Nej.cz na prodej 🛒
- Upraveno
okoun To je sice hezká myšlenka, že stát si měl nechat infrastrukturu, ale problém je, že skoro žádná telekomunikační infrastruktura po revoluci neexistovala.
Páteřní trasy metalických dálkových kabelů opravdu nebyly to pravé ořechové.
Nevím jak je kdo z vás pamětník, ale když tehdejší podnik "Správa pošt a telekomunikací Praha" v roce 1989, zjistil, že mu všude okolo v Evropě ujel vlak, řešilo se tehdy obrovské dilema co s tou zastaralou sítí udělat. Nezapomeňte, že v té době měly hlavní slovo ústředny typu P51 a PK, které spojovaly hovory pomocí krokových voličů a relátek.
Proto se tenkrát rozhodlo o oddělení SPT Telecomu a vznikla z něho akciovka.
Pamatujete ještě kdo byl prvním zahraničním akcionářem? Tenkrát to bylo Telsource a potom už španělská Telefónica atd.
hlavní ale bylo, že cca v roce 2005 jsme jako jedni z mála v Evropě měli natahané páteřní trasy v optice.
A vy si opravdu myslíte, že stát by na to tehdy měl dost peněz?
Pokud se o tuhle pradávnou historii zajímáte doporučuji si přečíst bezkonkurenčně nejlepší shrnutí od Jiřího Peterky
viz https://www.earchiv.cz/b01/b1030001.php3
xgeorgo já netvrdím, že to bylo v dobré stavu, já jen tvrdím, že tam něco bylo klidně i shnilého a to něco se dá relativně dobře upgradovat, jako třeba teď stačí na sloupech (starých mnohde 50 let, bez nájmu!) vyměnit metaliku za vlákno a máte "lusknutím prstu" na vesnici FTTH, když si tam chce dát jiná firma svoje vlákna a sloupy, tak nelze, jedině do země, kde to něco stojí a kde vás ani někde nepoustí nějaký soukromník
nebo kolik SVJ chce po CETINU nájem za to, že tam má natažené VDSLka v baráku a kolik SVJ chce nájmy po firmách co si tam nově zřídí svoji optiku?
CETIN není rozhodně normální firma a bude tu učovat trh podobně jako distribuce ČEZ, tam také nemáte kam odejít, leda tak na svůj solár, ale v zimě nic moc
okoun No v tomhle úplně nesouhlasím.
Podle mě je stát nejhorší možný vlastník a nikdy by to nemohlo fungovat.
Stát má rozvoj sítě řídit pomocí zákonů, případně z pozice akcionáře s přednostním právem ( tak fungoval SPT Telecom až do doby než tam vstoupili Španělé), ale nikdy by neměl být 100% vlastník.
Co se týká toho, že na stávající sloupy hodí CETIN optiku je pěkná představa, ale platí to jenom v málo vesnicích v ČR.
Většinou je to tak, že už dávno nejsou celé sloupové tratě, tzn. někde nějaký sloup chybí. V letech 2010-2015 jsme odstraňovali hromady sloupů, které byly "opuštěné". Takže dnes je problém s tím, že by bylo potřeba dobudovat nové sloupy. To až do dnes nešlo - ale pozor v novém stav. zákoně je zase ( sice asi na výjimku ) možnost stavět nové sloupy pro telekomunikační vedení. Musím přesně zjistit jaké jsou podmínky.
Každopádně vzdušné vedení znamená obrovský OPEX, nezapomínej , že sloupové tratě se stavěly hlavně tam kde se nevyplatilo kopat, takže vesnice na Vysočině, a na horách, ale bohužel sloupy a silný vítr se nemají rády.
Po vás někdo chce nájem zato, že si ukončíte optiku v domě? To jako vážně? Tohle jsem za celou projekční praxi zažil asi dvakrát, nemluvím o VBř, které se zaplatí jednou, ale pokud chtějí nájem, jsou prostě nepřipojitelní.
okoun v paneláku chce SVJ nájem za naší optiku, jen za pasivní část bez elektřiny
Tohle je fakt úlet. Zhodnocuješ jim za své nemovitost a ještě chtějí platit výpalné? Kdyby si dali jako podmínku třeba zdarma přípojku do kanclu ve sklepě kde jsou jednou do měsíce, asi proč ne, ale platit za to že tam máte vlákna?
- Upraveno
To je samozřejmě jenom účelová pravda... Nikdo se tím netajil, nikdo to neskrýval, důvodem rozdělení byla formální snaha uniknout ze spárů univerzální služby a pozice podniku s významnou tržní silou.. To je celé, divize to zajistila.
Kolobok
jasně, dělali to kvůli regulaci a těch 60 milard co na rozdělení vydělali, bylo jenom takovej návdavek navíc. Třešnička na dortu
losexitos super, nějaký argumenty. Moc se mi je rozebírat nechce, nejsem obhájce spojení nebo zákazu spojení. Ale ten poslední odstavec trefuje dost hřebíček na hlavičku. Ono se dá totiž nadávat na fóru, což je sice strašně hezký, ale v reálu úplně k hov... pardon ... ničemu. A nebo udělat něco proti. A buď to musím udělat sám (což stojí hromadu času a peněz) a nebo spolehnout na nějakou asociaci, která bude zastupovat moje zájmy. Jenže i ta někde potřebuje pokrejt financování. CETIN svoje regulatorní oddělení má a ne úplně malý, platí si dost externistů a ještě k tomu je významným členem některých asociací, který dost významně taky financuje. Srovnejte si sami, jaký prostředky na regulaci vynakládáte vy nebo klidně i celej "alternativní" sektor.
- Upraveno
Docela mě pobavil - v atmosféře zdejšího obecnýho nadáváním na ČTÚ a další úřady - požadavek na státního operátora. Tzv. Schrodingerův stát. Úřady a státní institice co existujou stojí za vyliž prdel, ale ty neexistující by fungovaly skvěle a moc by trhu pomohly
Třeba takovej ČEZ nebo SŽDC jsou přímo ukázkový příklady toho, jak (v podstatě) státní společnosti vzorově spolupracují se svýma konkurentama a alternativcema.
stepan_benes nevim jestli na ČTU, když se na něco rozčiluji v poslední době tak vždy je sdělelo ČTU nic, ale to ten zlej BEREC a ČTU se tím prej MUSÍ řídit...
- Upraveno
Chápu, ale když se na to podívám optikou, co je trhu za lobisty, tak jsem v rozpacích.
Je tu vnictp, kde členství s možností hlasování stojí 120k za rok, navíc to není daňově uznatelné. A stejně jsou v té partě např. tyhle firmy, co rozhodně nejsou malý ISP.
Dál tu máme ISP Allianci, kde ČEZ už ovládá dost podílu na tom, abych jim nic nevěřil.
Šigut si tu jede svůj cluster, to je takové no comment.
A je tu pak ještě něco, za co by stálo dávat penize? Nebo radši rozdělím mezi svoje lidi 120k ročně.
stepan_benes Marně přemýšlím nad tím, jak se dá vydělat na to, že si rozdělím byt na 2 Ale nejsem úplně nejostřejší tužka v penálu..