pcwifi tak měl jsem za to že se tu bavíme o mobilním internetu. pokud se bavíme o pevném internetu tak ta jejich fraška s 5G už byla odhalená dávno tedy jako že dávali 5G wifi router že 🙂

o 4 měsíce později

je to muj pocit nebo je to opravdu tak, že co začala trojka sdílet BTS a co zavedli 5G, šlo to s dovolatelnosti znacne do haje? Je hezke ze vsichni jednou data jak formule, ale snazim se dovolat zakaznikovi a tri pokusy ze ctyr dopadnou hlaskou ze volany neni dostupny, pritom SMS dojde, a na teprva ctvrty pokus to zacne vyzvanet. Ze by sdileni BTS tak zkomplikovalo vyhledavani ucastnika v siti az je z toho timeout? No a co nam tu u vsi zavedli LTE tak se ani mne nikdo nedovola, takze nucene SIM1 na GSM a SIM2 na 5G... data zenu pres SIM2 a hovory a SMS prez SIM1... Vymena MT zadny efekt situace stejna.

jirina_ce Pozoruji to stejné u O2. A poslední dobou je to horší a horší.

Vodafone taky, od modernizace mám dům v hluchém místě. Dřív nebyl problém, teď už je. Řešením pro mě je nový mobil a povolit vowifi.

No hovory u O2 nedávno dost vypadávaly y nebo fakt trvalo klidně 30s než se vůbec došlo o vytáčení. V poslední době ale pozoruji šíleně nepříjemné přepínání kvality hovoru, respektive kodeku. 2 minuty slyšíte protistranu úplně super kvalitně, jako třeba přes WhatsApp nebo Skype a pak začne co třeba 10s přepínání hnus-dobrý-hnus-dobrý kdy pomalu nepoznáte s kým mluvíte a jede to tak celý hovor.

řekl bych bohužel že problémy se signálem na volání jsou na koncovejch zařízeních, protože se snaží tlačit co nejnovější G, totiž pokud půjdete do nastavení telefonu a zapnete si only 2G tak budete mít všude signál jako víno za starejch časů...

Pokial chcete pocut joke chlapci tak u nas sa mi zda, ze vytacanie z o2 ide horsie, dlho to trva alebo ucasnik nieje dostupny. A pritom ina siet na sk.

zajdee
            Vodafone, VoLTE je nepouzitelne, ja slysim ale vsichni mi rikaji ze se moc cekam... navic v kombinaci s Parotem v aute se to tvari ze LTE neumi bezvypadkovy roaming a hovory se neustale prerusuji na stejnych mistech kde evidentne dochazi ke zmene BTS.... zlata GSM.
            Urgovat to nema smysl, furt stejna odpoved jen zbytecne nervy se dovolat a tam se dozvim takovych veci ze moje 18 leta praxe v telekomunikacich se nestaci divit jaky ho@na melou zakaznikum a cemu ty zakahnici asi dokazi uverit. 🙄

pgb
            Jak pise okoun, chce to prepnout na tvrdo na 2G (gsm) a alespon u nas se mi od te doby dovolaji, data pak resit na druhe sim. Skoda jen ze ta druha SIM je data down pri hovoru (Samsung A52-5G).
            VoWifi je super, ale zase pozor pada hovor pri roamingu mezi WiFi.... vyreseno 8 antenovym asusem (kedno zarizeni a roaming jen v ramci MuMiMo), utrhane anteny a namisto nich koaxy a rozvedeno na puvodni mista routerů ktere vykryvali barak... puvodne byly potreba 4 WiFi, je to silena anti WiFi stavba 😁 nevim z ceho ty zdi jsou ale je to des, 30cm zdi za kterou je hAP ac3 na plny kule a i tak je po signalu... -82dB

okoun
              Proto ty dvě SIM (2G Hovory+SMS druha sim Data a vsechny pasma)

gemb
              No o tom se tu prave bavime, to same u nas. Clovek musi volat, jak to rekne ze neni dostupny tak znova a znova a znova a pak najednou vyzvani 😁 mi to pripada jak kdyz dojde TTL pri vyhledavani koncove stanice (ze by moc mobilnich stanic?)

jirina_ce Roaming z vowifi na 2G,3G,4G nefunguje korektně a žádný wifi router to neřeší, to je věcí technologie operátora, jedině jak roaming z vowifi funguje je na 5G (VOLTE) to mi sdělil přímo technik z vodafonu a měl pravdu...
              nejlepší je normálně doma volat ze SIPu a je pokoj, vracíme se ke starejm osvědčenejm věcem...

jirina_ce Ano, Ústecký kraj, Praha Vysočina, JM, všude věčné problémy s O2. Nedostupnost, dlouhé spojování hovoru, VoWifi naprosto nespolehlivé.

ještě k tomu špatně fungujícímu vowifi, bohužel opět my jako ISP to slízneme s tím že nám vypadává domácí wifi 🙁

jirina_ce Ten Asus ale ma 2x 5G radio a 1 x 2G radio. Plus tedy se pise 4x4, pokud je to ten co myslim. Vite ktere anteny jsou ktere? Resp. nebo to mate roztahane vzdy po jednom chainu s tim ze krabicka je uprostred a do 4 mist vede vzdy jeden chain? Pripadne jak je mixnuta k tomu ta 2G? Diky

a jeste tedy opravdu nefunguje vowifi s kvalitnim roamingem na wifi? I treba s funkcemi fastroaming apod..?

basty co je prosim kvalitni roaming na wifi? Rad bych se ho dozil, ale treba to, co predvadi unifi, se roamingu vubec nepodoba.
                    VoWiFi je citlive na ztratu konektivity s VoWiFi edge gatewayi (ePDG) operatora, takze pri mensim zaskubnuti muze zacit delat handover na LTE (pokud v miste je dostupne).

Handover VoWiFi-VoLTE funguje, stejne tak preneseni hovoru z VoLTE do starsich systemu (GSM/UMTS). Primo z VoWiFi do GSM/UMTS bohuzel ne, v tom mel technik pravdu.

Ad O2, tech stiznosti na "kvalitu" VoLTE/VoWiFi u O2 slycham dost. Pripisuji to tomu, ze O2 na technologicke inovace dlouho prdelo a tak teprve ted prochazi minovym polem paketovych hovoru, ktere maji v T-Mobilu i Vodafonu uz za sebou.

zajdee Nemam to tak nastudovane do detailu, myslel jsem podporu k/r/v a dobre huste rozmistene AP.
                      No beru ten pripad, ze tam neni dostupne ani GSM, proto se resi VoWIFI.

jirina_ce S tímhle jsme měli náhodně delší dobu problémy v "chytré" síti O2 :-) , stačilo přejít k VF / TMO a všechno nečekaně funguje a navíc je to i mnohem levnější a kvalitnější.

Jinak VoWiFi od VF mi funguje dobře a to jsou tam hloupé hAP lite od Tiku (bez CAPsMANa), přechod do VoLTE také v pořádku.

📡 Telekomunikace.cz