gawagandalf při použití CAPsMANA ti odpadá proces autentifikace stanice při přechodu mezi APčkama, tedy přechod je téměř plynulý. I kdyby ti hovor vypadl na 1 vteřinu tak furt se ti naváže zpátky (předpoklad je samozřejmě že ta druhá ax3ka je jen tupej bridge a nepřiděluje svoje vlastní adresy)

Nevim jak presne fungují ty nové standardy ktere zmiňoval @iTomB ale taky by měli pomoci. Pokud tě teda podporuje klientské zařízení.

Držení se jednoho AP je ale dle mě spíš věci daného klienta. Hlavně některé Apply to dělají rádi. Má signál -90 a na druhém AP -40. Ale když ho ručně kicknu tak se stejně připojí na to se signálem -90. Možná mají Amíci obraceně i + a - 😂

Puski Je to teda už asi 3-4 roky zpátky, co jsem to měl nastaveno na těch hap ac, ale tam to fungovalo s jakýmkoliv zařízením, že se automaticky přeplo, respektive ten mikrotik manager ho vykopl z toho slabšího AP a donutil ho připojit přes to silnější (přes WDS? - nechytejme se prosím za slovíčka, nepamatuji si to přesně, fakt je to dávno co jsem si s tím hrál, běhal jsem s notebookama a mobilama po firmě a zkoušel to, zároveň jsem to hlídal na APčkách v registration tabu a bylo krásně vidět, jak se to přepojuje, při přepojení došlo ke ztrátě max jednoho ping packetu, jinak hovory a realtime traffic bez problémů).

Teď mám sice nastaven ten capsman, ale jakmile vykopnu např. tiskárnu z toho silnějšího AP (např. rebootem AP), připojí se na slabší a zůstane tam i když to silnější AP sedí 10 cm od tiskárny. Rozdíl RSSI je -14 a -75, a ona se prostě na to AP vedle sama nepřepojí. A různé mobily a notebooky dělají prakticky to samé. Dokud nevypnu a nezapnu wifi interface, tak se nepřepojí.

Co dělám blbě? Nebo to prostě ten wifiwave2 nepodporuje?

gawagandalf neprepoji se ti tiskarna protože nemá důvod se přepojit, hlavně když stoji furt na jednom místě a nepohybuje se. Nevim jak ty přidané standardy ale o přepojeni si rozhoduje klientská stanice. Ty ji můžeš maximálně kicknout třeba pomocí Access listu kde nastavis jakej signál už nebudeš akceptovat. Ale to je cesta do pekel. Mám capsamanu vsude možne docela dost a všechny se chovají přesně tak jak ty pozadujes aby se chovali. A fungovali by tak velice pravděpodobne i 3 apcka od různých výrobců se stejnými hesly i SSID (v bridgi samozřejmě).

Puski s tou tiskárnou to je vlastně pravda, ta sedí na místě (a před lety jsem statické zařízení netestoval, a logicky by to asi ani nedávalo smysl). Spíš mě překvapují notebooky a mobily, chodím s nimi různě po domě a prostě se drží toho jednoho AP jako klíště. Ano, vím o tom access listu a možností to nastavit tam dle síly signálu, ale co když budu někde v tzv. edge zóně, kde už žádné další AP není? To radši ať zůstane připojeno, i když s horším signálem.

Tak fajn, capsman mám rozchozený, a teď zrovna koukám, že to možná opravdu poprvé zafungovalo, seběhl jsem o patro níž a mobil se přepojil na druhé AP. Sice jsem už zpátky v patře kde mám AP za zády a mobil je pořád připojen na to AP o patro níže, ale už jsme na půlcestě k úspěchu. 🙂 Díky za pomoc.

Ještě dotaz - s capsman vidím všechna zařízení ze všech AP na master AP. Ale pokud je to zařízení připojeno na slave AP, tak v registration ho tam nevidím (zřejmě tak funguje capsman). Nejde to nastavit, abych ho viděl i v tom slave AP v registration tabu? Ať vím kde je které zařízení skutečně připojeno?

gawagandalf v režimu capsmana uvidíš všechny zarizeni na tom hlavním routeru v jeho tabulce. Tedy tam bude tvůj telefon a že je připojen k tomu nebo tomu interface. V tvém případě k jednomu nebo druhému AP

Puski to ano, ale nešlo by to vidět i na tom konkrétním slave AP?

gawagandalf ne ne. Od toho se to jmenuje Central Access Points Manager. Vše máš na jednom místě.

gawagandalf Vsak ho pouzivat nemusis, udelej si separe konfigurace, stejne SSID, stejne heslo, zapni 802.11r a 80.11k a hotovo 😉 Prave 802.11r je roaming, ale musi to podporovat i klient. 802.11r je to spravne reseni, WDS a MESH je neco jako drbat se pravou nohou za levym uchem 😉

iTomB Zajímavé zjištění - když dam na master AP reboot, tak capsman sundá všechny slave AP... To je bug nebo feature? Protože jinak je to teda pěkná blbost 😄

gawagandalf Jako ze je rebootne, nebo vypne wifi? 😃 protoze vypnuti wifi je samozrejme dobre 😉

gawagandalf CAPsMAN je aktivní kontroller na rozdíl od Unifi který je naopak pasivní. To znamená kdyz není master, nejdou ani ostatní APčka.

iTomB vypne to wifi na slave AP. Jestli je to by design, tak fajn, ale to aby člověk na to master AP radši nešahal... bych čekal trochu redundantní chování, ale tipuji, že zřejmě opět bude pes zakopaný v tom "central"...

Puski a jak to řeší u instalace, kde mají třeba 10 slave AP, na tom tunu klientů a potřebuji restartovat master AP? Tam bych nechtěl dělat support... 😄

gawagandalf Zisi je to kontroler a kdyz nejede, tak to nejede 😃 co je na tom sloziteho? 😃 a restart ... to je jen v pripade upgrade a to stejne spravni IT naplanuji na noc 😉

gawagandalf Na větších instalacích je skoro všude Unifi/Aruba/cokoli jiného, jen ne Mikrotik 😉 Wifi jim nikdy nešla. Tahle závislost na kontroleru je slušná bota a další významný důvod k tomu to do produkce nenasazovat.

jcltm nic než souhlas, když to vidím, tak capsman ani třímetrovou tyčí... 😄

iTomB zrovna to zkouším, vyhodil jsem capsman a zapnul 802.11r/k, protože to odpojování od všech slave AP, ať už to je vlastnost nebo ne, je neakceptovatelné.

gawagandalf kdyz das restart hlavniho routeru, tak jim taky nejde internet 😃 zisi takova zakladni vec a takovej problem ... 😃 Akceptovaltelne to je, otazka je kdy ...

📡 Telekomunikace.cz