klacek No s automatikou na MikroTiku bych si radši nezahrával (max z předem definovaných kanálů), protože to vybírá snad jen dle počtu nascanovaných sítí na dané frekvenci... Pak chytám APčka se signálem -83 dBm a horší a Tik si stejně na dvou APčkách vybere frekvence s 5 MHz posunem, takže to nakonec skoro nefunguje, protože se ruším sám.
Jednou jsem to omylem při přepisu konfigurace udělal.

selic No Mediatek je bohužel peklo, a na rádiu obzvlášť. Takové Unifi NanoHD (Mediatek) mi jelo subjektivně často hůř než obyčejný AC LITE s Broadcomem. U klientů taky věčné problémy, bohužel.
Každopádně dnes už bych nikam nově nenasazoval nic jiného než AX, ceny jsou snesitelné a podporu už má celkem velké procento klientů. Používám hlavně ASUS RT-AX56U do nenáročných domácností a U6-Pro k náročnějším klientům.

čau, řešil jsem několik situaci. V bytě kde mám zarušene pasmo 2,4 jsem nastavil na mikrotiku pouze 20 mhz. Na 2,4 mám pouze stara zarizeni, která neumí 5,4 Ghz. Do nedávna jsem pouzival hap ac3 a ted mám hap ax2 a opravdu to AX se vyplatí, Mám intenet 300/20 a jede to dobře po celém bytě. Automatika se mně osvědčila, vždy to naladí na kanal, ktery je nejmene zaruseny. Myslím, že to ladí pouze při restartu. U bratra, jsem nasazoval mesh sytem a to ze dvou ASUSu RT-AX56U a je to opravdu pecka. Router opravdu přehodí kliena dle předem nastavených jednoduchych pravidel a prehazuje to mezi routery i mezi pasmy 2,4 a 5,4 v ramci jednoho routeru.

iTomB Konfiguraci mám téměř v defaultním nastavení:

/caps-man configuration
add channel.band=2ghz-onlyn .extension-channel=disabled .save-selected=yes .skip-dfs-channels=no country="czech republic" datapath.bridge=Bridge .client-to-client-forwarding=yes .local-forwarding=yes installation=indoor rx-chains=0,1,2,3 security.authentication-types=wpa2-psk .encryption=aes-ccm ssid=Office tx-chains=0,1,2,3
add channel.band=5ghz-n/ac .save-selected=yes .skip-dfs-channels=no country="czech republic" datapath.bridge=Bridge .client-to-client-forwarding=yes .local-forwarding=yes hide-ssid=yes installation=indoor rx-chains=0,1,2,3 security.authentication-types=wpa2-psk .encryption=aes-ccm ssid=Office tx-chains=0,1,2,3

Rozdíl je tam prakticky jen v tom, že u 5GHz mám povolený rozšířený kanál, zatímco u 2,4 ne. Hardware je různý: RB4011, RB751G a hAPac2. Postupně se to bude obměňovat, až bude ax2 nebo ax3 dostupný.

jcltm Máš pravdu, to jsem zrovna nechtěl slyšet. 🙂 Když je to celé na Mikrotiku, nebudu to překopávat na jiné krabičky. Navíc si myslím něco podobného, jak tady někteří psali, že jak je zarušené prostředí, moc se s tím asi nenadělá, maximálně něco na stávajícím zařízení přenastavit.

radek_kovacik zkus se podivat jake mas signaly, argentina trosku pomuze, ale musis si pak nastavit povolene kanaly. Pak bych jeste daval hw-retries=15.

Puski Dobré vědět, doteď jsem to netušil. Capsman je prý ve vývoji pro Wifi wave 2 a jiný ovladač pro ax údajně dělat nebudou.

iTomB Díky, zkusím to nastavit. Díval jsem se na wiki, co to nastavení znamená, ale z popisu jsem to nepochopil. V čem může pomoci Argentina, co mají jinak než u nás?

radek_kovacik argentina vyssi vysilaci vykon, hw-retries - kdyz je poskozen frame, tak kolikrat ma opakovat prenos po radiu (radio radio). Pak to zahodi a necha to zpracovavat vyssi vrstvou ISO OSI. Takze to vetsinou znamena vyssi propustnost.

iTomB Tohle je z roku 2009 jeste na Linksysu s DD-WRT na 2.4GHz venkovni spojeni.

HW-retries

iTomB hw-retries jsme dříve dávali na 15 ale nic moc to nezlepší, většinou je to horší. On opakuje 15x doručení a pak nezahodí. Pak totiž ubere jeden rychlostní stupeň a zase opakuje 15x a tak furt dokola než to doručí a nebo je už na nejnižší možné povolené/nastavené rychlosti a až pak zahodí.

Ono když je spojení mizerné tak je lepší to nechat rychleji padnout na nižší modulaci kde se to doručí než to nechat trápit na vyšší modulace delší dobu. Ale je také rozdíl v nastavení pro doma a pro venkovní sektor.

hapi A jake ted davas hw-retries?

necháváme default 7.

jo a on ten paket nezahodí. Až dojde na nejnižší rychlost a paket stejně nedoručí tak klienta vykopne z AP. Paket se zahodí když čas doručování překročí "Frame Lifetime".

Když mluvím o paketech tak v případě wifi to je wifi datový rámec ve kterém může být spousta běžných paketů.

hapi A kromě hw-retries, používali jste ještě nějaké speciální nastavení pro vnitřní rádio?
              Já jsem tam oproti konfiguraci výše zkusil přidal channel.reselect-interval s rozsahem mezi jedním až dvěma týdny a hw-retries jsem zkušebně nastavil na 15. Po nějaké době se uvidí, jestli došlo k nějaké změně.

📡 Telekomunikace.cz