Co byste mi doporučili za stropní AP s dobrým dosahem? Mikrotik má v tomto dost nedostatky, Unifi jsem zažil a nikdy více. Grandstream? Aruba? Cisco? Ideálně bez nutnosti centrálního managementu a případně bez potřeby řídícího hardware. Zatím bych si to rád narval do baráku, aby se vidělo, jak to funguje a pokud se osvědčí, nejspíš by došlo i na firemní instalace.
Uvažoval jsem nad CAP AX, ale cena se bez problémů blíží výše jmenovaným, proto si říkám, že je čas na změnu.
Co se týče parametrů, tak musí to být nástěnná/stropní jednotka, PoE, VLANy, 2,4GHz a 5Ghz, 6GHz být nemusí, než se rozšíří, tak to bude stejně zralý na výměnu, roaming, výhodou je průchozí PoE port, když je potřeba přidat třeba kameru. Víc mě toho nenapadá.
Předem díky za doporučení.
Tip na stropní WiFi AP?
A co třeba Zyxel NWA50AX? je to ve Standalone, popřípadě lze připojit k Nebula cloud kde se to dá řídit také, má WiFi 6 a lze ho napájet přes PoE. Zatím jsme neměli s tím problémy.
Tak ještě upřesním, žádný cloud management a podobný zvěrstva, to do managementu firemních řešení opravdu nepatří. A pak ještě rovnou vyloučím značky Zyxel, TP-Link, Tenda, Asus a podobné.
Tak pak Cisco Ruckus Aruba, Hua.
[neznámý] tak pokud nechceš Unifi a nad Tikem váháš tak v okolí o tom grandstreamu slyším docela dost a zatím ku spokojenosti. Kontrolér to má zabudovaný v sobě. Nekdo tu určitě poví reálné zkušenosti.
Proč se ti nepači Unifi? Ze zvědavosti. Kontrolér si můžou firmy strčit na virtual, většinou mají hromady nevyužitého výpočetního výkonu na serverech.
jsem spokojenej s https://mikrotik.com/product/cap_ac a čekám na https://mikrotik.com/product/cap_ax
Puski Unifi jsem zažil ve větší síti o počtu zhruba 20ks. První věc mě naštvala, když ukončili support starších zařízení, možná jsem byl mimo, ale měl jsem pocit, že ještě rok před ukončením se daly normálně koupit (tuším AP LR nebo jak se jmenovali). Další věc je ten hrozný omalovánkový management, kde se fakt blbě hledají pokročilejší funkce. A když se to člověk naučil, tak změnili celý GUI k horšímu. Naštěstí to šlo provozovat se starým GUI. A zásadní vada je nevyzpytatelnost těch krámů po různých upgradech. Někdy byl potřeba downgrade, někdy bylo potřeba vlézt do jednotky přes SSH a kompletně vyresetovat, protože si po upgradech pamatovala nesmysly a blbla, přes management to samozřejmě opravit nešlo. Celkově to na mě působilo spíš jak řešení na doma nebo do firmy o pěti lidech. Jedno nebo dvě AP celkem dobře fungují, když člověk složí maturitu z ovládání. Celkově mám z Unifi pocit, že cena hrubě neodpovídá kvalitě. U starších AP pak ještě byla prasárna s 24V PoE, to už snad vymýtili. Ještě bych k tomu přihodil, že provozovat Unifi Controller na Windows byl zážitek, to vůbec neměli nabízet a měli nechat pouze verzi pro linux. Jedno z mála plus byla široká nabídka modelů včetně venkovních a opravdu solidní dosah.
Trnec CAP AC mám, dosah nic moc, CAP AX bude stát podobně jako výše jmenovaná konkurence. Vzhledem k tomu, co Mikrotik předvádí u těchto AP a jak neodladěný jsou poslední dobou firmwary, tak hledám u konkurence.
- Upraveno
Alois Já na Unifi jedu jak menší tak i dost velké instalace a nemám s tím sebemenší problém. Když ukončili podporu AP LR, bylo to už hodně let zastaralé, navíc nic ti nebrání nechat si starou verzi kontroleru co to podporuje když máš potřebu takový starý krám provozovat.
Management byl v čase přechodu ze starého UI na nové trochu naprd, nicméně teď už je nové UI vyladěné.
S nevyzpytatelností po upgradech to je myslím podobné u většiny výrobců, nicméně u Unifi AP jsem nějaký zásadní problém ještě řešit nemusel.
Cena je za mě vzhledem k HW akceptovatelná, komunistickým režimem dotované číně se to vyrovnat ani nemůže a Aruba/Grandstream stojí podobně.
Unifi kontroler buď CloudKey (dávám na větší instalace) nebo ve VM (Debian). Menší instalace mám na svém centrálním kontroleru (VM).
- Upraveno
unifi přece nemusíš mít připojené do cloudu. Pouze správa může být přes cloud ale taky nemusí, dá se vypnout. Přístup tam lze povolit lokální takže není problém s přímím přístupem přes wan port a bez cloudu. Ulehčuje to ale kontrolu a konfiguraci na dálku včetně notifikací na mobil když se něco děje na což musí být připojené do cloudu. Někdo odpojí jednotku a za 5 minut to víš. Ale komunikace zařízení s kontrolerem je lokální.
Dávali jsme teď "dream machine pro" co má v sobě security gw i unifi controller a nemůžu si stěžovat. Jedna krabice na všechno. Žádný windows ani pc s linuxem. Žádný dodatečný router. Spolupráce s unifi switchy je parádní. Omezení přístupů na jednotlivé porty z jednoho místa. Několik oddělených L2 sítí atd.. Parádička. Máme k tomu připojeno 12 talířů včetně dvou starých UAP a vše chodí bez problému. Co je ještě starší než UAP gen 1?
jcltm Management byl v čase přechodu ze starého UI na nové trochu naprd, nicméně teď už je nové UI vyladěné.
tak to tě čeká lehčí šok po upgradu na UnifiOS 3 případně asi i UniFi netrork 7.4.x.
Alois upřímně bych dal te Unifi další šanci. Ono hlavní je neklikat při každé nové verzi okamžitě na upgrade nebo si aspoň přečíst change log. Tím vzniká nejvíce problémů a to u všech výrobců (v tiku jsou na to vůbec experti ) pohyb v GUI se musí naučit i cvičená opice. S autoupgradem jsem už taky opatrný. Klidně ať je naplánovaný, ale admin by nad tím měl mít kontrolu, ne že se ráno probudí a nejde mu nic
- Upraveno
jcltm Proto by mě zajímala zkušenost, jestli třeba někdo neprovozoval i ty Aruby a Grandstreamy, aby dokázal srovnat. Cena je podobná, levnější modely stojí podobně jako bude stát CAP AX, na který si ještě pár týdnů budu muset počkat nebo připlatit za nákup v cizině. A zcela upřímně, než Unifi, tak to radši CAP AX.
Jak se mně Unifi před deseti lety hodně líbilo, tak teď jim nemůžu přijít na jméno. Ono je klidně možný, že když bych po tu dobu provozoval výše jmenovaný, tak to budu mít podobně, ale zatím tu zkušenost nemám.
Navíc nová zařízení pro mě budou taky nová zkušenost a znalost, jenom to nechci zkoušet úplně naslepo.
Nahoď tam Meraki, cloudový management, takže žádný HW, spravovat můžeš odkudkoliv, funkční na věky
justme Nahoď tam Meraki, cloudový management, takže žádný HW, spravovat můžeš odkudkoliv, funkční na věky
S tím "funkční na věky" by to bylo hezké Každopádně o pár příspěvků výš:
Tak ještě upřesním, žádný cloud management a podobný zvěrstva, to do managementu firemních řešení opravdu nepatří. A pak ještě rovnou vyloučím značky Zyxel, TP-Link, Tenda, Asus a podobné.
V podstatě ze stejnýho důvodu vypadávají cenově dostupný Aruby Instant On, vesměs mají dobrý reference, ale management je pouze přes cloud. Spousta toho taky může vypadnout, protože se to prostě blbě shání nebo to má dlouhodobý výpadek.
Zatím zvažuju Grandstream GWN 7630, cenově velice zajímavá varianta. Kvůli ceně nebo dostupnosti vypadly Cisca/Meraki a Aruby, nejspíš i Ruckus a Cambium.
A pro někoho, kdo má rád TP-LINK, tak by mohla být zajímavá OMADA, všichni to nadšeně srovnávají s Unifi. Pro mě to není.
Ale třeba ještě někdo přijde s něčím zajímavým.
Unifi s poslednim beta/EA firmwarem konecne zprovoznilo funkcni prechazeni mezi AP (U6-Pro, U6-LR, UAP AC-M) bez vypadavani spojeni pro iOS klienty... tolik k vyladenosti jejich firmwaru.
Controller sice jde provozovat bez cloudu, ale v novem UI neumi pridat lokalniho uzivatele. Spolehat se na stare UI, ktere mohou kdykoli odstrihnout, je ponekud problematicke.
- Upraveno
zdeneksvarc Jako souhlas, že spousta výrobců umí cloud zmršit. Ale když všechny mekáče a podobné řetězce na tom spokojeně běží, tak bych řekl, že Cisco si to vyladilo pěkně