stepan_benes ptám se jak se aktivně podílí na činnosti spolku mimo toho že se připojí na Internet. Odpověď jsem nedostal a a myslím, že nejspíš ani nedostanu.
Ma takato otazka opodstatnenie? Uklada vari nejaky pravny predpis povinnost clenom spolku aktivne sa podielat na cinnosti spolku (mimo toho, ze vyuzivaju vyhody, ktore im clenstvo poskytuje)?
Jeden z elementarnych komponentov internetu, IP adresy, prideluje v Europe RIPE, to je neziskova organizacia, nepodnikatel. Bez RIPE by tu ziaden ISP nebol. Kolko clenov RIPE sa podla vas aktivne podiela na cinnosti RIPE (okrem toho, ze vyuzivaju vyhody clenstva - pridelene IP adresy) ? Nebolo by na case napisat do RIPE, ze vyberanim clenskych prispevkov iba maskuju komercnu cinnost za neziskovu, a mali by sa transformovat na podnikatelsku organizaciu?
Cely internet bol zalozeny na nekomercnych a akademickych zakladoch, biznisova zlozka (komerncy providing) do toho prisla az neskor. Som majitelom ISP firmy (komercnej, nie spolku), no i tak mi pride nehorazne uchylovat sa k argumentacii, podla ktorej maju "svate pravo" sirit internet iba komercne firmy. To je skratka chybna uvaha.