak ta retaz je shit. mam skusenost ze roztahana retaz nechce ist do zeme, a stroj ma tendeciu furt zabacat do lava - do prava. ja som zacal pouzivat retaz od ditchwich a vydrzi neuveritelne zataze a stroj kope cca 700 - 800m za den v stredne dobrej zemi...
Optika na vesnici
helapc
Předně-pěkná práce
Dík za tohle vlákno, mám k tématu pár dotazů na optikáře, snad nebude vadit, když se přidám sem. Pokud budeš tak hodnej (nebo i ostatní) a odpovíš na pár otázek, příp. pak třeba edituješ první příspěvek, aby to bylo hned vidět, začínajícím zoufalcům to dost pomůže.
Malá síť, 75% klientů na wifi, zbytek kabel (bytovky). V místní vesnici chci taky zakopat optiku, o návratnosti dost pochybuju, spíš je to investice a "udržitelnost" sítě do budoucna...
Než kopnu ve vsi do země, co je třeba?
- vytýčení sítí - el, plyn, voda. Kdo ještě? na kolik to vyjde?
- stavební povolení? řeší se se stavebním úředem, nebo obcí? musí být projekt? věcná břemena? (tohle musí trvat tak rok jen vyběhat a stát majlant, mám za to, že už teď to začíná být prodělěčné).
Samotné kopání ve vesnici
- kopat po obou stranách silnice, nebo jedna a pak protlaky? (každej tu má před domem předzahrádky, jak jim to rozkopu, tak mě pověsí na lampu
)
- rozvaděč s MT dáváte do každé ulice?
- jak lezete do baráku, když mají většinou nové zateplení a zvednuté zíáklady? (barák u cesty je ještě ta lepší varianta - horší je ta se zahradou před domem)
Příp. pokud by byl někdo ochotný říct cca rozpočet za výše uvedené, dost by to pomohlo.
Momentálně jsou nějaké peníze a hlavně chuť do práce, jestli by to ale mělo chlapa psychicky a fyzicky během pár let zničit, ať vím zavčas, že se na to vys***
Předem dík
- Upraveno
Karel_ projekt,souhlasy, UR, povoleni do SUS, pak vyticit a zacit kopat.(plyn a cez jsou zadara, cetin chce vypalne....), pod stavbe beodeticky zamerit dle skutecnosti a podat navrch na VB na KU.(zaplatit VB). cena nez zacnes kopat je od 200kkc (papiry) a víc dle metru.... trva to kdyz to popozenes min. pul rok.
---
jet na jedne strane a protlaky, pokud lze... (kazdopadne se prohnes za protlaky a za VB pod silnici - kazdy metr se pocita)
Rozvadec kazdych 200 -300 metru dle situace. (pripadne komora v zemi)..Do baraku pres zahradku (zelené) nerad rozebírám dlazbu
celkem je to uplne jina prace nez tahani na cerno prevesu.
kua kde upravuje text..
Odpovědi od kozlicka jsou poměrně vyčerpávající, doplním později o svůj rozpočet.
Jednu chybu tam, ale vidím. Lze stavět i bez věcného břemena, stačí souhlas s uložením telekomunikačního vedení. Občas je to jediný řešení.
- Upraveno
Ano, veřejné instituce jedíně VB (dnes sluzebnost). Souhlas občas vyuziju také jen u soukromniků. Ochrana sítě tam pak je z telekomunikačního zakona.
- Upraveno
Pokusím se, to teď zodpovědět podrobněji.
Informuj lidi, že se tam bude dělat optika a že chceš jejich předběžný nezávazný souhlas. Mě se to teď povedlo hodit na starostu. Řekl jsem pokud mi donese 60% souhlasů, tak že to vykopu na své náklady až do domu. Souhlas s vybudováním přípojky není podmíněn její aktivací! To lidem opakovaně zdůrazňuji. Výsledek je, že i lidi který nesouhlasili, tak v průběhů prací choděj s prosíkem jestli jim to taky dotáhneme domů a co maj připravit.
Dle zájmu si nech zpracovat projekt, pokud tam budou problematické úseky, vynech je, zkrať to .... Prostě udělej malej projekt kterej snadno projde. Síťaře ať osloví projektant, ty si řeš smlouvy o smlouvě budoucí na zřízení služebnosti se soukromníkama a s obcí. Cena za služebnost se dá dohodnout na 10-20,-Kč/m. Problém je SUSka, povodí a úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Trasy většinou po obou stranách, pokud není jedna strana jen asfalt. Pak okýnka a protlaky mezi dva baráky. Předzahrádky jsou většinou z kamínků, tak to odhrneš a zaškrákneš pod folii. Betony a zámkovku protlakem. Lidi si musejí uvědomit, že to není jejich pozemek.
Ideální vstup do baráku je:
- v obýváku za TV těsně nad zenmí 10mm dirka šikmo skrz základ, tak aby jsi venku byl pod úrovní
- pokud je dům podsklepený tak sklepem a pak dírka skrz podlahu
- když je nejhůř tak okapovém svodu na půdu
Projektuje se jen páteřní trasa, přípojky se řeší ad hoc při výkopových pracech. Už je pro to i opora v zákoně.
Rozvaděče max 400m od sebe, tak aby jsi foukal max 200m přípojky.
Po projektantoj chtěj, aby to podal na Územní Rozhodnutí ne na Územní souhlas! Stavebnímu úřadu pošleš tuším 500,-Kč a počkáš až to nabude právní moci. Počítej na to celé rok. Cena projektanta 25-29,-Kč/m, ale není jednoduchý ho sehnat.
Ještě než nabude UR právní moci můžeš si zařídit vytýčení dle ČJ ve vyjadřovačkách. První etapu začni stavět až bude vše OK, většinou začne někdo ze závisti řvát. Po čase když všichni viděj co to je za dřinu, tak přestanou závidět a budou ti nosit kafe. Další etapy už můžeš dělat z předstihem na černo. Samozřejmě to papírově pak dotáhnout.
Než budeš kolem někoho kopat stav se tam, řekni mu co se bude dít. Jestli ho omezíš, nebo neomezíš ve vjezdu a zeptej se ho kde chce vyvést přípojku. Teď při pracech na páteřní trase to bude zdarma, pak už by jste si musel cca 10 - 20tis. zaplatit.
Průběžně zvi geodeta ať ti to zaměřuje a dává na katastr. Než to pošle na katastr tak to ale zkoukni, jestli jsi někde zajel do jiný parcely než máš UR, oprav to aspoň na papíře.
Lidi průběžně připojuj a pak jen oznámíš na stavebním úřadu, že jsi síť uvedl do provozu datum nesmí být starší než 60dní. Doložíš GP které musí sedět a dáš dobrozdání, že jsi vše udělal jak mělo být.
Sepsat ostré smlouvy na služebnost. Zapsat služebnost na katastr 2tis/kus. Zaplatit služebnost.
Toť vše.
Rozpočet na vesnici.
Mám jeden modelový příklad, který se dobře počítá, protože je na to zvlášť s.r.očko a má to svoje OLT i DO. Před pěti lety jsem do toho vrazil 1mil, druhý dal společník. V dané lokalitě jsem měl dva zákazníky, dnes to má 300 klientů ze 700 možných, minimální paušál 394,-Kč s DPH za 500Mbps. Tenhle rok se bude kolaudovat poslední etapa. Příští rok už to bude jen vydělávat. Pokud to porovnám s tím za co se prodávají klienti na WiFi tak mi tohle dává větší smysl. Marketing u nás jsou dvě plachty a pak komunikace při výkopových pracech.
- Upraveno
Pokud je to reakce na poslední příspěvek, tak tyhle věci šli z 2mil. vkladu a postupně se investovalo vše z provozu. Chvíli tam měl kolega půjčeno 1/2mil navíc, aby jsme nestáli. Jeho a svoji práci nepočítám, ta byla zdarma.
Najlepšie je to ťahať po stĺpoch keď to ide a hotovo, zarába to po roku a postavis to za pár týždňov do funkčného stavu....takto to vnímam ja len kvôli telekomu u nás, neoplatí sa kopnúť do zeme pretože telekom nám prileze všade bez ohľadu na to, či optika už je alebo nieje....u vás takého hráča nemáte nakoľko sa u vás investuje viac do vdsl a zároveň Cetin není isp...5 ročná návratnosť je fajn ale u nás za tú dobu je Telekom všade...bohužiaľ...
- Upraveno
Sloupy používáme dočasně a to pouze obecní. Ve výše uvedeném projektu jsme tam měli páteř, přes celou vesnici k nové zástavbě tři roky a pak přeložili do země. Nikdy neděláme zákaznické přípojky. Odstrašující příklad je Blešno.
A Sendražice máte v plánu , kolik let po Nedělištích
- Upraveno
To seš dneska druhej. Jestli nejseš ten samej.